sâmbătă, 14 noiembrie 2020

Tarta cu pere si crema frangipane

Tarta cu pere si crema frangipane este un desert rafinat , un desert simplu de facut si desigur, destul de rapid si care, daca aveti norocul sa nimeriti si niste fructe aromate, va va incanta simturile. Eu am cumparat azi de la Lidl niste pere frumoase, zemoase, dar complet fara gust. (Si va asigur ca nu am covid. :D) Dar din pacate fructele pe care le gasim in comert sunt rareori aromate si gustoase. Insa asta nu m-a impiedicat sa prepar o tarta absolut senzationala. Pentru crema frangipane, am folosit faina de migdale pe care o folosesc si la macaronsi, crema mea a iesit mai alba decat am vazut la alte retete unde probabil s-au folosit migdale macinate . Aceasta tarta se poate prepara si cu alte fructe, de exemplu cu prune, desi a cam trecut sezonul lor, sau cu smochine. Ma gandesc acum ca ar fi excelenta cu visine, cirese, caise la vara. 

Ingrediente crusta:

-125 g unt rece

- lingura zahar pudra

--1 galbenus de ou

-250 g faina

-1 praf de sare

-2 linguri apa rece

 

Crema frangipane:

-100 g unt moale

-120 g zahar

-120 g faina de migdale

-2 oua

-cateva picaturi esenta de migdale


Mod de preparare:

Petru aluatul fraged, punem intr-un bol faina, sarea, zaharul pudra si adaugam untul rece taiat cubulete. Cu varfurile degetelor amestecam pana cand obtinem un amestec nisipos. Adaugam galbenusul si cele doua linguri de apa rece si framantam rapid, fara a insista prea mult, un aluat nelipicios, pe care il invelim in folie alimentara si il punem in frigider pentru o ora. 

Intre timp pregatim crema frangipane. Punem intr-un bol untul moale si zaharul si mixam. Adaugam pe rand ouale si in final faina de migdale si esenta de migdale. Crema obtinuta o pastram in frigider, pana cand ii va veni randul sa fie folosita la tarta noastra. 

Curatam de coaja perele si le taiem in sferturi. Scoatem cotorul perelor si fiecare sfert de para o vom cresta. Stropim perele cu putin suc de lamaie.

Incalzim cuptorul la 190C , functia cu ventilatie. Vom pregati o forma de tarta (eu am una din sticla termorezistenta), pe care o vom unge cu unt. Intindem aluatul in forma de tarta si in intepam cu o furculita. Acoperim aluatul cu hartie de copt si punem boabe de fasole pe hartia de copt, care au rolul de a impiedica umflarea crustei. Coacem crusta 10 minute, apoi scoatem tava si punem crema frangipane peste crusta si nivelam. Punem perele si introducem tava in cuptor la 170 C si coacem tarta 30 minute. Mie dupa 20 de minute mi s-a parut ca e prea rumena deasupra, astfel ca am acoperit-o cu hartie de copt si ultimele 10 minute am copt-o acoperita cu hartie de copt. 

Lasam tarta sa se raceasca, o pudram cu zahar si o putem servi pofticiosilor.

 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.