luni, 5 noiembrie 2012

Estonian kringel


Un desert foarte aromat si parfumat, usor crocant pe margini dar pufos in interior, perfect pentru iubitorii de scortisoara. Reteta a aparut mai intai pe blogul Anei Maria Ciolacu dar mai apoi febra estoniana :D a cuprins intreaga blogosfera culinara. Reteta e foarte simpla si destul de rapida.

Ingrediente:
-300 g faina
-15 g drojdie
-30 g unt
-2 lingurite zahar
-120 ml lapte
-1 plic zahar vanilat
-1 galbenus de ou

Umplutura:
-50 g unt
-6 lingurite zahar tos
-1 lingurita pudra de scortisoara

In laptele caldut punem zaharul, vanilia, drojdia si untul si lasam pana incepe sa faca o usoara spuma deasupra. Intr-un bol punem faina, galbenusul de ou si turnam amestecul de laptu cu unt si drojdie si framantam un aluat destul de tare si nelipicios pe care il lasam o ora sa dospeasca.


Dupa o ora isi va dubla volumul si va deveni pufos si aerat.


Intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara si o ungem cu umplutura (din care pastram o lingurita pentru uns deasupra).


Rulam, apoi taiem ruloul in doua


si impletim


apoi unim capetele dand forma unei coronite (voi puteti sa faceti o coronita mai frumoasa :) )


ungem deasupra cu restul de umplutura, apoi coacem in cuptorul preincalzit 25-30 minute, timp in care toata casa se va umple de parfum de scortisoara. 



Lasam sa se racoreasca si....rupem fara mila coronita pufoasa si parfumata. :)


5 comentarii:

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.