Mediavenus

vineri, 12 aprilie 2013

Tarta rustica cu urzici


Sa ne vitaminizam, zic ! 
Urzicile sunt foarte bune pentru vitaminizeaza si remineralizeaza organismului. Iata cateva proprietati ale urzicilor:
- Elimina starea de anemie.
- Echilibreaza sistemul de aparare al organismului.
- Curata sangele avand efect detoxifiant.
- Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor.
- Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. Combate tusea.
- Stimuleaza metabolismul.
- Stimuleaza secretia bilei, secretia pancreatica, gastrica si intestinala, stimuleaza peristaltismul intestinal si digestia.
- Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv.
- Actioneaza impotriva viermilor intestinali.
- Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor.
- Fluidifica sangele.
- Scade glucoza in sange.
- Are actiune hemostatica oprind sangerarea.
- Mareste cantitatea de urina eliminata, contribuind la eliminarea substantelor toxice din sange si in general din organism.
- Favorizeaza eliminarea masiva a acidului uric pe cale renala.
- Stimuleaza secretia glandelor mamare la femeile lauze.
- Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile.
- Influenteaza favorabil reumatismul si guta.
- Provoaca scaderea temperaturii corpului in diferite stari febrile.
- Este tonic capilar si combate matreata.

Asadar, avand in vedere faptul ca suntem in plin sezon de urzici, daca se poate spune asa, eu zic sa profitam din plin de beneficiile urzicilor. Cu atat mai mult cu cat sunt si foarte ieftine (gratis chiar, daca va incumetati sa le culegeti de la padure. :) )Eu le-am cumparat de la o batranica din piata cu 2 lei! Da da, 2 lei toate cate se vad in poza. Ditamai castronul. :D
Bun, sa trecem la tarta noastra.

Pentru aluat: (2 tarte)
-500 g faina
-1 ou
-200 g unt + 1 lingura untura (fragezeste incredibil aluatul)
-1 lingurita sare
-2 linguri apa sau lapte rece

Umplutura:
-urzici (nu le-am cantarit, dar oricum erau destul de multe)
-1 legatura ceapa verde
-2 catei usturoi
-250 g telemea
-3 oua
-100 g cascaval
-sare

Pentru aluat, se amesteca faina cu sarea, untul rece si untura . Se adauga oul si apa sau laptele rece si se face un aluat nelipicios, potrivit de tare si se inveleste in folie alimentara. Se pune aluatul in frigider pentru o ora, timp in care se pregateste umplutura.
Urzicile se spala bine, se oparesc si se lasa sa se scurga. Ceapa verde se curata, se taie rondele si se caleste in putin ulei. Se adauga urzicile tocate nu foarte marunt, se calesc si ele impreuna cu ceapa. Se lasa sa se raceasca putin, dupa care se adauga ouale batute, telemeaua rasa si cascavalul ras, usturoiul si sarea dupa gust. 
Aluatul se imparte in doua parti egale, si se intinde o foaie rotunda, mai mare decat tava de tarta. Se pune aluatul in tava, lasand marginile pe dinafara, se pune putin gris sau pesmet pentru a absorbi umezeala din urzici, se adauga jumatate din umplutura si se indoaie marginile spre interior, pentru a-i da tartei un aspect mai rustic. Se coace tarta 25-30 minute in functie de cuptor. Se serveste cu mare pofta.
Enjoy!








Un comentariu:

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.