joi, 22 august 2024

Placinta cu iaurt si afine

 

Aceasta placinta cu iaurt si afine e atat de rapida si buna incat cu siguranta o sa se ceara repetata cat de curand. Eu as adauga niste zmeura in loc de afine. Dar ai mei nu prea iubesc zmeura si nici murele din cauza semintelor.

Ingrediente: (tava 20/30)

-1 pachet foi de placinta

-800 g iaurt grecesc

-8 oua

-180 g zahar

-coaja rasa de la o lamaie

-coji de lamaie confiate

-1 fiola esenta de vanilie

-100 g unt topit

-150 g afine

 

Mai intai se topeste untul si cu o pensula se unge tava cu unt. Eu am folosit o tava de yena, pe care o folosesc de obicei la astfel de placinte , la baclavale, la lasagna, etc. 

Foile se taie in fasii de 1 cm. si se pun in tava unsa cu unt. Se stropesc cu restul de unt topit si se presara peste ele cojile de lamaie confiat. 

Ouale, zaharul, iaurtul, vanilia si coaja de lamaie se amesteca iar crema rezultata se toarna peste foi. Se amesteca cu o furculita, astfel incat crema de iaurt sa se repartizeze uniform peste foile de placinta. Se presara afinele si se coace placinta in cuptorul preincalzit la 170 C - 180C (in functie de cuptor), timp de 30-35 minute.

Dupa ce se raceste, se pudreaza cu zahar.













marți, 20 august 2024

Cremvursti vegani fara gluten

 

 
 
In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm. 

Ingrediente:
-300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl)
-1 felie sfecla cruda
-3 linguri faina de naut
-2 linguri amidon
-1 lingurita sare
-1 lingurita boia dulce
-1 lingurita piper
-1/2 lingurita turmeric
-1 lingurita pudra de usturoi
-5 linguri sos de soia
-2 linguri fulgi de drojdie inactiva
Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care se invelesc strans in folie alimentara si se leaga bine capetele. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.
Partea cu inloliatul va va lua mai mult timp, dar altfel se prepara destul de rapid. Se pun cremvurstii in apa clocotita si se fierb 25-30 minute. Dupa ce se racesc putin, se scot din folie. Eu am congelat unul, de curiozitate, sa vad cum se comporta dupa decongelare si daca merita sa pregatesc mai multi si sa-i congelez. Altfel in frigider, stau 2-3 zile in folie. E bine sa-i pastrati in folie, pentru a putea fi incalziti mai usor inainte de a-i manca. Doar puneti apa la fiert si puneti cremvurstii 1-2 minute sa se incalzeasca. Dar pot fi mancati si reci, pentru ca nu contin niciun fel de grasime si nu sunt gretosi.