Mediavenus

duminică, 21 februarie 2016

Tort egiptean



Va servesc cu o felie din celebrul tort egiptean. Sincera sa fiu, ma asteptam la altceva...Tortul acesta a fost atat de mult laudat si ridicat in slavi incat asteptam ocazia potrivita sa il fac. Pot sa spun ca sunt usor dezamagita de rezultat. Comparativ cu cat am muncit la el si cat timp mi-a luat, rezultatul nu e deloc pe masura asteptarilor. Sau poate ca asteptarile mele erau usor nerealiste? In fine, alor mei le-a placut foarte tare, la fel si prietenei mele, astfel ca sigur am sa-l repet, fie si numai pentru a face poze mai frumoase. :P Pozele astea sunt marea mea durere, daca se poate spune asa, pentru ca nu reusesc sa fac niste poze care sa ma multumeasca. In primul rand nu am timpul necesar pentru a face sedinte foto. Fac niste poze la repezeala, sa am ce posta pe blog. Poate dupe ce mai creste bebelina mea situatia se va schimba (sper eu, in bine). Deocamdata am doua alternative:fie ma multumesc cu ce reusesc sa fac asa la repezeala, fie imi abandonez blogul pana cine stie cand...Pana mai creste piticuta mea, care acum are 9 luni si jumatate, se ridica in picioruse, e foarte curioasa si trebuie sa fiu in permanenta cu ochii pe ea. Dar savurez din plin fiecare moment de bebeluseala.



Sa revenim la reteta, asadar. Probabil multi dintre voi o stiti deja, pentru ca e celebra in blogosfera culinara. E un tort bun, dar nu m-as hazarda sa-l numesc "cel mai bun tort pe care l-am mancat vreodata", asa cum am vazut ca e descris pe foarte multe bloguri. Blat de bezea cu nuca, o crema de vanilie si o crema de frisca si nuci caramelizate.

Ingrediente blat de bezea:
-2 albusuri
-2 linguri zahar
-1 lingura si jumatate faina (lingura rasa)
-40 g nuca macinata

Atentie! Cantitatile date sunt pentru o foaie de bezea (pentru o forma de tort de 24 cm diametru), dar pentru acest tort avem nevoie de trei foi de bezea, deci triplati cantitatile. Pentru a va usura munca, va recomand sa pregatiti dinainte trei hartii de copt de dimensiunea formei. In timp ce prima foaie se coace, veti putea pregati cea de-a doua foaie.
Deci, albusurile se bat spuma tare. Puteti pune un praf de sare daca doriti. Se spune ca albusurile se bat mai bine. Eu n-am pus si cu toate astea albusurile s-au batut perfect. Se adauga zaharul si se bate spuma in continuare pana cand zaharul se topeste si rezulta o bezea lucioasa si tare. Se lasa mixerul deoparte si se adauga faina si nuca macinata, amestecand usor astfel incat sa nu se lase spuma. Compozitia se toarna in forma de tort tapetata cu hartie de copt si se coace 25 minute la foc mic in cuptorul preincalzit. Se coc cele trei foi, dupa care ne ocupam de creme.

Crema de vanilie:
-6 galbenusuri
-6 linguri zahar
-esenta de vanilie
-2 linguri faina
-350 ml lapte
-200 g unt 80% grasime

Galbenusurile se amesteca cu zaharul si faina, apoi se adauga laptele. Se fierbe crema amestecand in continuu, pana cand se ingroasa ca o budinca. Se lasa sa se racoreasca, apoi se pune in frigider sa se raceasca de tot. Untul moale se spumeaza, apoi se adauga treptat budinca racita  si se omogenizeaza. Pana la asamblarea  tortului, crema se pune in frigider.

Crema de frisca si nuci caramelizate:
-200 ml frisca lichida
-200 ml smantana 
-200 g zahar
-200 g nuca

Zaharul se caramelizeaza pana cand capata culoarea chihlimbarului. Atentie, nu trebuie sa se arda pentru ca devine amar. In caramel se adauga nuca si se amesteca, apoi se nuca pralinata se pune pe hartie de copt si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit se toaca grosier cu un cutit. 
Frisca lichida impreuna cu smantana se bat pana se spumeaza. Se adauga 2/3 din nuca pralinata. 

Asamblare tort:
Pe un platou sau o farfurie se pune prima foaie de bezea, se pune 1/3 din crema de vanilie. Peste crema de vanilie se pune 1/3 din frisca amestecata cu nucile caramelizate, apoi a doua foaie de bezea, crema de vanilie, crema de frisca, a treia foaie de bezea, crema de vanilie si crema de frisca. Marginile tortului se imbraca in frisca si se decoreaza cu restul de nuci caramelizate. Tortul trebuie lasat in frigider minim 2 ore, dupa care se poate taia.







4 comentarii:

  1. Bine ca ai zis ca nu este ceva nemaipomenit, ca si eu il tot saream la rand (din cauza migalelii). Il pastram pentru ocazii speciale, dar mai bine ca am aflat ca nu merita. O sa-l ignor mai departe :D
    Ce mare s-a facut bebelusa!!! Cand au trecut 9 luni? ♥

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristina, sa stii ca si eu ma intreb cand au trecut cele 9 luni? Timpul zboara mult prea repede si abia reusim sa ne bucuram de piticii nostri...
    Referitor la tort, stii cum e, gusturile nu se discuta. E un tort bun si cam atat. Nu m-a dat pe spate. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. It was very useful for me. Keep sharing such ideas in the future as well. This was actually what I was looking for, and I am glad to came here! Thanks for sharing the such information with us.

    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai ce am dat peste blogul tau si imi place ca este asa colorat si draguut <3

    http://delightsts.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.