sâmbătă, 28 septembrie 2013

Prajitura televizor


Azi m-am intors in timp si am rasfoit retetele mamei si m-am oprit la aceasta prajitura pe care o facea mama cand eram copii. Sigur ca in retetarul ei se numea cu totul altfel, dar eu prefer sa-i spun pe numele cunoscut in prezent.Pana acum n-am facut niciodata aceasta prajitura, dar parca m-am saturat de mousse-uri, ganache, frisca, ciocolata si am vrut o prajitura simpla, clasica, buna. Sigur ca n-am respectat in totalitate reteta dar asta pentru ca mereu imi place sa-mi pun amprenta asupra fiecarei retete. Si cred ca fiecare face la fel. Praitura in sine e foarte simpla, usor de facut, doar ca necesita ceva mai mult timp. Dar merita.

Foi maro:
-2 oua
-10 linguri zahar
-10 linguri ulei
-10 linguri lapte
-1 lingurita bicarbonat de amoniu
-2 linguri cacao
-faina cat cuprinde (cam 500 g)

Intr-un vas se bat ouale cu zaharul si uleiul, se adauga laptele fierbinte in care s-a adaugat in prealabil amoniul. Atentie, ca laptele se va umfla si va face spume. :) Se adauga apoi faina amestecata cu cacao, amestecand la inceput cu o lingura si apoi framantand cu mana pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se imparte aluatul in 2 parti egale. Eu am cantarit fiecare bucata, sa fiu sigura ca foile imi vor iesi egale. Se coc 2 foi pe dosul unei tavi unse cu unt si tapetat cu faina. Foile se intind  se inteapa cu furculita sa nu se umfle si se coc 8-10 minute la foc mic. Se desprind si se manevreaza cu grija pentru ca sunt destul de fragile si casante. 

Blat de pandispan:
 -6 oua
-2 linguri apa
-2 linguri ulei
-8 linguri zahar
-8 linguri faina
-1 plic praf de copt
-1 zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie

Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare.
 Galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, uleiul si apa si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Ideal e sa se bata pana se topeste zaharul.  Peste galbenusurile batute adaugam faina amestecata cu praful de copt. Amestecam cu mixerul, Compozitia e destul de vartoasa insa va deveni pufoasa de la albusuri.
Lasam mixerul deoparte si adaugam albusurile batute, amestecand cu lingura de jos in sus. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si punem in cuptorul incalzit in prealabil. Coacem blatul pana trece testul cu scobitoarea. In general 30-35 minute.
Crema:
-5 linguri faina
-2 linguri gris
-250 g zahar
-500 ml lapte
-coaja si zeama unei lamai
-250 g unt de buna calitate (eu am pus doar un pachet, dar ar mai fi trebuit putin)

Din faina, gris, zahar, lapte, coaja de lamaie se fierbe o budinca ce se lasa sa se raceasca apoi se pune in frigider pana se raceste bine de tot. Eu am adaugat si zeama de la o jumatate de lamaie (n-am pus de la o lamaie intreaga pentru ca imi era teama ca va fi crema prea acra) si am amestecat bine budinca.
Untul se bate spuma cu mixerul, se adauga apoi treptat budinca.Se amesteca avand grija sa nu se taie. 

Asamblare:
Peste prima foaie maro se pune jumatate din crema. Blatul se poate unge putin cu gem pe ambele parti, doar doar atat cat sa se coloreze. Eu am pus putina dulceata de visine. De fapt siropul de la dulceata facuta cu gelfix s-a transformat intr-un fel de jeleu si cu acest jeleu am uns pandispanul pe ambele parti. Peste pandispan se pune restul de crema, apoi cea de-a doua foaie maro si se pune prajitura in frigider pentru o ora, dupa care se glazureaza deasupra cu ciocolata sau cu o glazura de cacao. Eu am folosit ciocolata Laura amaruie pe care am topit-o si am amestecat-o cu frisca lichida pana cand a ajuns suficient de fluida pentru a o putea folosi la glazurat prajitura. 
Dupa inca o ora-doua se poate taia prajitura in patrate, dreptunghiuri sau cum va place. 






miercuri, 25 septembrie 2013

Cupcakes cu ciocolata si visine din visinata


In ultimul timp n-am fost prea activa pe blog, am postat doar fugitiv (noroc cu torturile care m-au mai scos din conul de umbra in care am intrat). Dar stiti voi, vara, vacanta care a fost mult prea scurta. Si acum si toamna aceasta care cred ca e cea mai urata din ultimii...multi ani. De fapt nici nu-mi amintesc sa mai fi avut vreodata o toamna atat de rece si urata ca acum. 
Cu vreo doua saptamani in urma am pregatit aceste cupcakes cu ciocolata, cu motz de ganache din ciocolata neagra si ciocolata cu lapte si pe care le-am insiropat usor cu visinata (care mi-a iesit mai buna ca oricand anul acesta :D ).
Deci, cand sunt in pana de idei si nu stiu ce prajitura/desert sa pregatesc, atunci ma salveaza dragalasele cupcakes. :D

Ingrediente:
-3 oua
-100 g zahar
-180 g faina
-2-3 linguri cacao
-100 g unt moale
-60 ml lapte
-1 plic zahar vanilat
-1 lingurita praf de copt (merge un plic intreg ca ies mai pufoase)

Crema ganache:
-100 g ciocolata neagra (Laura)
-50 g ciocolata cu lapte (Laura)
-250 ml frisca lichida

+
visine din visinata

Pentru cupcakes, nimic mai simplu, punem intr-un bol toate ingredientele le batem cu mixerul pana rezulta o compozitie cremoasa si lucioasa. In tava de briose punem cosulete de hartie si in fiecare punem cam 2 linguri din aceasta compozitie. Mai punem deasupra 3-4 visine din visinata si dam tava la cuptor pentru 20-25 minute.
Intre timp, topim pe bain-marie ciocolata in 150 ml frisca, pana se dizolva ciocolata. O lasam sa se raceasca in frigider aproximativ 2 ore, dupa care batem crema cu mixerul, adaugand in fir subtire si restul de 100 ml frisca ramasa. 
Pensulam prajiturelele cu visinata, apoi spritam pe fiecare cate un motz generos de crema ganache.  Cam asta e tot, sunt bune, dulci, usor insiropate si alcoolizate, deci nu mancati prea multe ca s-ar putea sa va imbatati.





duminică, 15 septembrie 2013

Tort Mickey pentru George


Un tort identic cu cel de ieri, doar decorul difera. 
(Interior, trei feluri de ciocolata, acoperit cu ciocolata alba si bordura de ciocolata neagra. Mickey din pasta de zahar. (Poze le sunt facute cu telefonul.)




sâmbătă, 14 septembrie 2013

Tort pentru Daria


Pentru o micuta domnisoara care si-a dorit un tort cu flori si fluturasi, am facut acest tort cu trei feluri de ciocolata. 




miercuri, 11 septembrie 2013

Pariziene cu branza dulce si stafide


Daca m-am apucat de copt aluaturi, e clar: a venit toamna....din pacate....Ce-as mai fi vrut sa mai ramana vara....macar pan' la primavara. :) Ce mi-as dori sa traiesc undeva unde sa fie numai vara !
Dar cu nostalgia unei veri prea repede trecuta... sa trecem la parizienele noastre noastre. Cu branza dulce si proaspata de la tara, tocmai din nordul Moldovei.
Cu aceasta reteta particip la provocarea lunii septembrie "Dulce Romanie" gazduita de Liana Toma .

Ingrediente:
-400 g faina
-25 g drojdie proaspata
-70 g zahar
-200 ml lapte caldut
-1 ou
-50 g unt
-coaja rasa de lamaie 

Umplutura:
-500 g branza de vaci
-2 oua
-150 g zahar (sau dupa gust)
-2 plicuri zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
-100 g stafide

Pentru aluat, se dizolva drojdia in 50 ml lapte caldut. Se topeste untul, se amesteca cu laptele ramas si zaharul. Se pune faina intr-un castron, la mijloc se face o gropita in care se toarna drojdia, untul topit cu laptele si zaharul si oul batut. Se amesteca toate ingredientele cu o lingura, dupa care se framanta cu mana tot in castron. Se acopera castronul cu o folie peste care se aseaza un prosop si se lasa la dospit o ora.
Dupa o ora, aluatul isi va dubla volumul. Se imparte in 10 bucati cat de cat egale. Se intinde fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi, pe mijloc se pune o lingura de umplutura de branza, se pliaza si se preseaza cu dedetele pentru a se lipi aluatul, iar cealalta jumatate se taie in fasii care se infasoara peste partea lipita. 

 





luni, 9 septembrie 2013

Vacanta la tara, pe plaiuri moldovenesti


Si a mai trecut o etapa din vacanta 2013, dupa mare, munte a urmat si o saptamana la tara, in Botosani. Nimic deosebit poate, incomparabila cu o vacanta exotica insa o saptamana placuta pentru noi, nascuti si crescuti la oras si mai ales pentru Alex care s-a zbenguit toata ziua pe afara, s-a jucat cu pisoii, a hranit iepurasii si orataniile din ograda. :). 





culegem alune pentru tort


si struguri dulci si parfumati



pe dealuri


cu frumoasa mea nepoata Georgiana






Ne rasfatam cu sarmalute, bors moldovenesc, mamaliga dar si cu dulciuri ;) ca nu puteam sta departe de bucatarie :D

galuste cu prune,


prajitura cu branza si stafide


o prajitura care se vroia a fi krem a la krem, dar blatul e clasic, cu oua, faina, cacao


Unii prajituresc


si altii mananca ;)


si in final si un tort pe care vi l-am aratat deja, un diplomat cu piersici si alune caramelizate 



si dupa o saptamana de relaxare totala ne intoarcem acasa si admiram peisajul (superba Bucovina)
aici, comuna Ilisesti, locul nasterii lui Ciprian Porumbescu




o-mbratisareee si-o sarutareeee :)