joi, 14 noiembrie 2013

Prajitura cu gem, jir si nuci


Pana acu' cateva zile habar n-aveam ca jirul (fructul fagului) e comestibil. Adica stiam ca e bun pentru mistreti :D si pentru alte animale dar nu stiam ca si oamenii mananca jir. Dar am vazut la Magda Adina (Cat's kitchen)
o reteta de fursecuri cu jir si in week-endul trecut petrecut la Bicaz, in plimbarile pe munte am adunat si eu un pumn de jir. Nu le-am folosit pe toate pentru ca majoritatea le-am mancat ca atare. Sunt grozav de bune, au gust de alune de padure, asadar daca le gasiti prin padure, nu va feriti de ele. Sper ca se vede cum arata, eu le-am curata de coaja dar cu coaja sunt putin mai mari insa au aceeasi forma. 
Sa trecem deci la reteta, care reteta am luat-o de la Vero si la care am facut mici modificari.

-4 oua (3galbenusuri si 1 ou intreg)
-250 g margarina/unt

-250g zahar
-600g faina
-1 praf de copt
-coaja rasa de lamaie

Umplutura:
-1 borcan gem de prune
-3 albusuri
-100 g nuci nuci prajite si zdrobite apoi
-fructe de fag (jir) optional
-4 linguri zahar
-coaja rasa de lamaie

Aluatul prajiturii (blat si partea razuita)

Se amesteca toate se face o coca.
1/3 se lasa separat, iar restul se intinde in tava pe hartie de copt. Aluatul trebuie intins cu mana, pentru ca altfel se rupe si va chinuiti degeaba.

Pentru umplutura, se bat spuma cele 3 albusuri, se adauga zaharul, se bat in continuare pana se topeste zaharul apoi restul de ingrediente si se amesteca pana la omogenizare.

Se pune deasupra crema cu gem
Coca pastrata se mai framinta cu faina sa devina mai tare si se da prin razatoare deasupra tavii (partea de razatoare cu gauri mari). Pe prajitura am pus din loc in loc fructele de fag, care la copt s-au rumenit si au devenit crocante.

Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de minute. Cand e gata se pudreaza cu zahar, apoi dupa racire se taie in patrate. Nu e o prajitura spectaculoasa, mai degraba o prajitura rustica, dar merge foarte bine langa o cafea sau un ceai.



Un comentariu:

  1. Minunat arata ! Jir ???? Nici eu nu ma gandeam ca este comestibil....dar daca tu spui....!
    Sa-ti spun drept , eu cautam bunaciunea de tort ce l-ai facut, dar ma ling pe degete cu prajitura asta buna.
    Te tzuc cu drag Criss !

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.