luni, 7 iunie 2010

Tort cu crema de zahar ars-reteta de baza



Dupa reteta luata de pe blogul Nainei, am facut si eu acest delicios tort. Multumesc Naina pentru reteta.
 Am modificat putin cantitatile, asadar am sa va scriu reteta modificata.
Mai intai pregatim cratita in care caramelizam 10 linguri zahar. Cu riscul de a primi din nou comentarii rautacioase la adresa veselei, (cineva a facut o adevarata obsesie pentru farfuriile si vesela mea si imi tot scrie periodic ce farfurii urate am :) ) va spun ca am folosit o cratita veche. Si va sfatuiesc sa folositi si voi un vas de care sa nu va fie mila ca se strica.
Deci cu zaharul caramelizat se tapeteaza cratita in care vom coace tortul.

Crema:
-10 oua
-1 l lapte
-6-7 linguri zahar (se poate si mai mult daca va place mai dulce)
-1 zahar vanilat
-putina esenta de rom
Se bat ouale cu zaharul si aromele si se adauga laptele. In cratita tapetata cu zaharul caramelizat turnam amestecul de lapte cu oua si punem la cuptor pentru 40 minute. Eu am lasat crema mai mult pentru ca dupa cele 30 de minute(cum prevede reteta Nainei)crema nu era inchegata. Intre timp se pregateste blatul.

Blatul:
-6 oua
-6 linguri zahar
-1 zahar vanilat
-6 linguri faina
Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare apoi se adauga zaharul si vanilia si se bate pana se topeste zaharul. Se adauga si galbenusurile. Apoi se adauga faina, amestecand cu lingura de sus in jos.


Peste crema inchegata se adauga compozitia pentru blat si se mai pune in cuptor pentru 30 minute.
Asa arata tortul gata copt.

Se lasa sa se raceasca, apoi se pune in frigider. Dupa 2-3 ore se rastoarna pe un platou si se lasa in frigider pana a doua zi.
Asa arata tortul azi dimineata. Intre timp siropul de zahar ars va insiropa si blatul. Cred ca se vede destul de bine in poze cum s-a insiropat tortul.








26 de comentarii:

  1. :)).Tortul meu preferat..
    ce bunatate ! te pup pe curand ..

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Anca. Ma bucur ca iti place.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte fain ti-a iesit, intrebarea este daca nu trebuia sa-l imbracam in frisca. Data viitoare neaparat incercam si frisca!! Bravo tie! Ma bucur ca l-ai facut! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc Naina. Data viitoare il imbrac cu siguranta in frisca. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. stiu ca este un tort delicios pentru ca l-am facut si eu de mult ori.ti-a iesit foarte fain.
    cat despre comentarii rautacioase,banuiesc ca sunt persoane destul de frustrate pentru ca altfel nu imi explic.
    pup cu drag criss

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata tare bine tortul asta. Chiar..nu am mai facut crema de zahar ars..trebuie sa fac si eu:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Sarah. Te pup.
    Cat despre comentarii, ma amuza prostia unora.

    RăspundețiȘtergere
  8. Merci Bianca. Eu sigur am sa-l mai fac in varianta asta. Dupa crema de zahar ars nu se omoara nimeni dar asa e mult mai bun cu blat. Abia astept sa-l repet . Cu frisca. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Criss.. super tort... felicitari... Trebuie sa il fac si eu... Cat despre vase.. eu zic ca ii manaca pizma pe unii si nu stiu de ce sa se lege... si tu ai dat un citat "Sa nu te certi niciodata cu un prost, pentru ca te coboara la nivelul lui si te bate cu experienta pe care o are !" deci... ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Merci Felis. Ai perfecta dreptate. Dar nu ma cert si tocmai pentru ca nu ma cobor la nivelul ei, ii sterg comentariile pe care mi le lasa in CBOX.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cristina.
    exquisito como todo lo que tú preparas.
    un abrazo
    edith
    La Brujita

    RăspundețiȘtergere
  12. Gracias Edith, muy amable de tu parte.
    Un abrazo para ti tambien.

    RăspundețiȘtergere
  13. il doit être léger et fondant en même temps, un pur régal
    bonne soirée

    RăspundețiȘtergere
  14. O LEAPSA LA MINE PE BLOG...DACA ITI FACE PLACERE S-O FACI...PUP

    RăspundețiȘtergere
  15. Just me, multumesc pentru leapsa, am sa vin s-o iau.

    RăspundețiȘtergere
  16. Tb sa ma incumet sa-l fac si eu...arata tare bine!
    Nici sotului meu nu-i place crema de zahar ars si tare mi-e ca tb sa o impart prin vecini, ca data trecuta.
    Cat despre comentarii rautacioase...oare cine nu are?

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc Liana. Nu cred ca va trebui s-o imparti cu vecinii. Asa combinata cu blat e mult mai buna decat doar crema simpla.

    RăspundețiȘtergere
  18. hi te asteapta la mine e blog o leapsa daca iti face placerea a o faci ..pup ,pe curand

    RăspundețiȘtergere
  19. Criti Ai un premiu si o leapsa la mine pe blog ..pupici na :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Criti Ai un premiu si o leapsa la mine pe blog ..pupici na :)

    RăspundețiȘtergere
  21. buna cristina, din intimplare am ajuns pe saitul tau si vreau sa te felicit pentru toate retetele tale care sint delicioase . site rog sa nu te superi pentru comentarele rautacioase la adresa ta trebuie sa sti ca cine este rautacioasa cu tine este geloasa ca nu stie sa faca nimic te pup si te admirmioara

    RăspundețiȘtergere
  22. Mioara, bun venit pe blogul meu. Te mai astept.
    Multumesc pentru vizita si pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  23. Arata foarte bine tortul si cred ca e foarte gustos..se pot adauga si ceva fructe in blat? gen cirese,visine capsuni? Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Anca. Nu stiu daca merge cu fructe in blat, nu am incercat. Am in schimb oi reteta de tort de mere cu crema de zahar ars si pot sa-ti spun sigur ca merge de minune cu mere.

      Ștergere
  24. I all the time used to study paragraph in nеws papeгѕ but
    now aѕ I am a usеr of internet thus from now I am using net
    for content, thanks tο web.

    Feel free to surf to my wеbpаge pikavippi
    My website: pikavippi

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.