luni, 12 februarie 2018

Bors de pui


In fiecare week-end, gatesc cu Sun Food, retete simple si delicioase, pe gustul tuturor. 
De aceasta data, un bors de pui cu taietei de casa, o reteta asa cum se face in zona Moldovei. Eu fiind nascuta si crescuta in Ardeal, n-am fost obisnuita cu borsul, mama n-a gatit niciodata cu bors, dar cum am si radacini moldovenesti, de cate ori merg la Botosani, vara-mea ma asteapta cu bors de pui de tara cu taietei de casa. (sincera sa fiu, e singura reteta cu bors, care imi place). Eu pui de tara n-am de unde sa cumpar, asa ca ma multumesc si cu cel de magazin, dar oricum m-am apropiat mult de borsul acela pe care-l stiu si care imi place.

Ingrediente:
-600 g tacam de pui (eu am pus doar aripioare taiate in doua)
-1 ceapa
-1 ardei
-3 morcovi
-1 radacina pastarnac
-1 bucata telina
-1 cutie rosii cuburi Sun Food
-4 l apa
-2 linguri ulei
- leustean proaspat sau congelat
-200 ml bors (sau dupa gust)
-taietei de casa

(Eu am inceput in primul rand cu taieteii, pentru ca am vrut sa pun taietei de casa, am facut o foaie dintr-un ou si 2 linguri faina, am intins foaia, am lasat-o sa se usuce, timp in care m-am ocupat de carne si legume, apoi am rulat foaia si am taiat cu un cutit ascutit, taieteii.)
Carnea se curata de eventualele resturi de pene, se spala si se sterge cu un servet si se pune intr-o oala la fiert. In timpul fierberii se aduna spuma de la suprafata.
Legumele se curata, se spala si se taie marunt.
Intr-o tigaie se incinge uleiul si se adauga ceapa si ardeiul tocate marunt. Se calesc pana cand ceapa devine sticloasa si se adauga si restul legumelor taiate cubulete. Se calesc legumele, apoi se adauga in supa, dupa ce carnea e pe jumatate fiarta. Eu am folosit doar aripioare de pui, care au fiert repede.
Asadar, se adauga legumele calite si o lingurita de sare si se lasa la fiert pana cand legumele si carnea sunt fierte. Se adauga taieteii si se mai lasa sa fiarba cam 3 minute, apoi se pune conserva de rosii si 200 ml bors, se mai lasa 2 minute, se adauga leusteanul tocat (ideal ar fi proaspat, eu am avut doar congelat), se stinge focul si borsul e gata.
Nota: cantitatea de bors adaugata poate fi si mai multa. Mie mi s-a parut suficient cat am pus, noi nefiind obisnuiti cu ciorbele/borsurile foarte acre.










Un comentariu:

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.