joi, 3 octombrie 2024

Crema tartinabila din tofu si rosii uscate

Aceasta crema tartinabila din tofu si rosii uscate a avut un succes fantastic.  Mereu caut sa pregatesc ceva "de uns pe painea" si aceasta crema e perfecta. Un mare plus e ca se face foarte usor si rapid.

Ingrediente:

-360 g tofu

-100 g rosii uscate

-50 ml ulei de masline

-2 catei de usturoi

-sare

-piper

-2 linguri fulgi de drojdie inactiva

-1 lingura suc de lamaie


Se pun toate ingredientele in vasul robotului si se blendeaza pana se transforma intr-o crema fina. Se serveste pe paine prajita, dar merge perfect cu crackersi din faina integrala si seminte.  

(Optional, puteti adauga cateva frunze de busuioc si fulgi de chilli, daca va place gustul picant. )




marți, 1 octombrie 2024

Rulouri cu nutella si alune de padure

 


Duminica dimineata, m-am trezit cu noaptea in cap si am pus la treaba masina de paine. Voiam sa fac "ceva bun", ceva sa-i surprinda placut pe ai mei. Si cum nu aveam prea mult chef de prajiturit si nici foarte multe ingrediente in camara, masina de paine a fost salvatoare.

Am facut niste rulouri pufoase si delicioase, umplute cu nutella si alune de padure rumenite si macinate grosier. Apoi am adaugat deasupra niste sos caramel proaspat facut si a iesit ceva de-a dreptul spectaculos, un desert cu care am indulcit o zi super urata si mohorata in care a plouat mocaneste non-stop. 

Ingrediente:

-500 g faina

-110 g zahar

-1 plic zahar vanilat

-1 ou + 1 galbenus

-200 ml lapte caldut

-80 g unt topit

-1 plic drojdie uscata


Umplutura:

-4 linguri nutella

-150 g alune de padure rumenite si macinate grosier


Sirop:

-100 ml lapte

-1 lingura zahar

-1 plic zahar vanilat

+

-sos caramel (optional)

In cuva masinii de paine, se introduc ingredientele in aceasta ordine: lapte caldut, unt topit, oua, zahar, zahar vanilat,  faina si drojdie. Se seteaza masina de paine pe programul de framantare si dospire si dupa o ora si 30 minute, aluatul e gata crescut, matasos, aerat. 

Se intinde aluatul intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 1 cm grosime. Se unge aluatul cu nutella si se presara alunele de padure rumenite si macinate grosier. Se ruleaza strans si se taie in 12 bucati egale. Rulourile se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se acopera tava cu un prosop si se lasa sa dospeasca 30 minute. Dupa cele 30 de minute, se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 C si se coc rulourile 15 minute, dupa care se scoate tava si se pun cate 2 linguri de sirop pe fiecare rulou. Se mai coc 10 minute, dupa care se scoate tava, se lasa sa se raceasca si se servesc cu sosul caramel si cateva alune presarate deasupra. Sau, pur si simplu, pudrate cu putin zahar. 


Umplutura:

-4 linguri nutella

-150 g alune de padure rumenite si macinate grosier


Sirop:

-100 ml lapte

-1 lingura zahar

-1 plic zahar vanilat