marți, 27 septembrie 2011

Papanasi



Papanasii cu dulceata si smantana sunt iubiti si apreciati de noi toti. Se fac repede, usor si sunt deliciosi.

Ingrediente:
-500 g branza de vaci
-250 g faina
-2 oua
-80 g zahar
-coaja rasa de la o lamaie
-1 plic zahar vanilat
-1 lingurita bicarbonat de sodiu

-ulei pentru prajit (cam 400 ml)

Pentru servit:
-zahar pudra
-smantana
-dulceata de visine sau coacaze negre (sau ce preferati)

Intr-un bol incapator, amestecam branza de vaci bine scursa de zer, cu zaharul, bicarbonatul de sodiu, ouale, coaja de lamaie, apoi adaugam faina. Omogenizam si obtinem o bila de aluat destul de lipicios. Vom avea grija sa lucram mereu cu mainile infainate.
Din aluat formam bile pe care le dam putin prin faina pentru a nu se lipi de masa de lucru cat timp asteapta sa le vina randul la prajit. :) Bilele de aluat le aplatizam, formam cu degetul o gaura in mijloc, obtinand astfel niste ineluse, pe care le prajim in baie de ulei incins la foc mic. Formam si niste bile mai mici, pe care la fel, le prajim. Fiecarui inelus trebuie sa-i corespunda o bila. Mie mi-au iesit 8 papanasi , insa n-am estimat tocmai corect marimile, astfel ca bilele au iesit putin cam prea mari.  Atentie sa nu fie focul prea tare pentru ca astfel ele se ard in exterior si raman necoapte in interior. Scoatem papanasii pe hartie absorbanta, apoi ii pudram usor cu zahar si ii servim cu smantana si dulceata.










Cordon bleu


...sau rulouri din piept de pui umplute cu sunca si cascaval

-1 piept de pui
-4 felii de sunca
-4 bucati de cascaval
-sare, piper
-1 ou
-faina
-pesmet
-ulei pentru prajit

Dintr-un piept de pui am taiat 4 felii pe care le-am batut cu ciocanul de carne, le-am condimentat cu sare, piper, am asezat cate o felie de sunca, una de cascaval si le-am rulat. Le-am dat prin faina, ou batut, pesmet si le-am prajit in ulei. 



duminică, 25 septembrie 2011

Conopida murata


-conopida
-bastonase de hrean
-cimbru, marar
-boabe de piper 
-boabe de mustar
-sare
-otet
-apa

Conopida rupta in buchetele se spala, se pune in borcane. Se pun si boabele de mustar, piper, bastonasele de hrean, cimbru si marar. Peste conopida se toarna saramura. La 1 l apa se pune o lingura sare si o lingura otet. Se capseaza borcanele si se pun in camara pe raft. 



Tort "500"



Dragii mei, am ajuns la postarea cu nr. 500, ocazie cu care va servesc cu o feliuta din deja arhicunoscutul meu tort cu crema de zahar ars si migdate caramelizate, un tort pe cat de simplu de facut, pe atat de gustos. Asadar, va invit cu mare drag la o feliuta (virtuala ce-i drept ) de tort.





sâmbătă, 24 septembrie 2011

Catina cu miere


Este un abust fructifer cunoscut ca facand parte din flora spontana a Romaniei, care se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie, cosmetica  dar si ca planta ornamentala. Fructele, cu un gust acrişor-astringent se recoltează din a doua jumătate a lunii august pînă spre jumătatea lunii octombrie.
Există un cuvânt care caracterizează cel mai bine cătina: antioxidant! Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Betacarotenul – necesar ochilor se găseşte în cătina albă din belşug, (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov) iar prin vitamina E, numită şi “a tinereţii”, cătina albă este implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism. Mai regasim celuloza, microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc. Efectele benefice ale acestei plante sunt cunoscute inca din antichitate, iar in prezent, de la catina se obtin urmatoarele produse: ceaiuri din fructe, muguri, frunze si chiar scoarta, siropuri de fructe, ulei de fructe. Acesta din urma este si cel mai valoros din punct de vedere medical.
Utilizari :
Fructele se păstrează cel mai bine în miere de albine. Se consumă atît cît suportă fiecare. Tot secretul este sfărîmarea între dinţi şi mestecarea seminţei din fruct, aceasta fiind, de fapt, adevăratul depozit de vitamine. Cei care preferă un somn liniştit, este bine să consume fructe de cătină numai în prima parte a zilei, consumul lor către seară dînd un efect mai puternic decît cel al cafelei.
Prin prelucarea fructelor in industria alimentara se obtin produse foarte apreciate cum ar fi suc, nectar, sirop, gem, jeleu, dulceturi, peltea, lichioruri, diverse bauturi alcoolice – nu sînt atît de bogate în vitamine precum fructul în sine !
Prin prelucrari in laboratoarele farmaceutice din catina se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea: depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei.
Uleiul de catina este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Are o actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor narcotice. De asemenea se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres. Cu catina se mai trateaza afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala si gingivitele.
 Mugurii de catina au efect afrodisiac, stimulează apetitul sexual, combat infertilitatea atît la femei cît şi la bărbaţi, fiind considerate de către cei ştiutori o adevărată viagra naturală românească.
Produse din cătină au fost utilizate si în alimentaţia cosmonauţilor, datorită efectului energizant şi echilibrant dar şi de mărire a rezistenţei organismului la acţiunea radiaţiilor cosmice (miraculoasa planta este un produs natural recunoscut pentru activitatea de protecţie împotriva radiaţiilor solare sau de altă natură).
Se utilizeaza si in geriatrie cu rezultate spectaculoase. Datorita vitaminelor A si E pe care le contine, uleiul obtinut din catina are proprietati terapeutice foarte puternice – produsul are efecte regenerante, de intinerire si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare.
Catina este si un foarte bun antiinflamator si inhiba pofta de mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii.
Fructele de cătină conţin, în proporţie de 35%, acid palitoleic – un acid gras foarte important care se găseşte în compoziţia pielii, ajutând la întreţinerea celulelor şi la vindecarea leziunilor. Uleiul extras din seminţe conţine 17% acid oleic, 34% acid omega 3 şi 31% omega 6.
Bogatia de ingrediente bioactive, fiecare cu actiunea sa specifica, fac din uleiul de catina o materie prima cu multiple efecte benefice pentru industria cosmetica.
Produsele cosmetice ce contin ulei de catina au proprietati nutritive, cicatrizante, emoliente si de protectie antisolara. Uleiul de catina combate imbatranirea prematura a epidermei prin efectul antiradicalic si prin refacerea tesutului conjunctiv alterat de varsta. Este eficient în tratamentul arsurilor şi escarelor, în dermatite, eczeme, cuperoză, acnee, psoriazis, arsuri solare.
Beneficiile miraculoase ale catinei sunt unul din motivele pentru care am ales cosmeticele bio produse de firma Eco Naturkosmetik, printre care regasim:
Lotiune tratament cu ulei de argan si catina – o excelenta crema non grasa, antioxidanta si cu efect nutritiv si antirid
Gama completa pentru bebelusi  si copii cu rodie si catina alba : crema fata bebe, crema fundulet, sampon & gel de dus, spumant baie, ulei de masaj si, nu in ultimul rand, protectia solara FPS45.

.
Pe unele sit-uri am citit ca se lasa la macerat 7 zile, pe altele doua saptamani, pe altele scrie ca nu e nevoie si ca se poate consuma imediat. Se ia o lingurita in fiecare zi, pe stomacul gol si se mesteca fructele, pentru a sparge si semintele care sunt adevarata sursa de vitamine.

miercuri, 21 septembrie 2011

sâmbătă, 17 septembrie 2011

Tort cu margarete



Acesta e primul meu tort acoperit cu pasta de zahar. Pentru prima incercare, zic eu, arata destul de bine. Tortul l-am facut pentru noi, a fost un experiment asadar, insa pasta de zahar e o dezamagire pentru mine. Deci nu cred ca am sa mai fac vreodata tort pentru noi, acoperit cu pasta de zahar. E mult prea dulce, nu ne place gustul ei si preferam torturile acoperite cu frisca sau ciocolata. In plus, se simte si untul cu care am uns tortul si asta iarasi ma deranjeaza, pentru ca nu ne plac cremele cu unt.
Am sa revin cu reteta. Pana atunci spun doar ca interiorul e blat alb, insiropat, umplut cu mousse de ciocolata alba si mousse de zmeura. O combinatie irezistibila zic eu.
Cu aceasta ocazie am incercat si noua forma de tort detasabila pe care am primit-o cadou de la o colega. (Merci Vio .)


Pentru blat am folosit reteta de baza - blat alb.



Mousse de ciocolata alba:
-100 g ciocolata alba (Milka am pus eu)
-100 + 200 ml frisca
-1/2 plic gelatina hidratata

In 100 ml frisca topim ciocolata alba si adaugam gelatina hidratata. Amestecam pana se topeste gelatina si lasam sa se raceasca, apoi adaugam 150 ml frisca batuta.

Mousse de zmeura:
-300 g zmeura
-4 linguri zahar pudra
-200 ml frisca
-1/2 plic gelatina gidratata

Zmeura (eu am avut in congelator) o lasam sa se decongeleze, apoi o pasam sa separam samburii. Piureul obtinut il amestecam cu zaharul pudra si il punem la fiert. Cand ajunge aproape de punctul de fierbere, luam vasul deoparte si adaugam gelatina hidratata. Amestecam pana se dizolva gelatina si lasam sa se raceasca. Dupa racire se adauga frisca batuta si se amesteca.


Blatul il taiem in doua. Prima foaie de blat o asezam pe tava si punem inelul detasabil. Insiropam blatul (apa+zahar+zeama de la zmeura), punem mouss-ul de ciocolata si dam la frigider pana preparam mousse-ul de zmeura. Cand mousse-ul de ciocolata s-a intarit ne apucam de facut cel de zmeura, apoi il punem peste cel de ciocolata. Din nou lasam la frigider sa se intareasca putin, apoi punem al doilea blat insiropat.




Dupa minim 2 ore (eu l-am lasat peste noapte) scoatem inelul detasabil si ornam tortul dupa preferinta. In cazul meu, l-am uns putin cu unt amestecat cu zahar pudra si am pus apoi pasta de zahar.
Margaretele le-am pensulat cu apa si le-am asezat pe tort. In cateva minute se lipesc. Se pot lipi si cu miere sau energizant.







duminică, 11 septembrie 2011

Krem a la krem II


O prajitura arhicunoscuta (apropo, nu cred ca exista cineva care sa nu fi facut aceasta prajitura, sa nu fi mancat sau macar sa nu fi auzit de ea).  
Cremoasa, ciocolatoasa, delicioasa, ideala langa o cafea. Va servesc si pe voi. :)

Blat:
-6 oua
-6 linguri zahar
-1 plic creme Ole de ciocolata

Separam ouale si batem spuma albuusurile. Adaugam zaharul si batem in continuare pana cabd acesta se topeste. Adaugam galbenusurile si mixam in continuare pana le incorporam. Apoi adaugam praful de creme Ole si amestecam usor cu lingura. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coacem blatul pana trece testul scobitoarei.

Crema:
-220 ml lapte
-1 plic creme Ole de vanilie
-300 ml frisca lichida

Amestecam laptele cu frisca si praful de crema si batem cu mixerul pana rezulta o crema pufoasa.
Peste blat punem toata crema si nivelam. Dam prajitura la frigider pentru 2 ore dupa care turnam deasupra glazura de ciocolata.

Glazura:
-200 g ciocolata amaruie
 -100 ml frisca lichida

Topim ciocolata la microunde sau pe baie de aburi si adaugam frisca. Poate fi si mai multa frisca, depinde cat de lichida e glazura.








Galuste cu prune....din nou


Daca tot e sezon de prune, m-am gandit sa nu le ratez si sa fac cel putin o data galuste cu prune. 
Reteta o gasiti ungeva pe blog, :), nu e mare filosofie. Vreo 5 cartofi fierti in coaja, apoi zdrobiti, 1 ou, 2-3 linguri de ulei si vreo 250 g faina. Si evident prune spalate, uscate, crapate, scos samburele. Aluatul l-am intins pe masa infainata, l-am taiat in patrate am invetit cate o pruna in aluat, i-am dat o forma rotunda, apoi am fiert galustele in apa cu putina sare si putin ulei, le-am scos si tavalit prin pesmet cu zahar si scortisoara.