joi, 26 octombrie 2023

Tort cu mere si crema caramel

 



        


  Acesta este , cred, unul din cele mai bune torturi nepretentioase. Adica, un tort destul de simplu, o reteta de week-end, nu un tort de ocazie. Desi la cat de bun e, merge si la diferite ocazii. 

Mie imi place mult crema caramel (crema de zahar ars), dar alor mei nu prea le place. Dar asa, sub forma de tort, cu un blat si eventual ornat cu frisca, e alta poveste. 

Cum spuneam, e un tort simplu, care se face practic singur. Nu trebuie sa stati prea mult in bucatarie pentru a-l pregati. Singurul inconvenient e ca trebuie sa asteptati cateva ore pana la a-l putea savura. De aceea, cel mai bine este sa pregatiti tortul seara si a doua zi, la cafea, va delectati cu o felie de tort delicios si insiropat. Eu am pregatit tortul vineri seara si l-am savurat in week-end. 

Ingrediente stratul de zahar ars:

-10 linguri zahar

-1 lingura apa

Luati o cratita (diametru 22 cm) de care sa nu va fie mila ca se arde. 😀 Se pune zaharul si apa in cratita si se lasa la foc mic, sa se caramelizeze zaharul. Stati cu ochii pe zahar, sa nu se arda prea tare ca va deveni amar. Dupa ce zaharul s-a caramelizat, se tapeteaza cratita cu acest caramel, astfel incat sa acopere si peretii cratitei.Rotiti cratita cu atentie, astfel incat sa se tapeteze cu zaharul caramelizat, dar cu atentie, sa nu va ardeti.

Umplutura de mere:

-6 mere

-4 linguri zahar

-1 lingura unt

-putina scortisoara

Merele se curata si se taie cuburi nu foarte mari. Se pun intr-o tigaie antiaderenta. Peste mere se pune zaharul si untul si se calesc pana incep sa se caramelizeze. Dupa ce merele s-au caramelizat, se pun in cratita tapetata cu zaharul caramelizat.

Crema :

-8 oua

-800 ml lapte

-1 fiola esenta de vanilie

-200 g zahar

Se mixeaza ouale cu zaharul, pana cand isi dubleaza volumul si zaharul se topeste. Se adauga vanilia, laptele, mixand cu atentie, astfel incat sa nu se stropeasca toata bucataria. 😅

Compozitia se toarna in cratita, peste mere. 

Se introduce cratita in cuptorul preincalzit la 170 C si se coace timp de 30 minute. Dupa primele 20 de minute, va puteti apuca de blat.

Blat :

-4 oua

-4 linguri zahar

-4 linguri faina

Se separa ouala. Albusurile se bat spuma, apoi cand spuma s-a intarit, se adauga zaharul. Se bat pana se topeste zaharul si vom avea o bezea lucioasa si ferma. Se adauga apoi galbenusurile si la final, faina, amestecand cu o spatula sau cu o lingura de lemn, avand grija sa nu se lase compozitia. 

Se scoate cratita din cuptor si peste crema de zahar ars, se repartizeaza uniform si cu grija, compozitia pentru blat. Spun cu grija, deoarece crema inca nu va fi suficient de inchegata.

Se introduce cratita in cuptor si se mai coace tortul 40 minute, la 170 C, cu ventilatia pornita. 

Cand e  gata copt, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet. Apoi, se trece un cutit cu lama subtire de jur-mprejurul tortului, astfel incat sa fim siguri ca il putem rasturna fara grija ca ar ramane lipit de cratita pe undeva si s-ar putea rupe. Se ia un platou cat mai mare si daca se poate, putin adanc. Se pune platoul peste cratita si cu atentie si o miscare rapida, se rastoarna. Se pune apoi tortul cu tot cu cratita deasupra, in frigider pentru minim 3-4 ore. Eu l-am lasat pana dimineata. Astfel, tortul se va insiropa foarte bine si crema se va intari suficient incat sa putem taia felii frumoase. 



 

 










                   

         


 

 


 



 

 


 

  


 

 

 

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.