sâmbătă, 15 martie 2014

Moelleux au Chocolat


De cand a vazut Alex desertul cu care Elena Lasconi a castigat MasterChef, ma tot bate la cap sa-i fac Moelleux au Chocolat. Am tot cautat formele acelea de aluminiu dar n-am gasit. Asa ca am apelat ca de obicei la improvizatii. Tavi de briose si cosulete din hartie cerata. O improvizatie aproape perfecta. :D Reteta e asadar a Elenei Lasconi. De mare ajutor mi-au fost si explicatiile date de Pokha. Am sa le refac totusi cand voi gasi formele de aluminiu, sa vad, poate o sa-mi iasa si mie asa curgatoare. :D Elena spunea ca trebuie lasate 7 minute, Pokha spunea 8 minute dar eu am un aragaz simplu fara termometru si fara ceas, si dupa 8 minute inca erau prea curgatoare. Le-am lasat 14 minute si mie mi s-au parut perfecte, dar poate erau suficiente 12 minute. Acum poate ca Chefii ar fi strambat din nas la moelleuxurile mele, dar ce conteaza pentru mine e verdictul sefului meu, Alex. ;) care a zis ca sunt delicioase. Si cum altfel ar putea fi o combinatie de ciocolata cu sos de capsuni? (Merci Pokha pentru sfaturi .) Pentru cei interesati am pus si o poza cu etapele. Mai trebuie sa spun ca data viitoare am sa cumpar o ciocolata mai buna. Acum am folosit ciocolata neagra Katy de la Kaufland si nu mi s-a parut suficient de neagra. Deci folositi ceva mai bun, gen Primola, Kandia, etc.
 Reteta e foarte simpla dar putin migaloasa, deoarece mai intai trebuie pregatite formele (in cazul meu cosuletele de hartie) astfel:
Se topesc 100 g unt la microunde, apoi cu o pensula se unge fiecare cosulet de hartie. Se pun tavile in congelator 10 minute, apoi se scot si se ung din nou cu unt topit si se pudreaza cu cacao. Pana se pregateste compozitia de moelleux, tavile se tin in frigider.

Ingrediente:
-250 g ciocolata neagra (amaruie)
-250 g unt (sub nicio forma nu folositi margarina! )
-5 oua intregi
-5 galbenusuri de ou
250 g zahar
-125 g faina

Mod de preparare:
Ciocolata se rupe in bucati si se pune intr-un vas pe baie de aburi impreuna cu untul taiat cubulete. Se amesteca din cand in cand pana se topeste ciocolata, apoi se lasa 10 minute sa se raceasca. Separat intr-un bol se pun ouale si galbenusurile cu zaharul. Se mixeaza pana se topeste zaharul si compozitia isi dubleaza volumul si devine spumoasa. Se adauga ciocolata topita impreuna cu untul si se bate cu mixerul in continuare pana devine un amestec omogen. Se adauga apoi faina in ploaie, amestecand cu un tel sau o lingura. Compozitia astfel obtinuta se toarna in formele pregatite. Se pune tava in cuptor pentru (si aici e greu sa ma pronunt, 7, 8, 10, 12 minute in functie de cat de moi vreti sa iasa). Dupa ce s-au copt, se lasa cateva minute in forme, apoi se scot si se servesc cu sos de capsuni. 
Eu am zdrobit putin capsunile cu furculita si am adaugat putin zahar.
 

 

 

3 comentarii:

  1. Mie imi place mult mai mult ce vad in farfurie la tine , decat in farfuria Elenei Lasconi.....!
    Te invit cu mare drag la Campania mea de Sarbatoare :
    http://sidyskitchen.blogspot.ro/2014/03/campanie-de-sarbatoare.html
    Te astept cu mare drag si te tzuc Criss !

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.