Din excursia de saptamana trecuta de la Bicaz, ne-am intors si cu niste lapte proaspat de vaca primit de la o doamna tare simpatica, doamna Ioana. Si pentru ca noi niciunul su numtem consumatori de lapte, l-am transformat intr-o branzica dulce, fina, cremoasa, numai buna de un tort. De fapt de doua, ca mi-a iesit multa branza, ceva mai mult de 1 kg. Si pentru ca Alex a vrut cheesecake cu afine, eu am vrut sa fac ceva mai "dichisit"decat un simplu cheesecake. Mi-a iesit ce se vede, un tort dragut, nu ceva iesit din comun ca doar l-am facut pentru noi, insa foarte foarte bun, asemanator cu cel de aici, dar care ne-a placut foarte mult si a avut mare succes.
Bilute de branza si cocos:
- 250 g branza dulce de vaca
- 50 g nuca de cocos
- 50 g zahar
- 2 galbenusuri de ou
- 3 linguri de amidon
Blat de ciocolata:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 50 g ciocolata topita
-1 lingura ulei
- 2 linguri faina
- 2 linguri amidon
- 3 linguri cacao
- jumatate de lingurita praf de copt
Crema de branza
-350 g branza de vaca
-4 linguri zahar pudra(sau dupa gust)
-300 g afine (din congelator)
-100 g ciocolata alba
-150 ml frisca lichida
-1 plic gelatina
-300 ml frisca batuta
Glazura
-150 g ciocolata (am pus 100 cu lapte si 50 neagra)
-50 ml frisca lichida
Bordura:
-100 g ciocolata neagra
Se amesteca branza cu zaharul, galbenusurile, nuca de cocos si amidonul, se formeaza bilute care se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Pentru blat, se bat galbenusurile cu zaharul si uleiul, apoi se adauga
ciocolata topita, faina amestecata cu amidon, cacao si praf de copt.
Rezulta o compozitie densa si vartoasa dar care va deveni pufoasa si aerata in momentul in care
se adauga albusurile batute spuma, amestecand usor cu o lingura. Se
toarna compozitia de ciocolata peste bilele de branza si se coace
prajitura la foc mic in cuptorul preincalzit 30 minute. (Se incearca cu o
scobitoare, pentru siguranta.)
Pentru crema, se hidrateaza gelatina in apa.
Afinele decongelate se zdrobesc cu blenderul vertical sau doar cu o furculita, daca va place sa ramana si fructe intregi in crema. Branza se amesteca cu 4 linguri zahar pudra si se bate cu mixerul. Se pun afinele peste branza, se amesteca, apoi se adauga frisca batuta. Ciocolata alba se
topeste pe baie de aburi impreuna cu 150 ml frisca lichida. Cand s-a
topit, se adauga gelatina hidratata in putina apa. Se amesteca bine pana cand
toata gelatina s-a dizolvat. Se lasa sa se raceasca putin, atat cat sa
nu mai fie fierbinte, apoi se toarna peste crema de branza.Pe o tava se pune inelul detasabil, se aseaza blatul si peste blat se pune crema de branza. Se pune tortul in frigider pentru 2 ore, dupa care se scoate inelul, se toarna deasupra glazura de ciocolata si se decoreaza dupa imaginatie si preferinta. Eu am facut o bordura gen dantela, din ciocolata neagra.
Multumesc frumos ca l-ai scris....exceptional ! Sa tot mananci asa ceva !
RăspundețiȘtergereSi are si un aspect de-ti dai jos palaria !
Felicitarile mele....am sa-ti scriu reteta !
Te tzuc cu mult drag !
Foarte interesanta reteta! Ce frumos arata sectiunea! Trebuie sa incerc si eu!
RăspundețiȘtergereSuperb! Vreau si eu o felie! :)
RăspundețiȘtergereUn deliciu de tort. Bravo Criss!
RăspundețiȘtergereMama cum arata Criss felicitari
RăspundețiȘtergereSuperb tort!!!As vrea sa-l fac si eu de ziua baietelului meu,imi spui te rog,ce diametru are tava?Maria,Cluj-Napoca.
RăspundețiȘtergereMultumesc Maria, ma bucur ca iti place. Forma mea de tort are diametrul 25 cm.
ȘtergereFoarte frumos ca aspect,cred ca si gustul e pe masura!Spune-mi te rog cum ai facut bordura de cioco?
RăspundețiȘtergereMultumesc Flori. Imi cer scuze ca din lipsa de timp, nu pot raspunde intotdeauna cu promptitudine. Pentru bordura, mai intai tai o fasie de hartie de copt de dimensiunea dorita (cat sa poti infasura tortul). Topesti ciocolata neagra pe baie de aburi sau la microunde, apoi o pui intr-o punga. Tai un coltisor mic de tot la punga, apoi desenezi spirale pe hartia de copt. Infasori hartia in jurul tortului, pui tortul in frigider pentru 10-15 minute, apoi desprinzi hartia.
Ștergere