duminică, 21 aprilie 2019

Prajitura "Excelent"




Pentru ca ieri Alex mi-a zis ca vrea "ceva cu ciocolata", m-am gandit la o prajitura in genul celor de cofetarie si anume, prajitura excelent. Aceasta prajitura seamana oarecum cu Dobosul, in sensul ca are foi fine de pandispan si crema de unt cu cacao si ciocolata. Aceasta prajitura are si o aroma subtila de rom si e invelita in ganache de ciocolata amaruie. Avelinele sunt optionale, eu le-am facut pentru ca mi-a ramas ganache, pe care l-am batut cu mixerul si l-am pus intr-un posh si am facut "floricele".



Ingrediente pentru o foaie de pandispan (un blat): 

(veti avea nevoie de doua astfel de foi, asadar inmultiti cu 2 cantitatile de mai jos)
-3 oua
-60 g zahar
-60 g faina
-20 g unt

Ouale se separa si albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bate in continuare pana se topeste zaharul si rezulta o bezea ferma si lucioasa. Se adauga apoi galbenusurile si untul topit si racit, apoi se lasa mixerul deoparte si se adauga faina, amestecand cu o lingura, avand grija sa nu se lase compozitia. Se toarna apoi copozitia in tava de la aragaz, tapetata cu hartie de copt si se coace blatul aproximativ 15 minute. Procedam intocmai si pentru cel de-al doilea blat. Le lasam sa se raceasca, taiem marginile, apoi taiem fiecare blat in trei fasii egale (9.5 cm latime fiecare) obtinand astfel sase blaturi. 

Crema:
-3 oua
-200 g zahar
-250 g unt cu 80% grasime 
 -2 linguri cu varf cacao
-100 g ciocolata amaruie minim 50% cacao
-1 lingurita esenta de rom 

Intr-un vas rezistent la caldura, mixam ouale cu zaharul , pana isi dubleaza volumul si zaharul se topeste, apoi punem vasul pe baie de aburi, amestecand in continuu pana cand crema de oua incepe sa se ingroase. Luam vasul de pe foc si amestecam cu mixerul pana cand se raceste. Ciocolata se rupe in bucati si se topeste la microunde, avand grija sa nu se supraincalzeasca. Apoi adaugam ciocolata topita peste crema de oua si amestecam pana se omogenizeaza. Lasam apoi crema de ciocolata si oua sa se raceasca.
Intr-un bol mixam untul (eu folosesc la creme Unicarm rosu, cu 80% grasime, pentru ca niciodata nu dau gres cu el) pana devine spumos si adaugam cacaoa, esenta de rom si amestecam, apoi adaugam treptat crema de ciocolata si mixam pana obtinem o crema fina, omogena si lucioasa.
Asamblare:
Pe o tava asezam prima foaie, punem 2 linguri de crema si o repartizam uniform pe toata suprafata blatului, asezam urmatoarea foaie, din nou crema si tot asa pana asezam si cea de-a sasea foaie. Pastram intr-un bol 3 linguri de crema, cu care vom acoperi prajitura deasupra si pe partile laterale. Punem prajitura in frigider pentru cel putin o ora, dupa care o vom acoperi cu ganache de ciocolata amaruie.

Ganache de ciocolata:
-150 g ciocolata amaruie
-150 ml frisca lichida Pilos

Punem ciocolata rupta in bucati, impreuna cu frisca lichida,  intr-un vas, pe baie de aburi si amestecam pana se topeste ciocolata. Ganach-ul rezultat in turnam peste prajitura avand grija sa acoperim si marginile. Punem prajitura in frigider o jumatate de ora, dupa care o putem felia.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.