luni, 13 mai 2019

Tort cu crema bavareza de ciocolata



Tortul acesta l-am facut pentru Alex, baiatul meu care sambata a implinit 16 ani. Daca Daria ar sta toata ziua la pozat, Alex e mai zgarcit in privinta asta si nu prea ma lasa sa-i fac poze. Dar, mai reusesc sa-i fur cate una. :)




Blat: (18 cm diametru)
-5 oua
-5 linguri zahar
-2 linguri ulei
-5 linguri faina
-2 linguri cacao
-1 plic praf de copt

Ouale se separe si albusurile se bat spuma. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, apa si uleiul si se mixeaza pana se albesc si isi dubleaza volumulsi zaharul se topeste. Faina se amesteca cu cacao si praful de copt si se adauga peste galbenusurile spumate. Se omogenizeaza, apoi se lasa mixerul deoparte si se adauga albusurile spuma amestecand cu o lingura de lemn de jos in sus, astfel incat sa nu se lase compozitia. Amestecul se toarna int-o forma de tort detasabila cu diametru 18 cm si se coace blatul 35-40 minute, sau se face testul cu scobitoarea. Dupa racire sa taie in 3 foi.
Crema bavareza de ciocolata
-3 galbenusuri
-100 g zahar
-1 lingura rasa amidon
-250 ml lapte
-120 g ciocolata amaruie (75%cacao)
-1 plic gelatina Dr.Oetker
-50 ml apa rece
-400 ml smantana pentru frisca  (Pilos)
 +
-visine proaspete/congelate/compot (eu am avut de aceasta data, compot de visine fara samburi de la Lidl)

Crema aceasta bavareza de ciocolata e atat de buna, de fina, de fapt e un mousse, incat cu siguranta va veti indragosti de ea. Marele avantaj e ca se face extrem de usor si nici nu va ia mult timp.
Gelatina se pune la hidratat in 50 ml apa rece.
Galbenusurile se amesteca cu zaharul si amidonul apoi se toarna peste ele laptele fierbinte. Aveti mare grija sa nu se coaguleze galbenusurile. Se pune apoi acest amestec pe foc mic si se amesteca in continuu pana se ingroasa. Va rezulta o crema de consistenta unei budinci. Se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta in bucati. Se amesteca pana se dizolva cocolata, apoi se adauga gelatina si din nou se amesteca pana se dizolva gelatina.  Se lasa crema sa se raceasca. 
Smantana pentru frisca se bate pana rezulta o frisca ferma si aerata (mare atentie, sa nu se taie). Frisca batuta se adauga peste crema racita si se amesteca cu un tel sau cu o spatula. 

Asamblare:
Pe un platou/farfurie intinsa se pune inelul detasabil al formei in care s-a copt blatul si se aseaza primul blat. Se insiropeaza blatul(eu l-am insiropat cu zeama de la compotul de visine) si se pune jumatate din crema. Peste crema se pun visinele scurse, apoi se pune al doilea blat insiropat, restul de crema, visine si al treilea blat insiropat. Se pune tortul in frigider minim 3-4 ore. (Eu l-am lasat peste noapte). 

Crema mascarpone cu frisca
-250 g crema mascarpone
-300 ml frisca pilos
-2 linguri zahar pudra
- 1 lingurita esenta de vanilie

Crema cu mascarpone si frisca e probabil cea mai simpla crema dar care se preteaza foarte bine la acoperit torturi si la diferite flori/aveline. In bolul robotului se pun toate ingredientele si se bate crema la viteza maxima aproximativ 3 minute, pana rezulta o crema ferma.
Cu aceasta crema am acoperit marginile tortului si am pastrat cam 1/3 pentru avelinele de deasupra.

Ganache de ciocolata cu lapte
-100 g ciocolata cu lapte
-80 ml frisca Pilos

Ciocolata se rupe in bucati si se pune intr-un vas pe baie de aburi, impreuna cu frisca lichida. Se amesteca pana se topeste ciocolata si se pune deasupra peste ultimul blat. Se niveleaza cu un cutit, lasand sa se prelinga si pe marginea tortului. Se pune 10 minute in frigider, dupa care tortul se poate decora cu aveline din crema cu mascarpone, fructe, bucati de ciocolata sau cum va place.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.