joi, 14 martie 2013

Ciorba falsa de burta (cu ciuperci pleurotus)


De mult am ochit aceasta ciorba pe care am vazut-o pe foarte multe bloguri insa abia azi a venit randul sa o si gatesc. Cu mana pe inima va spun ca din prima a trecut direct in topul preferintelor. Si de acum cred ca voi gati cel putin o data pe luna aceasta ciorba, atat de mult mi-a placut. Si eu nu sunt fan ciorbe/supe, in sensul ca as putea trai foarte bine si fara ele. Denumirea vine de la faptul ca fasiile de pleurotus imita foarte bine burta de vita (pe care, by the way nu pot s-o sufar si nu gatesc niciodata ciorba de burta :D).

Pentru aceasta super minunata ciorba avem nevoie de: 

-500 g pleurotus
-3 morcovi
-1 pastarnac
-1 bucata telina
-1 ceapa alba
-cateva bucatele de gogosari murati (eu am avut in amestec cu ardei iute si a dat si un iz picant ciorbei)
-3-4 catei de usturoi
-2 linguri ulei
-sare dupa gust (sau delikat, daca folositi)
-otet dupa gust (eu am pus putina zeama de la ardei iuti )
-400 ml smantana
-1 galbenus de ou 


Ceapa se toaca marunt si legumele se dau pe razatoarea mare si se calesc in ulei. Se pune apa si se lasa sa fiarba . (Daca nu va indurati sa aruncati coditele de la ciuperci, atunci puneti-le sa fiarba impreuna cu legumele.) Se adauga si bucatelele de gogosari murati.
Intre timp se taie fasii ciupercile si se adauga si acestea la ciorba. Vor fi gata in scurt timp. Cand toate legumele sunt fierte, se adauga sare dupa gust, otet si smantana amestecata cu galbenus de ou. Pentru ca smantana sa nu se taie si sa nu aiba aspectul acela urat de parca s-ar fi branzit, se pune intr-un bol mai mare, se amesteca cu galbenusul si se adauga cate un polonic de ciorba si se amesteca, apoi se toarna in oala.
Se serveste cu ardei iute.
Enjoy!  

 


9 comentarii:

  1. o varianta gustoasa si satioasa! te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. E foarte,foarte buna!!!!
    Iar a ta arata super!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. si asemanarea cu ciorba de burta unde este? la asta puteai sa-i spui si ciorba radauteana, pentru ca singura "asemanare" intre ciorba de burta si reteta ta de ciorba semi-vegetariana (depinde daca mananci ou si smantana) sunt smantana si oul.
    Apreciem initiativa unei retete inedite, dar nu te apuca sa inventezi nume de retete. macar de nu puneai pastarnacul ala nenorocit acolo si aruncai un rasol de vita. unul mic...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu inteleg care va e problema ....sunteti chiar asa de experta in ale gatitului incat sa va puteti permite sa jigniti munca cuiva? nu uitati ca gustul e relativ. Nu aveti dreptul sa spuneti ca ceva nu e bun daca nu ati gustat sau daca personal nu va place. Spuneti pur sis implu ca nu e pe gustul dvoastra. Expresii de genul "pastarnac nenorocit " "aruncai un rasol.." ma face sa cred ce fel de persoana sunteti..

      Ștergere
  4. S-o luam pe rand atunci...
    1. N-am inventat eu numele acestei retete, dupa cum spuneam, am gasit-o pe mai multe bloguri. Da o cautare pe "Goagal" si ai sa gasesti nenumarate retete.
    2. "Cate bordeie, atatea obiceie" spune o vorba din popor. Prin urmare e alegerea mea daca pe langa morcov mai adaug si un "pastarnac nenorocit", pur si simplu pentru ca imi place gustul.
    3. Daca aveai curiozitatea sa citesti macar printre randuri, observai si prezenta oului si a smantanii.
    4. Ai fi surprinsa sa constati ca unii (multi la numar) chiar apreciaza retetele de pe blogul meu.
    5. Daca nu-ti place ce vezi aici, nu te tine nimeni, in coltul din dreapta sus exista un "X"...
    6. In final, ca sa nu te obosesti prea mult, uite aici cateva linkuri cu ciorbe asemanatoare cu cea de aici:
    http://www.laurasava.ro/2011/04/30/ciorba-falsa-de-burta/
    http://www.lalena.ro/973-reteta-Ciorba-de-burta-falsa.html
    http://www.bucataras.ro/retete/ciorba-falsa-de-burta-cu-ciuperci-pleurotus-43150.html
    http://www.edithskitchen.ro/ciorba-falsa-de-burta/
    etc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo Cristina punct ochit punct lovit... ;-)

      Ștergere
  5. O ciorba delicioasa,felicitari

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai Raluca,aici nu e loc de comentarii rautacioase....pun pariu ca nici un ou nu stii sa gatesti,o fustrata ca tine nu are de ce sa dea sfaturi Cristinei,femeia asta gateste cu sufletul....din pacate tu ai prea putin creier sa intelegi acest lucru....

    RăspundețiȘtergere
  7. Fetelor, multumesc pentru sustinere si pentru aprecieri. De obicei sterg acest gen de comentarii, dar uneori nesimtirea si rautatea unora intrece orice limite si atunci le raspund pe masura. Aici e casuta mea pe care o construiesc de aproape cinci ani. Cui nu-i place ce gaseste aici, e poftit sa plece in alta parte. Accept sfaturi si critici atata timp cat sunt facute cu bun simt. Dar nu vii tu neica nimeni aici si iti bagi nasul in ciorba mea. :P

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.