Un tort absolut delicios, spumos, cremos, cum vreti voi. Am sa pun si reteta mai tarziu, deocamdata las pozele sa vorbeasca.
Blatul:
-100 g ciocolata alba pentru frunze
Blatul:
-6 oua
-2 linguri ulei
-1 lingura apa rece
-8 linguri zahar
-8 linguri faina
-1 plic praf de copt
Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare.
Galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, uleiul si apa si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Ideal e sa se bata pana se topeste zaharul. Peste galbenusurile batute adaugam faina amestecata cu praful de copt. Amestecam cu mixerul, Compozitia e destul de vartoasa insa va deveni pufoasa de la albusuri.
Lasam mixerul deoparte si adaugam albusurile batute, amestecand cu lingura de jos in sus.
Turnam compozitia intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si punem in cuptorul incalzit in prealabil. Coacem blatul pana trece testul cu scobitoarea. In general 30-35 minute.
Mousse de zmeura
-400 g zmeura congelata
-4 linguri zahar
-1plic gelatina
200 ml frisca
Peste zmeura am pus 4 linguri zahar si dupa ce a lasat un sirop, le-am pasat pentru ca neplacut sa simti printre dinti samburii.
A rezultat un fel de piure/sos de zmeuradupa cum se poate vedea si in poza.
Gelatina se hidrateaza in putina zeama de compot de ananas.
Piureul de mure se infierbanta apoi se ia de pe foc si se adauga gelatina. Se lasa sa se racoreasca dar nu de tot pentru a nu se ingrosa, se bate frisca si se amesteca cu piureul de mure.
Crema diplomat:
-3 oua
-120 g zahar
-1 plic zahar vanilat
-1 lingura rasa de faina
-coaja rasa de la o lamaie
-300 ml lapte
-1 plic gelatina
-300 ml frisca
-1 cutie compot de ananas
-120 g zahar
-1 plic zahar vanilat
-1 lingura rasa de faina
-coaja rasa de la o lamaie
-300 ml lapte
-1 plic gelatina
-300 ml frisca
-1 cutie compot de ananas
Gelatina o punem la inmuiat in sirop de la compot. Ouale se separa. Albusurile se bat spuma tare. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, vanilia, faina, coaja de lamaie si laptele si se fierb la foc mic amestecand in continuu sa nu se prinda.
Cand crema e fiarta se ia de pe foc si se adauga gelatina hidratata. Se amesteca bine pana se incorporeaza toata gelatina, apoi se adauga albusurile batute spuma. Se pune crema la frigider si cand s-a racit (aentie sa nu se intareasca!) se adauga frisca batuta.Asamblare:
Pe o tava se pune primul blat, insiropat cu zeama de la compotul de ananas.
Din carton confectionam un inel mai mic decat blatul de tort. Inelul il invelim cu folie de aluminiu si il asezam pe primul blat insiropat. Turnam crema de zmeura si dam tava la frigider pentru minim 2 ore.
Dupa cele doua ore ne apucam de pregatit crema diplomat. Cand crema e suficient de rece, scoatem inelul si turnam crema diplomat si asezam bucatile de ananas. (data viitoare nu mai pun ananas ca a fost tare si nu mi-a placut). Punem deasupra al doilea blat insiropat. (Eu am mai pus si crema diplomat deasupra, pentru ca mi-a mai ramas.) Se pune tava in frigider pana a doua zi cand se scoate inelul detasabil si se orneaza dupa preferinta.
Pentru ornat:
-400 ml frisca
-trandafiri si ornamente din pasta de lapte praf
-seminte de rodie
Bine te-am gasit si "La multi ani!"
RăspundețiȘtergereAi un blog delicios,iar tortul asta e absolut divin!
Felicitari!
mamaaa ce fain ii,nici nu vrea sa ma gandesc la gustul divin pe care il are.la mine nu-i decat $10 caserola de zmeura de 200 de grame,ma apuca bocitul cand ma gandesc:((((
RăspundețiȘtergerepupici
Flory, bun venit pe blogul meu. Ma bucur ca iti plac retetele mele. Te mai astept.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Sarah. Zmeura mea e din congelator. :) Am cumparat-o asta vara din varf de munte. Problema e ca dupa decongelare e fleasca, dar pentru ce mi-a trebuit mie a fost perfecta.
RăspundețiȘtergereLa multi ani, draga mea, iti doresc un an nou fericit, cu cat mai multe impliniri si sanatate !
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru acest tort superb !
Frumos tort si gustos! La multi ani! Un 2012 plin cu sanatate bucurii si impliniri pe toate planurile!
RăspundețiȘtergereTare bun tortul.Si eu fac mousse de zmeura si este super bun.
RăspundețiȘtergereLa multi ani cu multa sanatate iti doresc.Te pup!
Foarte reusit si elegant tortul!!!!
RăspundețiȘtergereIti doresc ca noul an sa iti aduca multa sanatate,fericire si belsug in toate!!!!
Elegant ca de obicei. Sa ai un an nou cu tot ce-ti doresti.
RăspundețiȘtergereMultumesc Sanda. Asemenea iti doresc si eu. Ma bucur ca iti place tortul meu.
RăspundețiȘtergereMultumesc Alina. Asemenea iti doresc si tie.
RăspundețiȘtergereDia, multumesc. Ma bucur ca iti place. E foarte buna zmeura, iar mousse-ul e un deliciu.
RăspundețiȘtergereMultumesc Alynusha. Asemenea si voua.
RăspundețiȘtergereMultumesc Ghiocel. La fel iti doresc, un an mai bun.
RăspundețiȘtergereTorturile tale sunt superbe si elegante tocmai prin simplitatea lor. Imi plac mult mai mult decat cele foarte colorate si foarte incarcate. Pot spune ca nu-mi plac deloc torturile invelite in fondant.
RăspundețiȘtergere@Anonim, multumesc pentru aprecieri. Ma bucur ca iti plac torturile mele chiar daca nu-s ele foarte spectaculoase.
RăspundețiȘtergereSa stii ca nici mie nu-mi plac torturile acoperite cu pasta de zahar. Drept dovada n-am decat unul singur pe blog. Si nu pentru ca ar fi greu de facut. Ci pentru ca prefer torturile cat mai naturale, fara coloranti plus ca pasta e extrem de dulce, nu se poate manca si mi se pare aiurea sa muncesc atat doar pentru aspect, pentru ca apoi sa arunc pasta de pe tort.
c'est un oeuvre d'art tous mes compliments vraiment magnifique
RăspundețiȘtergeremes meilleurs voeux pour cette nouvelle année 2012 qui démarre
LA MULTI ANI!
RăspundețiȘtergereUn tort delicios si plin de fructe.Imi plac tare mult torturile dipolmat pe care le faci.
La multi ani!! Un An Nou cu sanatate si numai bucurii!!
RăspundețiȘtergerePupici:*
Noul An 2012 să -ti aducă sanatate,noroc, realizări pe toate planurile,
RăspundețiȘtergerebucurii, prietenie, fericire, speranţa unui nou început, energia necesară pentru a-ti împlini toate dorinţele şi înţelepciunea de a aprecia fiecare zi prin micile bucurii pe care le oferă.
La mulţi ani!
la multi ani! :)
RăspundețiȘtergereLa multi ani in 2012, bucurii si impliniri alaturi de cei dragi! Pup!
RăspundețiȘtergereTare bine arata si tare delicios!!Pup si la multi ani!
RăspundețiȘtergereWow! E' una torta meravigliosa!!!
RăspundețiȘtergereFimere, merci beaucoup.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Veronica. Ma bucur ca iti plac torturile mele.
RăspundețiȘtergereMultumesc Lory, asemenea si voua.
RăspundețiȘtergereDaniela, multumesc pentru vizita si pentru cuvintele frumoase. Numai bine iti doresc.
RăspundețiȘtergereRory, merci, la fel. :)
RăspundețiȘtergereSara & Miki, multumesc, asemenea si voua.
RăspundețiȘtergereMultumesc Licuta. Te pup si eu.
RăspundețiȘtergereLucia, muchas gracias.
RăspundețiȘtergereArata foarte foarte bine,cred ca a fost delicios ! Te pup si la multi ani !!
RăspundețiȘtergerebuna vrau sa intreb cu se face ornamentul ce contine trandafiru
RăspundețiȘtergereTrandafirii sunt facuti din pasta de lapte praf iar frunzele din ciocolata alba.
Ștergere