duminică, 31 martie 2013

Amandine II


Sa va indulciti ziua cu amandine ciocolatoase.






sâmbătă, 30 martie 2013

Paste cu pui la cuptor


Seamana cu lasagna, chiar foarte ult, doar ca in locul foilor de lasagna am folosit paste farfalle.
Foarte buna aceasta varianta si foarte pe placul lui Alex.







Si in final va ofer un "buchetel" proaspat si aromat de busuioc din "gradina" mea din balcon.


joi, 28 martie 2013

Cozonac cu fructe uscate si rahat


Azi va prezint un cozonac simplu , bun si pufos, umplut cu stafide, merisoare si rahat. Eu as fi renuntat la rahat ca sincer imi ajunge cel de fiecare zi :D...dar Alex a vrut sa fie cu rahat, prin urmare i-am indeplinit dorinta.

Pentru aluat am respectat reteta de aici.

Pentru aluat:
-450 g faina 000
-1 plic drojdie uscata
-1 praf de sare
-100 g zahar
-2 galbenusuri de ou + 1 ou intreg
-50 g unt moale
-3 linguri ulei
-150 ml lapte
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
 +
-merisoare
-stafide
-rahat

Intr-un vas amestecam faina cu zaharul si drojdia uscata. Separat amestecam laptele caldut cu untul lichefiat si uleiul. Peste faina adaugam ouale batute, apoi laptele cu untul si uleiul si framantam un aluat elastic si nelipicios, pe care il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit o ora. (Eu am folosit de aceasta data drojdie uscaka Pakmaya dar n-am fost multumita, pentru ca nu mi s-a parut la fel de buna ca si dr. Oetker si nici aluatul m-a crescut suficient.)
Impartim aluatul in doua parti egale, intindem fiecare parte intr-o foaie dreptunghiulara, presaram fructele uscate si rahatul, rulam si impletim cele doua suluri. 
Se mai lasa cozonacul la dospit cel putin 30 minute, dupa care se unge cu galbenus de ou, se presara zahar deasupra si se coace 50 minute. Dupa cca 35 minute se acopera cu folie de aluminiu sau cu hartie de copt pentru a nu se arde la suprafata.
 


 




sâmbătă, 23 martie 2013

Prajitura Londoneza


De ce i-o fi zicand astfel, habar n-am. :'-(
Dar eu asa am reteta....Prajitura imi aminteste de bunica mea, era una din specialitatile ei, numai ca in caietul ei scria "Finom dios", adica prajitura buna cu nuca. :-D
De buna, e buna, de rapida e ultra rapida, problema e ca trebuia coapta putin mai mult, dar imi era teama ca se arde bezeaua. Plus ca mi s-a facut ditamai craterul fix pe mijlocul prajiturii. Daca stie cineva de ce, sa ma lumineze si pe mine, pentru ca pana acum nu mi s-a mai intamplat asa ceva. 

Inainte de a scrie reteta, vreau sa mentionez ca aceasta reteta participa la provocarea lunii martie, "Dulce Romanie", gazduita de Paula Gafitescu - Enjoy Dessert.

Ingrediente:
-5 galbenusuri
-150 g unt.margarina
-265 g faina
-150 g zahar
-coaja rasa de la o lamaie
-1 borcan gem de caise
+
-5 albusuri
-185 g zahar
-185 g nuca macinata

-o tava de aproximativ 25/35

Galbenusurile se amesteca cu zaharul si se bat cu mixerul pana se spumeaza. (Eu am folosit zahar Coronita si mi s-a parut foarte dur, in sensul ca nu vroia sa se mai topeasca....Am tot batut eu cu mixerul si tot mai crantanea.)
Se adauga untul moale, apoi faina, amestecand cu lingura si in final framantand cu mana. Rezulta un aluat moale, nelipicios, dar care se intinde destul de greu si se cam rupe.
Aluatul se pune in tava, peste aluat se pune gemul, apoi bezeaua cu nuca. (Aici, cred ca ar fi trebuit sa pun prajitura 10 minute in cuptor si abia apoi sa pun bezeaua. Se coace 30 minute. 





Placinte cu varza III


Aluat simplu, ca pentru paine (faina, drojdie, apa, sare), umplut cu varza proaspata calita, asezonata doar cu sare si piper. 





duminică, 17 martie 2013

Ce gatim in week-end ? (4)



Ce gatim in week-end? In acest week-end am gatit in totalitate dupa preferintele lui Alex. Insa dintre toate bucatarelile, fara doar si poate in topul preferintelor lui Alex se afla tarta cu spanac.
Pentru inceput, am cules porumbul :D ...din congelator. :D


tarte cu spanac



cornulete cu sunca si cascaval


taietei de casa


si supa de pui cu taietei


sarmale din varza dulce



prajitura :valurile Dunarii"


joi, 14 martie 2013

Ciorba falsa de burta (cu ciuperci pleurotus)


De mult am ochit aceasta ciorba pe care am vazut-o pe foarte multe bloguri insa abia azi a venit randul sa o si gatesc. Cu mana pe inima va spun ca din prima a trecut direct in topul preferintelor. Si de acum cred ca voi gati cel putin o data pe luna aceasta ciorba, atat de mult mi-a placut. Si eu nu sunt fan ciorbe/supe, in sensul ca as putea trai foarte bine si fara ele. Denumirea vine de la faptul ca fasiile de pleurotus imita foarte bine burta de vita (pe care, by the way nu pot s-o sufar si nu gatesc niciodata ciorba de burta :D).

Pentru aceasta super minunata ciorba avem nevoie de: 

-500 g pleurotus
-3 morcovi
-1 pastarnac
-1 bucata telina
-1 ceapa alba
-cateva bucatele de gogosari murati (eu am avut in amestec cu ardei iute si a dat si un iz picant ciorbei)
-3-4 catei de usturoi
-2 linguri ulei
-sare dupa gust (sau delikat, daca folositi)
-otet dupa gust (eu am pus putina zeama de la ardei iuti )
-400 ml smantana
-1 galbenus de ou 


Ceapa se toaca marunt si legumele se dau pe razatoarea mare si se calesc in ulei. Se pune apa si se lasa sa fiarba . (Daca nu va indurati sa aruncati coditele de la ciuperci, atunci puneti-le sa fiarba impreuna cu legumele.) Se adauga si bucatelele de gogosari murati.
Intre timp se taie fasii ciupercile si se adauga si acestea la ciorba. Vor fi gata in scurt timp. Cand toate legumele sunt fierte, se adauga sare dupa gust, otet si smantana amestecata cu galbenus de ou. Pentru ca smantana sa nu se taie si sa nu aiba aspectul acela urat de parca s-ar fi branzit, se pune intr-un bol mai mare, se amesteca cu galbenusul si se adauga cate un polonic de ciorba si se amesteca, apoi se toarna in oala.
Se serveste cu ardei iute.
Enjoy!  

 


luni, 11 martie 2013

Tort cos cu flori


Ciocolata, ciocolata si iar' ciocolata. :D
Un tort cu trei feluri de ciocolata, pe care l-am facut pentru parintii mei care au implinit 39 ani de casnicie. Sa-mi traiasca si sa fie sanatosi.