vineri, 31 iulie 2015

Chiftelute marinate, cu sos de rosii SunFood


Azi din nou gatim cu SunFood Legume si Fructe. 
De aceasta data, chiftelute marinate, pentru ca ii plac foarte tare lui Alex. Si pustiul meu tare pretentios la mancare, are foarte putine mancaruri preferate in afara de pizza, lasagna, alte paste, shaorma si Mac. :D 
Reteta e una foarte simpla, chiftelute din carne de vita, porc sau amestec sau de ce nu, pui, sos de rosii si o garnitura in functie de preferinte. Dupa parerea mea cel mai bine se potriveste piureul de cartofi.

Ingrediente chiftelute:
-500 g carne tocata pulpa de porc tocata
-1 ou
-1 cartof mare ras pe razatoarea mica
-sare
-piper
-2 linguri pesmet

Carnea tocata se amesteca cu oul, pesmetul, cartoful ras , sare, piper dupa gust. Se formeaza chiftelute nu foarte mari care se prajesc in ulei incins pana se rumenesc pe ambele parti. Se scot apoi pe hartie absorbanta.

Sos de rosii:
-1 cutie rosii in suc de rosii SunFood
-1 ceapa mica
-1 lingura ulei
-2 frunze de dafin
-sare
-piper
-1 lingurita zahar
-1 lingurita otet
-marar
-o cana de apa
-1 lingurita faina

Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei. Se adauga apoi putina apa si se lasa sa fiarba. Cand incepe sa fiarba se adauga rosiile pasate cu mixerul vertical si sucul de rosii. Se pun foile de dafin, sarea, piperul si zaharul. Fiindca am folosit rosii din conserva, sosul nu trebuie sa fiarba mult, in cateva minute e gata. Se adauga in final otetul si mararul verde tocat si faina desfacuta in putina apa. Se pun si chiftelutele in sos si se mai da un clocot si cam atat. Se servesc cu garnitura preferata (piure de cartofi, orez, paste .)





joi, 30 iulie 2015

Negresa cu bezea



Aceasta prajitura e una foarte veche si cred ca multe dintre voi, cele care ma urmariti aveti reteta de la mama, bunica, matusa, etc. I se mai spune si "Dintele negrului", dar eu pefer sa-i spun negresa cu bezea. Am mai facut aceasta prajitura si cu alta ocazie, insa atunci n-am pus stratul de gem si bine am facut. Mi-a placut mai mult fara gem si cu siguranta n-am sa mai pun gem cand am sa mai fac prajitura. Dar voi puteti face cum va place mai mult.

Ingrediente:
-200 g unt moale (NU margarina!)
-200 g zahar
-5 galbenusuri
-250 ml lapte
-300 g faina
-4 linguri rase cacao
-1 lingurita esenta de rom
-1 plic praf de copt

Bezea:
-5 albusuri
-200 g zahar
-1 lingurita zeama de lamaie

 Intr-un bol se bate untul moale impreuna cu zaharul, pana se spumeaza. Se adauga apoi galbenusurile de oua pe rand si se mixeaza . Se adauga apoi laptele alternand cu faina amestecata cu cacao si praf de copt. Amestecul rezultat va fi unul cremos si mai vartos si se va intinde cu ajutorul unei palete intr-o tava 34/24 tapetata cu hartie de copt. Se pune tava in cuptorul preincalzit, la foc mic si se coace prajitura 20 minute, dupa care se scoate, se unge deasupra cu gem (optional) si se pune bezeaua . Pentru bezea se bat albusurile spuma tare, apoi se adauga treptat zaharul si se bate in continuare pana rezulta o bezea ferma si lucioasa si fara cristale de zahar. Se adauga in final si o lingurita de zeama de lamaie, care va face bezeaua sa fie usor crocanta in exterior. Bezeaua se intinde pe prajitura cu ajutorul unei spatule sau se poate pune intr-un posh si sprita pe prajitura, cum am facut eu. Se mai coace prajitura inca 10 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se taie cu un cutit umezit.






luni, 27 iulie 2015

Zacusca de dovlecei cu rosii SunFood


SunFood va invita la masa! De aceasta data am pregatit o zacusca de dovlecei, o reteta pe care am vazut-o la Gina Bradea - Pofta buna! si mi-a placut cum arata mai ales ca mie imi plac mancarurile cu legume, fara carne, in special vara. Eu nu am pregatit o cantitate foarte mare, pentru iarna ci doar o cantitate mai mica pentru consum imediat. Dar cu siguranta am sa mai fac pentru ca e foarte buna.Asadar, multumesc SunFood, furnizorul celor mai sanatoase conserve si multumesc Gina Bradea pentru reteta. 

Ingrediente:
-2 dovlecei mai mici
-2 cepe
-1 morcov
-3 ardei kapia copti
-1 vanata coapta
-1 catel de usturoi (eu l-am uitat pe masa :D)
-2 linguri ulei de masline (puteti pune si mai mult daca va place )
-sare
-piper
-1 lingurita zahar
-1 foaie de dafin
-200 ml apa

Dovleceii se curata de coaja si se indeparteaza miezul cu samburi, apoi se dau pe razatoarea mare si se sareaza. Se lasa deoparte 10 minute, apoi se storc. Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei pana cand se inmoaie. Se adauga apa si se lasa sa fiarba innabusit, apoi se adauga morcovul ras si se mai fierbe 10 minute pana se inmoaie morcovul. Se adauga apoi dovleceii rasi si storsi, ardeii taiati cubulete mai mari sau mai mici (eu am lasat bucati mai marisoare), si vanata tocata cu cutitul. Se mai fierbe zacusca 10 minute amestecand si avand grija sa nu se prinda, apoi se adauga conserva de rosii de la SunFood, dar rosiile trebuie taiate cubulete daca folositi conserva cu rosii intregi. Se adauga sare si piper dupa gust si o lingurita de zahar care va taia din acidityatea rosiilor. Se adauga si foaia de dafin, pe care eu o las doar 10-15 minute la fiert, apoi o indepartez.Se fierbe zacusca pana se evapora apa, apoi se serveste rece cu paine proaspata. (Traiasca masina de paine :D.)







duminică, 19 iulie 2015

Sorbet de piersici


Ingrediente:
-6 piersici
-5-6 linguri zahar (sau dupa gust)
-zeama de la o jumatate de lamaie
 -frunze de menta (optional)

Piersicile se decojesc, se pun intr-un bol, se adauga zeama de lamaie, zaharul si optional cateva frunzulite de menta. Daca nu va place menta, puteti sa n-o adaugati decat la decor. ;)
Cu un blender vertical se mixeaza piersicile pana rezulta un fel de piure. Piureul obtinut, pus intr-o caserola de plastic, se pune in congelator pentru 3-4 ore, timp in care se mai scoate vasul din cand in cand si se amesteca sorbetul pentru a sparge acele de gheata. 
Delicios si racoritor. Pacat ca nu am o lingura speciala pentru inghetata, ar fi aratat mai bine sub forma de globuri.




sâmbătă, 18 iulie 2015

Tabouleh


Azi a fost foarte cald si n-am avut chef sa gatesc. E drept ca nici printesa mea nu m-a lasat pentru ca n-a dormit deloc toata ziua decat asa cate 5-10 minute. Astfel ca am facut doar o salata arabeasca, mai precis libaneza, numita tabouleh si un sorbet de piersici. Baza acestei salate e patrunjelul verde si ar fi trebuit sa pun chiar mai mult dar sincera sa fiu nu prea imi place gustul. Pana acum l-am folosit doar in cantitati mici, la diferite ciorbe sau mancaruri dar niciodata n-am mancat salata de patrunjel verde. Stiu ca e foarte sanatos si contine vitamina C dar...In fine, asa sa zicem ca merge dar probabil trebuia sa-l toc fin de tot sa nu-i simt atat de tare gustul in timp ce mestecam la frunze. :P

Ingrediente:
-1 ceasca bulgur (am folosit o cescuta de cafea obisnuita)
-2 rosii
-1 legatura patrunjel
-1 ceapa 
-cateva frunzulite de menta
-sare
-zeama de la o jumatate de lamaie
-ulei de masline

Bulgurul se pune la inmuiat intr-un vas in care adaugam 3 sescute de apa. Dupa o jumatate de ora se scurge surplusul de apa si bulgurul va fi numai bun de pus in salata. Ceapa se toaca marunt, la fel si patrunjelul, rosiile se taie cubulete, se amesteca toate intr-un bol, se adauga sare dupa gust, sucul de la o jumatate de lamaie si 2-3 linguri ulei de masline. Se pune salata in frigider o jumatate de ora dupa care se serveste.





vineri, 17 iulie 2015

Prajitura turnata cu visine


Ingrediente:
-3 oua
-13 linguri zahar
-13 linguri ulei
-13 linguri lapte
18 linguri faina
-1 plic praf de copt
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
Umplutura:
-1 kg visine
-5-6 linguri zahar
-2 linguri amidon
-esenta de migdale

Mai intai pregatim umplutura pentru aceasta prajitura. Visinele se spala, se scot samburii, se pun intr-ooala, se adauga zaharul si amidonul si se pun la foc mic amestecandu-se in continuu pana cand se leaga ca o budinca si in final se adauga un strop de esenta de migdale. 
Intr-un bol de bat ouale impreuna cu zaharul, vanilia si uleiul. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt si laptele. Rezulta o compozitie asemanatoare cu cea de pancakes. Jumatate din compozitie se toarna intr-o tava (20/30) tapetata cu hartie de copt. Se coace 10-12 minute, dupa care se scoate din cuptor si se pun visinele, apoi se toarna restul de compozitie pentru blat.
Se mai pune prajitura in cuptor pentru 35-40 minute, dupa care se scoate, se pudreaza cu zahar si se lasa sa se raceasca apoi se portioneaza. Eu n-am asteptat sa se raceasca de tot pentru ca erau pofticiosi prin zona, dar sfatul meu este sa lasati prajitura sa se raceasca bine, eventual sa o puneti in frigider pentru ca se va putea taia mult mai frumos si va arata mai bine decat prajitura mea.






luni, 13 iulie 2015

Brownie cu ciocolata neagra si alba


Am vazut pe facebook ca sambata ar fi fost ziua internationala a ciocolatei. Nici nu stiam ca exista o astfel de zi, dar s-a intamplat sa fac si eu o prajitura ciocolatoasa la maxim, un adevarat rasfat pentru iubitorii de ciocolata. Nu sunt neaparat fanul nr. 1 al ciocolatei, dar recunosc ca imi place ciocolata amaruie, mai ales cea cu 85% cacao. De aceasta data am folosit un amestec de ciocolata pentru ca aveam in frigider resturi de ciocolata cu alune, cu straciatella si cu zmeura ,pe care n-o mai manca nimeni astfel ca le-am pus pe toate in aceasta prajitura. 

Ingrediente:
-200 g ciocolata amaruie
-200 g unt
-3 oua
-250 g zahar
-3 linguri cacao
-150 g faina
-1 fiola esenta de rom

Crema:

-200 g ciocolata amaruie
-200 ml frisca lichida

Ganache de ciocolata alba
-80 g ciocolata alba
-150 ml frisca

Ciocolata se rupe bucatele, se pune intr-o cratita impreuna cu untul si se topesc impreuna la bain-marie, amestecand in continuu. Dupa ce s-au topit, rezultand o crema lucioasa, se lasa sa se raceasca. Intr-un bol se bat ouale cu zaharul si esenta de rom. Se adauga apoi crema de ciocolata, faina si cacaua. E bine sa punem cacaua si faina intr-o sita si sa o cernem pentru a nu avea cocoloase. 
Se pune compozitia intr-o tava (20/30) tapetata cu hartie de copt. Se coace prajitura 25- 30 minute, pana trece testul cu scobitoarea. Nu trebuie lasata mai mult, pentru ca ea trebuie sa ramana umeda in interior.
Pentru crema, se ciocolata impreuna cu frisca intr-un vas pe baie de aburi si se amesteca pana se topeste ciocolata si rezulta o crema omogena. Crema e de fapt un ganache dar nu trebuie batut. Crema se pune peste blatul racit si prajitura se lasa in frigider o ora, dupa care se poate taia.
Pentru ornat am folosit un ganache usor din ciocolata alba. 
Ciocolata alba se pune pe baie de aburi impreuna cu 50 ml frisca, se lasa sa se  raceasca apoi se bate cu mixerul. In timp ce crema se mixeaza, se adauga restul de frisca si se bate pana rezulta o crema spumoasa cu care se vor orna patratelele ciocolatoase.
 







marți, 7 iulie 2015

Prajitura cu crema mascarpone si jeleu de zmeura



Din nou mi s-au adunat o multime de albusuri in congelator si m-am apucat sa fac putina curatenie in congelator, sa am loc pentru fructele de vara, asa ca am incropit o prajitura foarte fina si delicioasa, cu blat din albusuri, crema cu mascarpone, ciocolata alba, frisca si un jeleu de zmeura deasupra. Jeleul ar fi trebuit sa fie intr-un strat mai gros, dar neavand o tava dreptunghiulara detasabila, n-am reusit sa torn tot jeleul deasupra pentru ca se scurgea pe marginile prajiturii. Dar oricum in final a rezultat o prajitura fina, chiar eleganta as spune si foarte aromata. Eu as fi pus zmeura si in crema dar oricat de buna si aromata ar fi ea, e neplacut sa simt samburii intre dinti.
Reteta aceasta de blat din albusuri am folosit-o prima data la Prajitura cu crema de lime si mi-a placut tare mult. Se poate taia frumos si e foarte bun si pufos, se preteaza si la torturi asa ca am sa mai folosesc aceasta reteta. Sigur ca prajitura se poate face si cu blat obisnuit.

Blat:
-14 albusuri
-14 linguri zahar
-14 linguri faina
-1 plic praf de copt
-5 linguri ulei
-coaja rasa de la o lime
Albusurile se spumeaza, se adauga apoi zaharul si se bat in continuare pana cand zaharul se topeste si bezeaua e lucioasa si tare. Se adauga uleiul, coaja de lime, apoi in final, amestecand cu lingura de sus in jos, se adauga faina cu praful de copt. Se toarna compozitia intr-o tava  20/30 tapetata cu hartie de copt si se coace blatul pana cand trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca apoi se taie in trei foi cat se poate de egale.
Crema:
-250 g mascarpone
-300 ml + 100 frisca lichida (Meggle am folosit eu)
-80 g ciocolata alba (Primola )
-3 linguri zahar pudra
-1 plic gelatina
-50 ml lapte

Gelatina se hidrateaza in cei 50 ml lapte. Intr-un bol se bate mascarpone cu zaharul. Separat se bate frisca, apoi se amesteca cu crema mascarpone. Se amesteca cu mixerul pana se omogenizeaza. Ciocolata alba se topeste pe baie de aburi impreuna cu 100 ml frisca lichida si se adauga gelatina hidratata , apoi se amesteca cu putina crema si se adauga la intreaga cantitate de crema. Jumatate din crema se intinde peste prima foaie fe blat, se pune a doua foaie, restul de crema apoi a treia foaie si se pune prajitura in frigider, pana cand crema se intareste si devine suficient de ferma incat prajitura sa se poata taia frumos. 

Jeleu de zmeura:
-250 g zmeura
-3 linguri zahar
-1 plic gelatina
Zmeura se amesteca cu zaharul si se pune la foc mic pana cand se topeste zaharul, apoi sosul rezultat se paseaza indepartandu-se astfel samburii. Se adauga gelatina hidratata si se amesteca , apoi se toarna jeleul peste prajitura. Aici aveti nevoie de o forma detasabila, ca sa puteti turna jeleul si sa arate frumos pe prajitura. 
Decorati cu aveline din crema sau frisca si zmeura proaspata.