joi, 25 ianuarie 2018

Prajitura cu ananas si caramel



Azi va ispitesc cu un desert, o prajitura delicioasa, cu caramel si ananas din compot, de la dragii mei prieteni de la Sun Food. Va invit s-o incercati, e o prajitura simpla dar rezultatul e peste asteptari.

Ingrediente:
-6 oua
-200 gr zahar
-200 gr faina
-1 plic praf de copt
-125 gr unt
-esenta de vanilie
-coaja rasa de la o lamaie
-150 gr zahar pentru caramel
-1 conserva de ananas Sun Food
-300 ml smantana pentru frisca

Mai intai se caramelizeaza cele 200 g zahar, avand grija sa nu se arda zaharul, ci sa aiba o culoare frumoasa, de chihlimbar. Se tapeteaza cu hartie de copt, o tava de 20/30 si se toarna caramelul obtinut  astfel incat caramelul sa acopere in intregime fundul tavii. Ananasul se scurge si se pun bucatile de ananas peste caramel. Albusurile se bat spuma, apoi se adauga zaharul si se bat in continuare pana se topesc cristalele de zahar si rezulta o bezea ferma si lucioasa. Se adauga galbenusurile, esenta de vanilie, coaja rasa de la o lamaie, untul topit si racit si faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca usor, pana se omogenizeaza compozitia, apoi se toarna in tava peste ananas si caramel. Se coace prajitura timp de 35 minute, la foc mic, pe treapta a doua a aragazului. Se rastoarna apoi pe un platou si selasa sa se raceasca complet, apoi se decoreaza cu frisca.
Smantana pentru frisca se pune intr-un bol rece. Pentru ca frisca naturala sa se poata bate bine, trebuie ca atat smantana cat si vasul si paletele mixerului sa fie reci. Smantana se bate pana incepe sa se intareasca. Se adauga o lingura de zahar pudra si esenta de vanilie si se bate pana se intareste suficient cat sa se poata decora prajitura. Pentru o reusita sigura, eu adaug o jumatate de lingurita zeama de lamaie in smantana pentru frisca. Frisca batuta se pune intr-un posh cu dui stelat si se decoreaza prajitura.




 





Fasole frecata


Va place fasolea frecata? Eu una recunosc ca nu ma dau in vant dupa fasolea de niciun fel. Gatesc de maxim doua ori intr-un an fasole. Mai ales cand stiu ca trebuie pusa la inmuiat si fiarta in cate trei  ape, imi piere cheful de gatit. Dar, cum prietenii de la Sun Food m-au aprovizionat cu o multime de conserve sanatoase, gatitul cu ajutorul lor e o adevarata placere. Putin timp petrecut in bucatarie, rezultat delicios. 

Ingrediente:
-conserve de fasole alba Sun Food
-4 cepe albe
-1 morcov
-2 catei de usturoi
-sare
-piper
-boia de ardei iute sau dulce
-ulei

Intr-un vas se pune la fiert in apa cu putina sare, morcovul curatat, o ceapa si un catel de usturoi . Fasolea fiind conservata, e deja fiarta si nu necesita fierbere suplimentara. 
Fasolea se pune intr-o strecuratoare sa se scurga apa. (Apa o vom pastra pentru a o adauga la fasole, daca e nevoie, iar din restul putem face niste bezele vegane. Aquafaba inlocuieste cu succes ouale si se poate folosi la diverse deserturi vegane sau de post.)
Dupa ce legumele (morcovul, ceapa si usturoiul) au fiert, se pun intr-un bol, impreuna cu fasolea scursa. Se adauga 2 linguri de ulei si se mixeaza cu ajutorul blenderului vertical, pana cand fasolea dvine cremoasa. Se adauga sare si piper dupa gust. Daca e nevoie, mai adaugati putina apa de la fasole. 
Cele trei cepe ramase se curata, se taie solzosori si se calesc in ulei, pana cand ceapa se inmoaie suficient. Se adauga sare si la final, boia de ardei. 
Fasolea batuta se serveste cu ceapa calita deasupra, eventual cu  carnati, mamaliga sau ce va place.





marți, 23 ianuarie 2018

Chiftelute din linte


Azi vin din nou cu o reteta Sun Food, simpla si rapida, asa cum v-am obisnuit. Prietenii de la Sun Food, au grija sa ne usureze viata si sa ne scurteze timpul petrecut in bucatarie. Cu ajutorul acestor conserve putem pregati rapid aperitive, supe, ciorbe sau feluri principale si evident deserturi delicioase. Azi va propun niste chiftelute din linte, senzationale, pe care trebuie sa le incercati.
 
Ingrediente:
-2 conserve de linte Sun Food
-2 oua
-80 g cascaval ras
-4+2 linguri pesmet
-3 catei de usturoi
-sare
-piper
-pudra de chilli(optional)
-ulei pentru prajit

Lintea se pune intr-o strecuratoare sa se scurga bine. Se pune apoi intr-un bol , se poate zdrobi sau lasa ca atare. Eu am preferat sa n-o zdrobesc, pentru ca mi-a placut textura chiftelutelor si cum se simteau bobitele de linte cremoase cand muscam din chiftele. :) Se adauga ouale, cascavalul ras, cele 4 linguri de pesmet, sarea, piperul si pudra de chilli. Puteti omite pudra de chilli, eu am pus putina pentru ca imi place mancarea usor picanta. Cu palmele umezite se formeaza chiftelutele, se tavalesc prin pesmet si se prajesc pe ambele parti, in ulei incins, pana se rumenesc.
Se servesc cu o salata sau cu diverse sosuri. Sunt absolut delicioase.




duminică, 14 ianuarie 2018

Sarah Bernard


Despre aceste prajiturele/fursecuri/bezele, sau cum vreti sa le numiti, se spune ca ar fi fost create de un cofetar danez, special pentru actrita Sarah Bernard. Sunt atat de fragile si delicate incat efectiv se topesc in gura. Nu sunt deloc greu de facut, dar sunt migaloase si trebuie sa lucrati cu grija cu ele, pentru ca sunt foarte fragile.La baza, sunt niste bezele cu nuca si sunt umplute cu o crema de ciocolata. Am vazut ca aceste prajiturele apar sub diferite denumiri : Sarah Bernard, butoiase, tobite, alcazare, saraberne (aceasta ultima varianta mi se pare cel putin ciudata, pentru ca de fapt stalceste numele actritei Sarah Bernard, ceea ce e cel putin deplasat ). 
Eu aveam mai multe albusuri adunate si am facut bezelele, iar pentru crema, am ales un ganache de ciocolata in care am adaugat putin rom. Stiu ca reteta originala (sau ma rog, cred ca nimeni nu stie de fapt care e reteta originala), prevede o crema cu galbenusuri si unt. Noua in schimb nu ne plac cremele cu unt, asa ca am preferat ganache.

Ingrediente:
-6 albusuri
-350 g zahar
-150 g nuca macinata
-1 lingurita zeama de lamaie

Crema de ciocolata:
 -300 ml frisca
-100 g ciocolata amaruie
-100 g ciocolata cu lapte
+
100 g nuca macinata

Albusurile se pun in vasul robotului si se bat la viteza mare pana se formeaza o spuma ferma. Se adauga zaharul pudra si zeama de lamaie si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga apoi nuca macinata si se amesteca usor cu o spatula. Se pune bezeaua intr-un posh cu varf rotund, sau intr-o punga careia i se taie un colt si se spriteaza gramajoare rotunde intr-o tava, pe hartie de copt.
Se coc bezelele 25 minute, dupa care se scoate tava din cuptor si cu grija se desprinde fiecare bezea. Se lucreaza cu grija, pentru ca bezelele sunt destul de fragile.

Crema:
Frisca lichida se pune impreuna cu ciocolata rupta in bucatele, intr-un vas pe baie de aburi. Se amesteca pana se topeste ciocolata, apoi se pune in frigider pentru minim doua ore, timp in care crema se va raci si se va intari. Se poate aromatiza cu putina esenta de rom si se bate cu mixerul pana rezulta o crema spumoasa dar ferma.

Asamblare:
Se iau cate doua bezele si se unesc cu crema, cu varfurile spre interior. Se ung si pe margini cu crema, apoi fiecare butoias obtinut, se tavaleste prin nuca macinata si deasupra, se glazureaza cu ciocolata topita.