joi, 23 mai 2024

Tort cu mascarpone vegan si jeleu de capsune

Ingrediente blat:

-180 g zahar 

-220 ml lapte vegetal

-1 lingurita scortisoara

-1 lingurita esenta de vanilie

-coaja rasa de la o lamaie

-60 ml ulei vegetal

-280 g faina

-1 plic praf de copt


Intr-un bol se pune zaharul, uleiul , laptele si vanilia si se amesteca cu un tel. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt, scortisoara si coaja de lamaie. Se amesteca pana se omogenizeaza ingredientele.

Compozitia se toarna intr-o tava de tort detasabila, tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina.

Se coace blatul timp de 50 minute la 170 C.  Se lasa sa se raceasca de tot, apoi se taie in trei foi egale.

La aceste tipuri de blat vegan este foarte importans sa fie lasate sa se raceasca in forma in care au coapte, si abia apoi sa fie scoase si taiate, pentru ca altfel se vor rupe.

Sirop:

-150 ml apa

-3 linguri zahar

-1/2 fiola esenta de vanilie


Ingrediente jeleu de capsune

-500 g capsuni proaspete (cantarite dupa ce le-am curatat)

-4 linguri zahar

                                                                 -2 lingura cu varf amidon

Pentru jeleu, se curata si se spala capsunele si se taie in felii. Peste capsune se adauga zaharul si se amesteca pana incep sa -si lase sucul si sa se zdrobeasca putin. Se adauga amidonul si se  fierbe la foc mic, amestecand in continuu pana se ingroasa ca o budinca.

 Crema:

-1 cutie (250 g) mascarpone vegan 

-350 ml frisca vegetala

-2 linguri zahar pudra

-1/2 fiola esenta de vanilie

Pentru crema, se pun toate ingredientele intr-un bol si se amesteca cu mixerul la viteza maxima cam 2-3 minute. Crema este destul de tare, pentru ca acest mascarpone vegan e destul de gros si la fel si frisca vegetala se bate usor si are o stabilitate mai mare decat frisca naturala.

Asamblarea tortului:

Mai intai se imparte crema in mod egal in doua boluri. Jumatate din crema vom folosi la imbracarea marginilor tortului si la decorarea tortului. Cealalta jumatate se imparte in doua parti egale. 

Pe un platou, se pune inelul detasabil al formei de tort. Se pune prima foaie, se insiropeaza, apoi se pune o treime din jeleul de capsune. Peste jeleul de capsune se pune crema cu frisca si mascarpone vegan. Apoi a doua foaie insiropata, jeleul de capsune si crema, a treia foaie insiropata si restul de jeleu. Punem tortul in frigider pentru cel putin o ora, dupa care indepartam inelul detasabil al formei de tort, imbracam marginile tortului cu crema si decoram tortul. 

 









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.