sâmbătă, 1 decembrie 2012

Ochi de paun



Azi am facut o prajitura foarte buna, nu foarte dulce, dar mie mi-a placut tare mult. Pozele sunt facute la lumina becului, pentru ca azi a plouat toata ziua si a fost foarte urat si n-aveam cum sa fac poze mai bune pe o astfel de vreme.
Reteta ii apartine Mirelei Goleanu de pe Bucataras. (Multumesc Mirela)

  • Aluat :
  • 500 g faina
  • 170 g margarina sau unt (am pus Cremino)
  • 30 g drojdie proaspata
  • 150 ml lapte caldut
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri de zahar 
  • coaja rasa de lamaie 
  • Umplutura :
  • 3 albusuri (am pus 4)
  • 100 g zahar pudra (am pus 120)
  • 200 g nuci macinate(am pus 220)
  • 700 g visine (merg si mai multe, dar eu doar atat am avut)
  • gem de caise pentru uns cele 3 foi
  • zahar pentru presarat peste visine
  • gris (reteta nu prevede, dar eu am adaugat pentru ca visinele au lasat destul de multa zeama)
Pentru aluat : intr-un bol cernem faina, adaugam maia-ua (drojdia o amestecam cu 1 lgt zahar, putin lapte si 1 lg faina si lasam la dospit pentru 10 minute). Adaugam untura sau margarina moale de la temperatura camerei, galbenusurile, zaharul, laptele caldut si framantam cam 10 minute. Lasam aluatul la dospit 30 de minute, apoi il impartim in 3 parti. (Desi reteta nu prevede, eu am adaugat 3 linguri de zahar si bine am facut, pentru ca oricum prajitura nu e foarte dulce. Cred ca mai mergeau  vreo 2 linguri de zahar.)
Pentru umplutura : mixam albusurile cu un praf de sare , adaugam zaharul pudra treptat, iar la final nucile macinate.
Intindem fiecare foaie de lungimea tavii in care o vom aseza, o ungem cu gem . Pe lateralele lungi ale foii asezam visinele dulci (eu am pudrat putin gris si pe foaie si peste visine) si rulam ambele capete spre interior, lasand un spatiu pentru umplutura de nuci.
Asezam rulada fara umplutura in tava pe care am impartit-o in 3 cu ajutorul hartiei pentru copt. La fel procedam cu celelalte 2 foi. Dupa ce am asezat foile cu visine in tava de copt, punem umplutura .
 Lasam la cuptor pentru 40 de minute, pana se rumenesc. (la mine a durat mai mult)
Dupa ce le scoatem din cuptor,le lasam sa se raceasca, apoi pudram cu zahar si taiem felii.







14 comentarii:

  1. Arata foarte interesant! Astept sa vad si reteta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmmm ce bunatate avem noi aici! Imi place combinatia!! Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce bine arata... e de efect!!... Daca zici ca nu e foarte dulce e si mai bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. cu toata lipsa de lumina de care te plangi, se vad extrem de bine culorile si arata fenomenal!

    RăspundețiȘtergere
  5. tare bine arata!!! bravo Criss! faci numai minunatii in bucatarie.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.