marți, 11 aprilie 2023

Budinca de gris cu sos caramel

 

Dupa cum spuneam si in alte postari anterioare, m-am invatat sa combat risipa alimentara si sa "reciclez" unele alimente pe care nu le consumam ca atare. In acest caz, am folosit laptele pe care Daria il aduce uneori de la scoala. Spun 'uneori", pentru ca s-a intamplat sa imi spuna ca unii copii au luat mai multe cutii cu lapte si le-au spart si au stropit cu laptele sau au facut o bataie cu cornurile. 

Cred ca acest program "cornul si laptele" e unul complet inutil, sau nascocit pentru ca unele companii producatoare de lapte sa panificatie sa obtina niste bani frumosi din acest lucru. Cel putin in mediul urban, putini copii sunt intr-adevar nevoiti sa consume laptele si cornul primite la scoala. Si e pacat ca alti copii fara cei sapte ani de acasa sa isi bata joc de aceste alimente.

Dar, cand aduce Daria lapte, corn sau iaurt, mere, biscuiti, le transform in ceva bun, chiar delicios. La fel faceam si pe vremea cand Alex era elev. Va las cateva idei mai jos.

1. Pancakes cu iaurt

2. Papanasi cu iaurt 

3. Bake rolls

4. Crema de zahar ars 

5. Tarta cu mere

6. Gogosi cu iaurt 

7. Bilute zserbo 

Desigur, puteti sa folositi ingredientele la multe alte retete, in functie de preferinte si imaginatie (clatite, orez cu lapte, diverse budinci, etc). 

De aceasta data am facut o budinca de gris cu sos caramel. Asta pentru ca ne place caramelul si nu-mi lipseste niciodata din frigider. 

Ingrediente:

-600 ml lapte (3 cutii)

-120 g zahar

-1 plic zahar vanilat

-coaja rasa de la o lamaie

-4 oua

+

Topingul preferat pentru servit. Eu am folosit sos caramel, dar puteti folosi ciocolata, sos de fructe, gem, orice va place. 

Punem intr-un vas grisul, zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Turnam laptele caldut in timp ce amestecam cu telul sa nu se formeze cocoloase. Fierbem grisul cu lapte la foc mic, amestecand in continuu. Lasam sa se raceasca, apoi adaugam cele 4 galbenusuri si omogenizam. La final adaugam albusurile batute spuma, pe care le vom incorpora cu grija, amestecand usor cu o spatula. Punem compozitia intr-o forma de silicon unsa cu unt sau intr-o tava de yena unsa cu unt si coacem budinca timp de 40 minute la 170 C, caldura sus-jos. Dupa ce s-a racit putin, rasturnam budinca pe un platou si o lasam sa se raceasca de tot, apoi servim cu topingul preferat.

Reteta caramelului o gasiti aici.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.