Vremea urata de afara ne indeamna sa aprindem focul in cuptor, sa profitam de ultimele prune care se mai gasesc in piata si sa facem niste placinte pufoase, delicioase si aromate cu scortisoara. Si daca mai punem si masina de paine la munca, treaba noastra devine simpla de tot. ;)
Ingrediente 12 bucatia
-500 g faina
-1 plic drojdie uscata dr. Oetker
-100 g zahar
-100 g unt topit
-1 ou
-1 galbenus
-200 ml lapte
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
Umplutura:
-1 kg prune
-3 linguri zahar
-1/2 lingurita scortisoara
-1 lingura gris sau pesmet
+
-1 galbenus pentru unsa placintele
-zahar pudra pentru pudrat placintele
In cuva masinii de paine se pun mai intai laptele caldut, untul topit, oul, galbenusul, zaharul, vanilia, coaja de lamaie, faina si in
final drojdia, avand grija sa nu intre in contact cu ingredientele
lichide. Se seteaza masina de paine pe programul de framantare si
dospire, care la masina mea e programul 8 si timp de 1 ora si 30 minute
ea isi va face treaba. Intre timp ne ocupam de prune.
Spalam prunele si le stergem cu prosoape de hartie, scoatem samburii si taiem prunele in sferturi. Adaugam zaharul, scortisoara si grisul, care are rolul de a absorbi surplusul de suc lasat de prune.
Cand aluatul e gata, il intindem intr-o foaie dreptunghiulara cam de jumatate de cm grosime si il impartim in 12 patrate. In mijlocul fiecarui patrat punem cate o lungura de prune, apoi pliem colturile asa cum se poate vedea in poza.
Punem placintele in tava pe hartie de copt, le ungem cu galbenus de ou si acoperim tava cu un prosop si mai lasam placintele sa creasca 20 minute, apoi le introducem in cuptorul preincalzit si le coacem aproximativ 30-35 minute, pana devin aurii.Le lasam sa se raceasca, apoi le pudram cu zahar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.