duminică, 31 ianuarie 2010

Friptura de curcan la punga

Am mai avut in congelator 2 pulpe si 2 aripi de curcan. Si cum pasarile de tara au carnea tare si noua nu prea ne plac, am facut friptura la punga. Astfel carnea se fragezeste si se face in suc propriu.

punga pentru fripturi
Am uns pulpele cu ulei de masline si le-am condimentat carnea cu sare, piper, boia de ardei, cimbru si rozmarin. Le-am lasat doar 2 ore. Trebuia de seara pana dimineata dar eu am uitat ieri sa scot carnea din congelator, mi-am amintit abia aseara.
Se pune carnea in punga. Se leaga punga cu clipsul special, apoi deasupra se inteapa din loc in loc cu un ac. pentru ca in cuptor ea se umfla foarte tare, se face ca un balon.

Se pune punga pe gratar in cuptor, pe randul din mijloc, fara insa a scoate tava.

Eu am tinut carnea 2 ore, avand in vedere ca era carne de la tara.


Taietei de casa


Am facut taietei pentru supa si am pozat si etapele asa ca va arat cum ii fac eu. O metoda destul de primitiva, avand in vedere ca acum sunt diverse "scule" care intind si taie taieteii in toate formele si dimensiunile.

Nu e mare filozofie, doar ca ia ceva timp. La un ou se pu 2 linguri cu varf de faina alba de calitate superioara 000.



Se face un aluat elastic si nelipicios. Daca mai e cazul, se mai adauga putina faina pana cand aluatul capata consistenta dorita.



dupa care se trece la etapa urmatoare, se intinde foaia
eu neavand o "scula" performanta, am intins cu facaletul


Foaia trebuie intinsa bine sa iasa taieteii subtiri si frumosi


am taiat aluatul intins in dreptunghiuri mici pentru a se putea intinde mai bine. 



se lasa fasiile sa se usuce putin, insa atentie, nu trebuie sa fie prea uscate pentru ca nu se mai pot taia ci se zdrobesc

se taie patratele (nu e obligatoriu insa eu le-am taiat pentru ca nu-mi place sa fie foarte lungi taieteii)


dupa care se taie cu masina (una veche, nu prea are fatza de blog dar n-am alta)


Se lasa taieteii taiati sa se usuce pe masa de lucru, eu din lipsa de spatiu, dupa ce s-au uscat putin i-am pus pe un platou. Dupa cum se poate vedea, masinaria mea antica nu taie foarte bine astfel ca se intampla sa fie lipiti cate doi taietei.


vineri, 29 ianuarie 2010

Albinita - prajitura copilariei


I-am spus prajitura copilariei, pentru ca mereu imi aminteste de vremurile de mult trecute cand eram copii (eu si fratele meu) si ne placea sa stam langa mama cand facea prajituri. Iar "Albinita" era o prajitura pe care mama o facea foarte des. Nu pot spune ca e una din preferatele mele, insa azi pentru prima data am facut si eu aceasta prajitura.

Ingrediente pentru foi:
-400 g faina
-1 ou
-150 g zahar
-50 g unt
-2 linguri miere de albine
-2 linguri lapte
-1 lingurita bicarbonat de sodiu


Se amesteca oul cu zaharul, untul, mierea (mierea mea era cam zaharisita asa ca am incalzit-o la microunde), laptele si bicarbonatul si se pune pe aburi. Se amesteca in continuu pana se ingroasa.


Se ia vasul de pe aburi si treptat se adauga faina, se amesteca, apoi se scoate aluatul pe planseta . Se lucreaza pe planseta presarata cu faina pentru ca aluatul e destul de lipicios.


aluatul se imparte in 4 bucati egale din care se coc patru foi pe dosul tavii unse cu unt si presarate cu faina.


Fiecare foaie se inteapa din loc in loc cu furculita pentru a nu se umfla. Foile nu trebuie tinute in cuptor mai mult de 5-6 minute pentru ca se ard foarte repede. Pentru a se desprinde mai usor, se trece lama unui cutit pe sub fiecare foaie.

Crema:
-400 ml lapte
-100 g gris
-180 g zahar
-1 plic zahar vanilat sau esenta de vanilie
-coaja rasa de lamaie
-1 lingurita zeama de lamaie
-200 g unt (eu am pus margarina Rama pt.prajituri)
 Laptele se pune la fiert impreuna cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie. Se adauga grisul in ploaie, amestecand in continuu. Se fierbe o crema groasa care se lasa sa se raceasca. Dupa se s-a racit, se bate margarina spuma cu mixerul si treptat se adauga cate o lingura din crema de gris si in final zeama de lamaie.
Pe prima foaie se pune jumatate din crema

se acopera cu a doua foaie, peste care se pune gem mai acrisor (eu am pus pasta de macese)

se acopera cu a treia foaie, peste care se pune cealalta jumatate din crema si in final se pune ultima foaie. Prajitura se lasa la rece cateva ore (preferabil pana a doua zi) dupa care se pudreaza cu zahar si se portioneaza.




Budinca din branza de vaca


Aceasta reteta am luat-o de pe blogul Laurei. Multumesc Laura, e o reteta excelenta si exact pe gustul baietelului meu.


- 300 g branza de vaci dulce
- 120 g zahar
- 2 linguri de gris
- 1/2 cescuta cu lapte
- 3 oua
- stafide
- coaja rasa de lamaie (optional)
- putin unt

Intr-un bol am pus cele 3 oua, zaharul, vanilia, coaja de lamaie si le-am batut cu mixerul. Am adaugat branza de vaca, grisul, laptele si In final stafidele. Am uns cu unt un vas termorezistent (care s-a dovedit a fi destul de mic pentru aceasta cantitate de compozitie). Am turnat compozitia in vas si am pus vasul la cuptor pentru 30 min.



Clar e nevoie de un vas mai mare , dupa cum se poate vedea in poza.



Se scoate budinca pe o farfurie. Iese foarte usor, nu se lipeste de peretii vasului.



Se serveste pudrata cu zahar, sau cu dulceata deasupra.




joi, 28 ianuarie 2010

Frigarui de pui


-1 piept de pui
-bakon
-cremvusti de pui
ardei
-rosii

Pieptul de pui se taie cubulete, se condimenteaza cu sare, piper, sau cu condiment special pentru carnea de pui. Pe betisoare de bambus se pun bucati din piept de pui, felii de bakos, bucati de cremvusti, felii de ardei si rosii. Se prajesc frigaruile pe gratar. Se pot servi cu diferite garnituri.  De aceasta data, am facut orez cu legume mexicane.


Supa de oua


-2 morcovi
 -o ceapa
   -o feliuta de kaizer
-4 oua
-300 ml smantana
-o cescuta de orez
-2 cremvusti (am uitat sa-i pozez)
-tarhon + o lingura otet
-delikat


Ceapa taiata marunt se caleste in ulei, se adauga kaizerul taiat cubulete, morcovii rasi si se calesc toate impreuna. Se adauga apa, se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba, se adauga cremvustii taiati feliute si orezul.

Cand orezul e aproape fiert, se adauga ouale. Ne putem ajuta de o lingura astfel incat ouale sa ramana intregi si frumoase. Eu le-am spart pur si simplu si au iesit mai "zdrentaroase" . Se pune tarhonul taiat marunt, o lingurita de otet si se mai lasa pana fierb ouale. In final se adauga smantana.



duminică, 24 ianuarie 2010

Chiftelute vegetariene

(Reteta Michelle)



-4 cartofi
-1 morcov
-1 buc usturoi (se poate mai mult)
-2 oua
-pesmet
-sare, piper, patrunjel verde



(pesmetul e cam dur pentru ca l-am facut eu din paine uscata)


Se dau cartofii pe razatoarea mica si se storc . Se rade si morcovul si usturoiul. Se amesteca cu cartofii rasi, se adauga ouale crude, pesmetul, patrunjelul verde, sare si piper.




Se formeaza chiftelutele care se prajesc in ulei incins, la foc mic.
Se scot pe hartie absorbanta.




sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Cornulete cu gem


-500 g faina
-1 pliculet drojdie uscata
-200 g unt sau margarina (se poate si untura insa eu nu folosesc)
-2 linguri smantana
-1 ou
-5 linguri zahar
-zahar vanilat
-coaja de lamaie
-50 ml lapte


Faina se amesteca cu drojdia uscata. Se adauga untul, smantana, zaharul, vanilia, coaja de lamaie si oul. Treptat si laptele si se framanta un aluat elastic si nelipicios. care se lasa sa creasca o ora.


Se intind apoi cercuri din aluat, care se taie in 8 sau mai multe triunghiuri. Pe fiecare triunghi se pune gem mai tare care sa nu curga (visine am pus eu), apoi se ruleaza dinspre exterior spre interior.


Se pun cornuletele in tava pe hartie de copt. Se coc aproximativ 15-20 minute in cuptorul preincalzit. Eu le verific, intorc unul si daca e auriu inseamna ca sunt gata. Nu trebuie lasate mai mult pentru ca nu mai raman asa pufoase.


Fierbinti se dau prin zahar pudra vanilat.