vineri, 8 mai 2020

Focaccia caprese


Focaccia e un tip de paine de aproximativ - cm inaltime, stropita din belsug cu ulei de masline si condimentata cu rozmarin si sare de mare, cu o crusta crocanta si miez pufos si aerat. (Cred ca se vad bine acele bule specifice acestui tip de paine.) Sigur ca dupa preferinta se pot pune diferite branzeturi sau mezeluri, masline, ceapa caramelizata, etc. Eu am pus pe aceasta focaccia, pe langa uleiul de masline, rozmarin usca si sare, rosii cherry, mozzarella si busuioc, motiv pentru care am numit aceasta paine, focaccia caprese. 

Ingrediente:
-500 g faina 000
-1 lingurita sare
-3 linguri ulei de masine
-300 ml apa calduta
-1 lingurita zahar
-20 g drojdie proaspata

Topping:
-3 linguri ulei de masline
-2 linguri apa
-sare de mare
-1 lingurita rozmarin uscat 
-rosii cherry
-1 cutie mozzarella (Lidl)
-cateva frunze de busuioc proaspat

Dupa cum v-am mai spus si cu alte ocazii, de cand am masina de paine, n-am mai framantat nimic cu mana. La fel am procedat si acum, am framantat aluatul focacciei la masina de paine.
Asadar, drojdia se amesteca cu zaharul, pana se lichefiaza. Se adauga apa calduta si lasa 10 minute sa se activeze drojdia. In cuva masinii de paine se pune uleiul, sarea, faina (pentru inceput nu adaugati toata cantitatea de faina, puneti aproximativ 450 g, apoi pe parcursul framantarii, daca e nevoie, adaugati si restul). Se adauga apa calduta cu drojdie si se seteaza programul de framantare si dospire.
Dupa 1 ora si 30 minute, aluatul e gata.
Apoi, cu palmele, am intins aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, pe care am uns-o cu ulei de masline. Dupa ce am intins aluatul in tava, cu degetele am facut mici gropite , apoi am acoperit tava cu un prosop si am lasat-o 20 de minute, timp in care aluatul a mai crescut. Apoi, am amestecat uleiul de masline cu apa si am stropit aluatul. Am presarat sare de mare, rozmarinul uscat si am adaugat jumatati de rosii, mozzarella si busuiocul tocat marunt. Am introdus tava in cuptorul incalzit si am copt focaccia aproximativ 30 minute, pana s-a rumenit.



Daca vreti o focaccia simpla, autentica italiana, nu e nevoie de nimic in plus fata de ce vedeti in imaginea de mai jos!












3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lumy, imi cer scuze, n-am vazut comentariul. Echivalentul unui pliculet, adica 7 g drojdie uscata.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.