marți, 31 martie 2020

Paste carbonara


Pastele carbonara sunt preferatele noastre. Alex al meu e mare fan paste, as putea sa-i gatesc doar paste si le-ar manca mereu cu placere. Lasagna, paste bologneze, canelloni, pastitsio sau pur si simplu paste cu branza/cascaval, le mananca cu placere. Daria in schimb prefera pastele cu varza. :D Carbonara nu-i place. Nu-i nimic, mai are timp sa se obisnuiasca. :D
Pe net veti gasi zeci de variante de carbonara, care e varianta originala, cred ca nu mai stie nimeni. :) Eu m-am straduit sa nu ma abat prea tare de la ceea ce se spune ca ar fi originalul. Pana la urma nici nu conteaza foarte tare, ideea e sa gatim si sa mancam ceva ce ne place.

Ingrediente (3 portii):
-400 g paste
-250 g bacon
-3 oua intregi
-3 galbenusuri
-80 g parmezan ras
-80 g branza Edam 
 -piper macinat
-100 ml apa in care au fiert pastele

Mai intai, vreau sa va spun ca eu prefer carbonara cu tagliatelle, Alex prefera penne dar in principiu puteti folosi orice fel de paste. A, inca ceva, eu am pus si branza Edam pentru ca ne place gustul. Adevarul e ca nu ne dam in vant dupa gustul parmezanului ras de la Lidl. De asemenea, vreau sa va spun ca eu am calculat 1 ou intreg si 1 galbenus/portie. Sigur ca Alex de regula mananca portie dubla, :) dar oricum, sosul a fost suficient. 
Asadar, fierbem pastele in apa cu sare. 
Intre timp, intr-o tigaie antiaderenta, rumenim baconul. Intr-un bol, adaugam ouale si le batem cu un praf de sare si cu piper din belsug. Adaugam 100 ml apa in care au fiert pastele si 2/3 din branza rasa. 
Scurgem pastele si le punem in tigaie peste baconul rumenit. Adaugam sosul format din oua si parmezan si amestecam. Servim imediat cu parmezan ras presarat deasupra si cu putin piper proaspat rasnit.





 

luni, 30 martie 2020

Prajitura cappuccino



Voiam de mult sa fac o prajitura cu cafea si nu una cu nes (cafea solubila) ci una cu espresso. Imi amintesc de perioada adolescentei cand ieseam cu prietenele in oras si mancam o prajitura la o celebra (pe atunci, inainte de '90) cofetarie din centrul orasului, Caffe Bucuresti. Nu imi amintesc cum se numea acea prajitura, stiu ca avea 4 foi de pandispan cu cacao si intre foi o crema de cafea iar deasupra o avelina din aceeasi crema de cafea. Am tot cautat pe internet o reteta care sa semene cu prajitura respectiva, dar n-am gasit, asa ca am facut pur si simplu un blat de pandispan cu cacao, in care am adaugat si nuci tocate, pentru ca am destul de multe nuci si trebuia sa fac ceva cu ele. Peste blat am pus un mousse de cafea, un grilaj de ciocolata si deasupra o avelina din frisca naturala si mascarpone. Un rasfat pentru papilele (mele) gustative. Spun ale mele, pentru ca sotul meu n-a fost prea impresionat de prajitura, nu i-a placut mousse-ul de cafea.

Ingrediente blat 20/30:
  - 4 oua
-5 linguri zahar
-1 lingura apa
-1 lingura ulei
-50 g nuca macinata
-1 plic praf de copt

Ouale se separe si albusurile se bat spuma. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, apa si uleiul si se mixeaza pana se albesc si isi dubleaza volumul si zaharul se topeste. Faina se amesteca cu cacao, nuca macinata si praful de copt si se adauga peste galbenusurile spumate. Se omogenizeaza, apoi se lasa mixerul deoparte si se adauga albusurile spuma amestecand cu o lingura de lemn de jos in sus, astfel incat sa nu se lase compozitia. Amestecul se toarna int-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace blatul 30 minute, sau se face testul cu scobitoarea.

Mousse de cafea:
-250 ml lapte
-1 lingurita esenta de vanilie
-150 g zahar
-2 galbenusuri
-2 linguri amidon
-1 plic gelatina Dr. Oetker
-2 linguri apa rece
-300 ml frisca lichida Pilos

Mai intai punem gelatina intr-o cescuta si adaugam apa rece. Lasam gelatina sa se hidrateze.
Pentru crema de cafea, amestecam intr-un vas galbenusurile de ou cu zaharul, amidonul si esenta de vanilie si adaugam cafeaua si laptele. Fierbem crema, amestecand in continuu, pana cand se ingroasa asemeni unei budinci. (Totusi, nu va fi chiar atat de groasa ca o budinca). O lasam sa se mai racoreasca si adaugam gelatina hidratata. Amestecam pana cand gelatina va fi complet dizolvata. Lasam crema sa se raceasca si adaugam frisca batuta. Omogenizam si intindem crema peste blat. Punem prajitura timp de doua ore in frigider, apoi o decoram cu crema de frisca cu mascarpone si cu fulgi de ciocolata.

Decor
-250 g mascarpone
-200 ml frisca lichida
-2 linguri zahar pudra
-1 lingurita esenta de vanilie

In bolul mixerului adaugam toate ingredietele. Important e ca frisca si mascarpone sa fie reci. Mixam la viteza maxima aproximativ 3 minute, pana obtinem o crema ferma. Eu prefer sa combin frisca naturala cu crema mascarpone, pentru ca altfel risc sa ma aleg cu o frisca lesinata. Frisca naturala niciodata nu va fi ferma ca frisca vegetala, dar combinata cu mascarpone, e perfecta si e si foarte buna la gust.


 







duminică, 22 martie 2020

Galuste de aur (Arany galuska)



Mi s-a facut dor de bunica si de deserturile ei simple dar atat de rafinate. Azi, galuste de aur cu crema de vanilie. Ea  ne facea frecvent galuste de aur, ceva mai simple si pe atunci nici nu prea imi placeau. Galuste de aur sau Arany galuska este un desert traditional maghiar si se refera la bile din aluat dospit, rulate prin unt topit si apoi printr-un amestec de nuca macinata amestecata cu zahar. Eu am rumenit nucile in tigaie, le-am curatat de coaja si te-am tocat grosier, am adaugat un sos/crema de vanilie si a iesit ceva (aproape) demn de chefi la cutite. :)

Ingrediente aluat:
-450 g faina
-20 g drojdie proaspata
-120 g zahar
-2 galbenusuri
-50 ml ulei
-250 ml lapte caldut
-2 plicuri zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
-un praf de sare

Topping:
-130 g nuca prajita si tocata grosier
-100 g zahar
-100 g unt topit

Crema de vanilie 
-2 galbenusuri
-2 linguri zahar
-1 plic zahar vanilat
-1 lingurita esenta de vanilie
-1 lingura cu varf faina
-600 ml lapte

Eu din nou am facut aluatul la masina de paine. Dar daca nu aveti masina de paine, framantati cu robotul sau cu mana, exact ca si un aluat pentru cozonac/gogosi/placinte. Pana acum cu criza aceasta de drojdie, am folosit doar drojdie uscata la pliculete pentru toate aluaturile facute la masina de paine, dar acum am doar drojdie proaspata. E la fel de buna si aceea si aluatul iese perfect .
Mai intai, in laptele caldut adaugam o lingurita de zahar si cele 20 grame de drojdie, amestecam si acoperim colul cu un prosop. Lasam 10 minute, pana cand drojdia incepe sa se umfle si la suprafata se formeaza o multime de bule. 
Asadar, se introduc in cuva masinii de paine ingredientele in aceasta ordine: zaharul, uleiul, galbenusurile de ou, zaharul vanilat, coaja de lamaie, faina si in final laptele cu drojdia. Se seteaza masina de paine pe programul dough (framantare si dospire) si o lasam sa-si faca treaba. Dupa o ora si jumatate, aluatul e gata.
Intre timp pregatim ingredientele pentru topping.
Nucile le-am pus intr-o tigaie antiaderenta si le-am prajit putin, apoi le-am curatat de pielita. Le-am tocat grosier si le-am amestecat cu zaharul. Separat, am topit untul.
Aluatul se imparte in doua bucati, pentru a putea lucra mai usor cu el. Din fiecare bucata vom face cate un sul, pe care il taiem in bucati cam de doua degete grosime. Din fiecare sul vom obtine 12 bucati, in total 24 bucati cat de cat egale. Luam fiecare bucatica de aluat, o dam prin unt topit, apoi prin amestecul de nuci cu zahar si o asezam intr-o tava (20/30) tapetata cu hartie de copt. Acoperim tava cu un prosop si lasam galustele sa mai dospeasca 20 minute. Apoi introducem tava in cuptorul preincalzit, pe treapta a doua si coacem galustele 40 minute, pana devin aurii.
Intre timp preparam crema de vanilie. Crema nu trebuie sa fie groasa, mai degraba trebuie sa fie ca un sos, ca o smantana mai groasa.
Amestecam galbenusurile cu zaharul, faina, zaharul vanilat si esenta de vanilie si adaugam treptat laptele cald. Amestecam, avand grija sa nu se formeze cocoloase si fierbem crema la foc mic, amestecand in continuu. Cand e gata, luam vasul de pe foc si acoperim crema cu folie alimentara. Lasam crema sa se raceasca, apoi servim galustele aurii cu crema de vanilie. Un adevarat rasfat.















joi, 19 martie 2020

Gogosi cu branza de vaci


Am o stare nasoala, dar cred ca nu sunt singura, motiv pentru care am zis ca ar fi bine sa le fac ceva bun copiilor. Ce-i drept, branza avea alta destinatie, am cumparat-o in ideea de a reincepe relatia cu Dukan. Dar cine mai are chef de diete acum? Asa ca, Gogosi cu branza de vaci, reteta Laurei Laurentiu. Multumesc pentru reteta, esti o sursa de inspiratie pentru mine.
Reteta e foarte simpla si rapida si cu siguranta va fi pe gustul tuturor. Alex le-a mancat cu nutella, Daria le-a preferat cu zahar pudra vanilat. Mie mi se pare ca daca puneti niste dulceata si  o lingura de smantana, seamana foarte bine cu papanasii.  

Ingrediente:
-250 g branza de vaci 
-250 g faina
-125 g zahar
-2 oua
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
-1 lingurita esenta de vanilie
-1 praf de sare
-1/2 plic praf de copt
-ulei pentru prajit
-zahar pentru pudrat gogosile

Mod de preparare:

Pentru ca am folosit o branza de vaci dietetica (Lidl 0.2% grasime) ma gandeam ca va fi umeda si am pus-o intr-o strecuratoare. Dar n-a fost deloc asa, dimpotriva, acest tip de branza e fina si cremoasa. 
Ouale se bat cu zaharul, sarea si zaharul vanilat, pana cand isi dubleaza volumul si se albesc. Se adauga branza de vaci, coaja rasa de lamaie sila final faina amestecata cu praful de copt. Compozitia va fi destul de vartoasa, dupa cum se vede in poza, nu cade de pe paletele mixerului. 

Intr-o tigaie mai adanca se pun cam 3-4 degete de ulei.  Trebuie sa fie suficient ulei, pentru ca gogosile sa pluteasca si sa se intoarca singure in timp ce se prajesc. Se incinge uleiul si cu ajutorul a doua lingurite, se formeaza gogosile sub forma de bilute. (Daca vreti bilute perfecte, umeziti usor palmele si formati astfel gogoselele.) Se prajesc in uleiul incins pana se rumenesc. Se scot pe hartie absorbanta, apoi se pudreaza cu zahar vanilat.