Galuste cu prune am tot facut si vara si toamna si iarna (cu prune congelate), dar mereu am facut dupa clasica reteta cu cartofi. De aceasta data am facut o varianta mult mai simpla si mult mai rapida, cu aluat oparit asemanator celor de eclere. Galustele sunt moi, pufoase, se lucreaza usor si foarte repede cu acest tip de aluat asa ca ma mai gandesc daca ma reintorc la vechea mea reteta. :)
Ingrediente pt. 16 bucati:
-300 ml apa
-3 linguri ulei
-1 praf de sare
-250 g faina
-1 ou
-8 prune marisoare
-100 g unt
-150 g pesmet
-zahar
-pudra de scortisoara
(Eu am avut prune mai mari, dar daca folositi prune bistritene mai mici, va vor iesi mai multe bucati.)
Prunele se spala, se sterg cu prosop de hartie, se taie in doua si se indeparteaza samburii.
Intr-o tigaie antiaderenta se topeste untul, se adauga pesmetul si se rumeneste pana devine auriu.
Apa, uleiul si sarea se pun la fiert. In momentul in care apa incepe sa clocoteasca, se ia deoparte si se adauga toata faina. Se amesteca rapid cu o lingura de lemn si se lasa deoparte sa se raceasca putin, atat cat sa puteti framanta cu mana. Se adauga oul si se framanta cu mana pana cand se inglobeaza oul in aluat. Aluatul va fi elastic si nelipicios. Daca se mai lipeste de mana, mai adaugati putina faina. Din aluat se face un sul mai gros pe planseta infainata si se taie bucati cam de 2 cm. Se aplatizeaza cu mana, se pune cate o jumatate de pruna si se inveleste. Se da fiecare galusca prin faina astfel incat sa nu se lipeasca de masa de lucru pana cand le terminati de facut pe toate. Se fierb in apa clocotita cu putina sare. Se scot cu o paleta si se tavalesc prin pesmetul rumenit. Se servesc cu zahar si scortisoara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.