sâmbătă, 28 septembrie 2013

Prajitura televizor


Azi m-am intors in timp si am rasfoit retetele mamei si m-am oprit la aceasta prajitura pe care o facea mama cand eram copii. Sigur ca in retetarul ei se numea cu totul altfel, dar eu prefer sa-i spun pe numele cunoscut in prezent.Pana acum n-am facut niciodata aceasta prajitura, dar parca m-am saturat de mousse-uri, ganache, frisca, ciocolata si am vrut o prajitura simpla, clasica, buna. Sigur ca n-am respectat in totalitate reteta dar asta pentru ca mereu imi place sa-mi pun amprenta asupra fiecarei retete. Si cred ca fiecare face la fel. Praitura in sine e foarte simpla, usor de facut, doar ca necesita ceva mai mult timp. Dar merita.

Foi maro:
-2 oua
-10 linguri zahar
-10 linguri ulei
-10 linguri lapte
-1 lingurita bicarbonat de amoniu
-2 linguri cacao
-faina cat cuprinde (cam 500 g)

Intr-un vas se bat ouale cu zaharul si uleiul, se adauga laptele fierbinte in care s-a adaugat in prealabil amoniul. Atentie, ca laptele se va umfla si va face spume. :) Se adauga apoi faina amestecata cu cacao, amestecand la inceput cu o lingura si apoi framantand cu mana pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se imparte aluatul in 2 parti egale. Eu am cantarit fiecare bucata, sa fiu sigura ca foile imi vor iesi egale. Se coc 2 foi pe dosul unei tavi unse cu unt si tapetat cu faina. Foile se intind  se inteapa cu furculita sa nu se umfle si se coc 8-10 minute la foc mic. Se desprind si se manevreaza cu grija pentru ca sunt destul de fragile si casante. 

Blat de pandispan:
 -6 oua
-2 linguri apa
-2 linguri ulei
-8 linguri zahar
-8 linguri faina
-1 plic praf de copt
-1 zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie

Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare.
 Galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, uleiul si apa si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Ideal e sa se bata pana se topeste zaharul.  Peste galbenusurile batute adaugam faina amestecata cu praful de copt. Amestecam cu mixerul, Compozitia e destul de vartoasa insa va deveni pufoasa de la albusuri.
Lasam mixerul deoparte si adaugam albusurile batute, amestecand cu lingura de jos in sus. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si punem in cuptorul incalzit in prealabil. Coacem blatul pana trece testul cu scobitoarea. In general 30-35 minute.
Crema:
-5 linguri faina
-2 linguri gris
-250 g zahar
-500 ml lapte
-coaja si zeama unei lamai
-250 g unt de buna calitate (eu am pus doar un pachet, dar ar mai fi trebuit putin)

Din faina, gris, zahar, lapte, coaja de lamaie se fierbe o budinca ce se lasa sa se raceasca apoi se pune in frigider pana se raceste bine de tot. Eu am adaugat si zeama de la o jumatate de lamaie (n-am pus de la o lamaie intreaga pentru ca imi era teama ca va fi crema prea acra) si am amestecat bine budinca.
Untul se bate spuma cu mixerul, se adauga apoi treptat budinca.Se amesteca avand grija sa nu se taie. 

Asamblare:
Peste prima foaie maro se pune jumatate din crema. Blatul se poate unge putin cu gem pe ambele parti, doar doar atat cat sa se coloreze. Eu am pus putina dulceata de visine. De fapt siropul de la dulceata facuta cu gelfix s-a transformat intr-un fel de jeleu si cu acest jeleu am uns pandispanul pe ambele parti. Peste pandispan se pune restul de crema, apoi cea de-a doua foaie maro si se pune prajitura in frigider pentru o ora, dupa care se glazureaza deasupra cu ciocolata sau cu o glazura de cacao. Eu am folosit ciocolata Laura amaruie pe care am topit-o si am amestecat-o cu frisca lichida pana cand a ajuns suficient de fluida pentru a o putea folosi la glazurat prajitura. 
Dupa inca o ora-doua se poate taia prajitura in patrate, dreptunghiuri sau cum va place. 






23 de comentarii:

  1. În caietul meu vechi, cu reţetele bunicii şi ale mamei, am şi eu reţeta aceasta. Mama o făcea mai mult de sărbători. Nu am preparat-o niciodată, dar parcă acum, văzând-o la tine, aş mânca cu mare plăcere o felie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La crema am pus 750 ml in loc de 500 si tot a fost vâscoasă. In loc de unt am pus mascarpone 250 g. A iesit delicioasa. INTR-adevăr la Rețete trebuie trecute dimensiunile tavilor, timpul si temperatura de coacere. Multumesc doamnei care a postat reteta.

      Ștergere
  2. Uneori ni se face dor si de retete vechi si le aducem in actualitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. mi-ai facut pofta, cred ca sunt 10 ani de cand nu am mai facut prajitura asta. dar ma voi baga la bucatrie saptamana asta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca am reusit sa-ti fac pofta. E o prajitura simpla, buna si spornica, ideala mai ales cand ai musafiri.

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Multumesc Adnia. Nu e chiar perfecta dar e o prajitura foarte buna.

      Ștergere
  5. Si mie-mi plac prajiturile astea vechi. Faina de tot ti-a iesit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Micul. Uneori devenim nostalgici si ne intoarcem la "vechituri". :)

      Ștergere
  6. Tiene una pinta buenísima, es decir que tiene que estar riquísimo este pastel. Saludos

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Criss, pot sa-ti spun ca ne inebunesti cu prajiturile si torturile tale!! tare frumoasa si aspectoasa prajitura asta!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna!as vrea sa va intreb daca ar trebui insiropate foile,pt ca eu am facut o alta reteta si nu stiu de ce au ramas casante .multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce fel de reteta ai tu, dupa reteta mea, foile se coc maxim 10 minute si garantat nu raman tari si casante. Atentie la timpul de coacere. Probabil acolo ai gresit si ai copt prea mult foile.

      Ștergere
    2. Nu trebuie insiropate foile.

      Ștergere
    3. Tava mea are aproximativ 25/35 cm.

      Ștergere
  9. Va rog frumos.M-ar ajuta foarte mult daca imi spuneti marimea tavii.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumim pentru retetele modificate ,dar eu tare mult asi dori sa gasesc retetele ,,,autentice ,,,asa cum au fost facute de bunicile voastre/noastre .Va rog frumos pe linga retetele voastre modificate scrieti si pe cea originala a bunici ,va multumesc mult & God bless

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga "Anonim", eu cred ca fiecare are dreptul sa modifice orice reteta dupa bunul plac. Pe internet gasesti diferite variante ale acestei prajituri, poti sa o alegi pe cea care iti place cel mai mult, sau pe cea care e numita "reteta originala a bunicii" daca asa iti place. Dar ca sa-ti raspund, mama facea crema cu faina, eu am adaugat gris, iar glazura clasica cu apa, zahar, cacao, unt am ilocuit-o cu ciocolata neagra pentru ca pur si simplu mi se pare mai buna asa si consider ca glazura e depasita. :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce mai facea mama mea +Elena+ aceasta prajitua.
    Este ff bune .explicata corect de tine cristina .
    Mi.ai adus aminte de ani frumosi de ani ff frumosi.... si veseli..cand eram o familie .eu .mama vaduva .sotul .si cei trei copii ai noshtri . cand eram toti in Romania .
    Sanatate
    Rodica RE Italia
    rodica094@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  13. Multumesc Rodica. Ma bucur ca iti place aceasta reteta. Te astept cu drag pe blogul meu.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce nume dragut :)), chiar eram curioasa cum arata. Si ai dreptate, chiar de mult n-am mai mancat o prajitura clasica!

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.