sâmbătă, 9 februarie 2013

Cozonac pufos cu ciocolata



Nu suntem amatori de cozonac, n-am fost niciodata insa pot sa spun cu mana pe inima ca acesta e cel mai bun cozonac pe care l-am mancat vreodata. Si al doilea cozonac pe care l-am facut in viata mea. :D Insa cu siguranta nu si ultimul. In realizarea acestui cozonac m-am inspirat din reteta Laurei Laurentiu, insa n-am respectat tehnica de marmorare a ei ci pur si simplu am facut doua suluri pe care le-am impletit. 

Pentru aluat:
-450 g faina 000
-1 plic drojdie uscata
-1 praf de sare
-100 g zahar
-2 galbenusuri de ou + 1 ou intreg
-50 g unt moale
-3 linguri ulei
-150 ml lapte
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o portocala

Pentru crema de ciocolata:
-50 g unt moale
-4 linguri zahar pudra
-2-3  linguri cacao
-esenta de portocale
-2 albusuri
-3-4 linguri amidon alimentar

Intr-un vas amestecam faina cu zaharul si drojdia uscata. Separat amestecam laptele caldut cu untul lichefiat si uleiul. Peste faina adaugam ouale batute, apoi laptele cu untul si uleiul si framantam un aluat elastic si nelipicios, pe care il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit o ora. Intre timp preparam crema. Amestecam untul moale cu zaharul pudra ,cacao, esenta de portocale. Adaugam cele doua albusuri nebatute si amidonul. Amestecam bine pana rezulta o crema ptrivita, nu foarte moale, sa nu curga. Aluatul il impartim in doua si intindem fiecare bucata de aluat intr-o foaie dreptunghiulara. Ungem cu crema de ciocolata, rulam si impletim in doua rulourile formate. Ungem cu galbenus, presaram zahar deasupra si lasam la dospit inca minim 30 minute, dupa care coacem in cuptorul preincalzit, la foc mic 45 minute . (Timpul de coacere este relativ si depinde de cuptorul fiecareia.) Dupa 30 minute e bine sa-l acoperim cu folie de aluminiu, pentru a nu se arde si a se coace uniform. Lasam sa se raceasca si apoi il feliem. Va garantez ca nu va veti putea opri din mancat. Si va spun eu, care niciodata n-am fost fan cozonac, ba chiar m-am ferit de el. 








13 comentarii:

  1. Minunat si foarte, foarte bun..iau o feliuta ca prea imi face cu ochiul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos si pufos!Trebuie sa-mi "concediez"soacra si sa incerc si eu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Teo. Nu trebuie sa o concediezi de tot, ci sa-i dai doar o scurta vacanta. :D

      Ștergere
  3. Iuuuu ce fain!
    Imi place bannerul blogului! :) Dragute tacamurile vesele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci Daiana. Am muncit ceva la banner pana a ajuns la o forma care sa-mi placa. :D Dar cel putin sunt multumita ca mi l-am facut singura.

      Ștergere
  4. wow.. cat de bine poate sa arate...

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.