V-am ametit cu atatea cupcakesuri in ultima vreme? :) Nu promit ca ma opresc aici, mai am cateva idei. Iau totusi o pauza ca am facut prea multe in ultimul timp. De data aceasta am vrut neaparat sa incerc o reteta cu merisoare.
Merisoarele, ca orice fructe de padure, au o serie de proprietati benefice pentru organismul nostru dar sunt extraordinar de bune pentru tratarea cistitelor, a infectiilor urinare si a calculilor renali.
Merisoarele au actiune bactericida (datorita acizilor benzoic si citric), diuretica, antiinflamatorie si antiinfectioasa. Sunt un dezinfectant urinar si lizeaza uratii. Merisorul este principala specie pomicola ale carei extracte (din fructe, frunze, muguri) lizeaza (dizolva, netezesc) uratii.
Frunzele de Merisor se recolteaza in septembrie-octombrie, cand continutul lor in substante active este maxim; se usuca la umbra, in strat subtire. Ele contin arbutozida, glicozid al hidrochinonei, hidrochinona libera, metilarbutozida, flavonoizi, taninuri, ericolina, acid chinic, saruri de magneziu, saruri ale acizilor organici, vitamina C si alte vitamine, leucoantociani si flavonali glicozidati (leucocianidina, cianidina, cvercetol, derivati fenilpropanolici, etc.). Continand acid benzoic si acid citric, frunzele - ca si fructele - au actiune bactericida. Datorita acidului chinic, extractele lor lizeaza uratii, asa cum s-a aratat.
Frunzele de Merisor se recolteaza in septembrie-octombrie, cand continutul lor in substante active este maxim; se usuca la umbra, in strat subtire. Ele contin arbutozida, glicozid al hidrochinonei, hidrochinona libera, metilarbutozida, flavonoizi, taninuri, ericolina, acid chinic, saruri de magneziu, saruri ale acizilor organici, vitamina C si alte vitamine, leucoantociani si flavonali glicozidati (leucocianidina, cianidina, cvercetol, derivati fenilpropanolici, etc.). Continand acid benzoic si acid citric, frunzele - ca si fructele - au actiune bactericida. Datorita acidului chinic, extractele lor lizeaza uratii, asa cum s-a aratat.
Asadar eu am cumparat aceste fructe pentru a fi folosite ca si tratament insa gustul lor deosebit de bun, dulce-acrisor m-a determinat sa le folosesc la aceste briose.
Pentru briose:
-3 oua
-100 g zahar
-200 g faina
-100 g unt moale
-60 ml lapte
-1 plic zahar vanilat
-1 lingurita praf de copt (merge un plic intreg ca ies mai pufoase)
-coaja rasa de la o lamaie
-o cescuta merisoare
Pentru crema:
-1 ou
-1 lingura zahar
-1 plic zahar vanilat
-1 lingura rasa amidon
-200 ml lapte
-150 ml frisca
Punem intr-un bol toate ingredientele cu exceptia merisoarelor, le batem cu mixerul pana rezulta o compozitie cremoasa si lucioasa.
Adauga merisoarele pe care le incorporam in amestec. In tava de briose punem cosulete de hartie si in fiecare punem cam 2 linguri din aceasta compozitie. Mai punem deasupra 2-3 merisoare si dam tava la cuptor pentru 20-25 minute.
Cand sunt gata, se lasa sa se raceasca apoi se orneaza cu crema de vanilie.
Sunt foarte dragute!!
RăspundețiȘtergereMultumesc Alexandrina.
RăspundețiȘtergereFoarte aspectuoase si apetisante.
RăspundețiȘtergereweekend placut sa aveti.
Le-ai gatit asa de frumos.Te pup!
RăspundețiȘtergereils sont superbes je t'en piquerai bien un pour accompagner ma tasse de café mes compliments
RăspundețiȘtergerebonne soirée
O,da,imi plac cum arata motzatele astea:)
RăspundețiȘtergerePufoase si super delicioase!!!Pup!
RăspundețiȘtergereIubesc merisoarele!
RăspundețiȘtergerece frumoase sunt! am notat reteta de crema! :)
RăspundețiȘtergereo zi frumaosa in continuare :*
ce frumoase sunt !!!!
RăspundețiȘtergereun cupcakec reusit si delicios, imi place cum arata ornat cu frisca si cu o bucatica de merisor deasupra, trebuie doar mancata :D
RăspundețiȘtergere