marți, 28 mai 2024

Sutlac - budinca turceasca de orez cu lapte, varianta vegana

 

In week-end am pregatit o budinca de orez cu lapte, absolut delicioasa si super cremoasa. Trebuie sa recunosc ca nu sunt fan orez cu lapte. De fapt nu prea imi place orezul de nicio culoare. Dar trebuie sa recunosc ca aceasta budinca mi-a placut foarte tare.

Ingrediente:

-150 g orez cu bob rotund

-400 ml apa

-1 l lapte vegetal (am folosit lapte de soya)

-150 g zahar (sau mai mult daca va place mai dulce)

-40 g amidon (eu am folosit o budinca de vanilie, care de fapt e tot amidon, dar are o culoare mai frumoasa si aroma de vanilie)

-1 lingurita esenta de vanilie


Mai intai se fierbe orezul in apa, pana cand va absorbi toata apa. Eu l-am fiert in oala Tefal one pot, 10 minute la presiune. Astfel n-am avut niciun stres ca orezul se prinde de vas. :)

Separat se amesteca praful de budinca cu zaharul si laptele cald, apoi se fierbe la foc mic, amestecand in continuu. Cand laptele se infierbanta, adaugam orezul fiert si amestecam bine, apoi fierbem budinca pana incepe sa clocoteasca. Atentie, va fi destul de lichida, nu se va ingrosa. Dar asa trebuie sa fie. 

Se toarna in vase termorezistente. Daca vreti monoportii, folositi forme mici, daca nu, folositi o tava termorezistenta. Vasul termorezistent se pune intr-o tava in care se toarna apa calda. Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180C si se lasa budinca in cuptor 20-25 minute, pana se va forma o crusta deasupra. Atentie sa nu se arda. 

Se lasa sa se raceasca de tot, apoi se pune in frigider. E foarte buna rece. Se pudreaza cu putina scortisoara .Este cremoasa, aromata, delicioasa. Si e o reteta foarte simpla.




joi, 23 mai 2024

Tort cu mascarpone vegan si jeleu de capsune

Ingrediente blat:

-180 g zahar 

-220 ml lapte vegetal

-1 lingurita scortisoara

-1 lingurita esenta de vanilie

-coaja rasa de la o lamaie

-60 ml ulei vegetal

-280 g faina

-1 plic praf de copt


Intr-un bol se pune zaharul, uleiul , laptele si vanilia si se amesteca cu un tel. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt, scortisoara si coaja de lamaie. Se amesteca pana se omogenizeaza ingredientele.

Compozitia se toarna intr-o tava de tort detasabila, tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei si tapetata cu faina.

Se coace blatul timp de 50 minute la 170 C.  Se lasa sa se raceasca de tot, apoi se taie in trei foi egale.

La aceste tipuri de blat vegan este foarte importans sa fie lasate sa se raceasca in forma in care au coapte, si abia apoi sa fie scoase si taiate, pentru ca altfel se vor rupe.

Sirop:

-150 ml apa

-3 linguri zahar

-1/2 fiola esenta de vanilie


Ingrediente jeleu de capsune

-500 g capsuni proaspete (cantarite dupa ce le-am curatat)

-4 linguri zahar

                                                                 -2 lingura cu varf amidon

Pentru jeleu, se curata si se spala capsunele si se taie in felii. Peste capsune se adauga zaharul si se amesteca pana incep sa -si lase sucul si sa se zdrobeasca putin. Se adauga amidonul si se  fierbe la foc mic, amestecand in continuu pana se ingroasa ca o budinca.

 Crema:

-1 cutie (250 g) mascarpone vegan 

-350 ml frisca vegetala

-2 linguri zahar pudra

-1/2 fiola esenta de vanilie

Pentru crema, se pun toate ingredientele intr-un bol si se amesteca cu mixerul la viteza maxima cam 2-3 minute. Crema este destul de tare, pentru ca acest mascarpone vegan e destul de gros si la fel si frisca vegetala se bate usor si are o stabilitate mai mare decat frisca naturala.

Asamblarea tortului:

Mai intai se imparte crema in mod egal in doua boluri. Jumatate din crema vom folosi la imbracarea marginilor tortului si la decorarea tortului. Cealalta jumatate se imparte in doua parti egale. 

Pe un platou, se pune inelul detasabil al formei de tort. Se pune prima foaie, se insiropeaza, apoi se pune o treime din jeleul de capsune. Peste jeleul de capsune se pune crema cu frisca si mascarpone vegan. Apoi a doua foaie insiropata, jeleul de capsune si crema, a treia foaie insiropata si restul de jeleu. Punem tortul in frigider pentru cel putin o ora, dupa care indepartam inelul detasabil al formei de tort, imbracam marginile tortului cu crema si decoram tortul. 

 









miercuri, 22 mai 2024

Cheesecake vegan cu capsune

 

Acesta e cel mai bun cheesecake vegan ever. Daca nu ma credeti pe cuvant, sper macar pozele sa va convinga. 

Pentru crema am folosit tofu natur de la Lidl. De ce de la Lidl? Pentru ca e mult mai ieftin decat cel de la Inedit sau alte marci si diferente nu am observat intre acesta de la Lidl si alte marci mai scumpe. In plus este alb, nu e sarat, nu are niciun gust pregnant, astfel ca sa preteaza la prepararea oricarei retete. Inclusiv la aceasta de cheesecake copt.  

Avantajul acestui cheesecake este ca se prepara foarte usor si cu greu va veti da seama ca nu e facut cu branza ci e 100% vegan. 

Ce nu mi-a placut, daca se poate spune asa, este ca mi s-a parut prea tare crusta. Aici voi mai experimenta, pentru ca (cred eu) din cauza uleiului de cocos crusta devine mai tare decat as vrea eu. N-am alta explicatie, pentru ca am facut acest cheesecake si in varianta clasica la care am folosit unt si crusta a fost perfecta. Dar mai incerc.

Ingrediente crusta:

-250 g biscuiti digestivi

-80 g zahar pudra

-100 g ulei de cocos topit


Ingrediente crema pentru cheesecake:

-400 g tofu natur (Lidl)  (2 bucati si jumatate am pus eu)

-150 g zahar pudra

-400 g crema de cocos (Lidl) (o conserva)

-3 linguri amidon

-coaja rasa de la o limeta

-1 fiola esenta de vanilie


Jeleu de capsuni:

-350 g capsuni proaspete (cantarite dupa ce le-am curatat)

-3 linguri zahar

-1 lingura cu varf amidon

Pentru crusta, se macina biscuitii, se amesteca cu zaharul pudra si uleiul de cocos topit. Se pune compozitia de biscuiti in tava de tort cu inel detasabil, cu diametru 22 cm. 

Se niveleaza cu o lingura si se batuceste sa fie cat de cat o crusta compacta. E putin mai greu de lucrat cu uleiul de cocos decat cu unt topit, pentru ca biscuitii nu se leaga atat de usor. 

Pentru crema, se pun in vasul unui blender toate ingredientele si se mixeaza la viteza maxima pana cand rezulta o crema fina. Crema se toarna peste crusta de biscuiti si se introduce tava in cuptorul preincalzit la 130 C pentru 30 minute, apoi se creste temperatura la 160 C si se mai coace 30 minute dupa care se scoate cheesecake-ul si se toarna deasupra jeleul pregatit. Se mai coace inca 15-20 minute, dupa care se lasa sa se raceasca.

(Pentru jeleu, se curata si se spala capsunele si se taie in sferturi. Peste capsune se adauga zaharul si se amesteca pana incep sa -si lase sucul si sa se zdrobeasca putin. Se adauga amidonul si se  fierbe la foc mic, amestecand in continuu pana se ingroasa ca o budinca.)

 









Salata Capresse cu mozzarella vegana

 

Aceasta "mozzarella" vegana este una cat se poate de reusita si gustoasa. Atat gustul cat si textura seamana cu cea a mozzarellei . De-a lungul celor doi ani de cand Alex a devenit vegan, am incercat mai multe retete de "branzaturi" vegane si aceasta a ramas favorita. 

Reteta e una extrem de simpla si rapida iar rezultatul e unul super bun si reusit. Am pregatit de multe ori aceasta mozzarella, cu diferite tipuri de lapte vegetal. 

Ingrediente:

-200g lapte vegetal

-220g iaurt vegan (cocos am folosit eu)

-1 lingura suc de lamaie

-50g ulei de cocos

-40g amidon

-2 linguri fulgi de drojdie inactiva

-1lingurita sare


Intr-un vas am adaugat mai intai uleiul de cocos si l-am topit. Pentru ca uleiul de cocos la rece se solidifica, este important sa-l topim inainte de a-l folosi la prepararea mozzarellei. Peste ulei am adaugat restul de ingrediente, am omogenizat cu un tel si am pus la fiert la foc mic, amestecand in continuu. In momentul in care compozitia s-a ingrosat ca o budinca, am turnat-o in recipiente de ceramica sau sticla. Nu folositi vas de plastic. Eu am folosit un pahar, pentru ca voiam sa fac o salata caprese si voiam sa arate bine mozzarella mea. 

Pentru salata capresse, am taiat niste rondele de rosii si le-am alternat cu felii de mozzarella. Am presarat putina sare de mare peste rosii si adaugat cateva frunze de busuioc si am stropit salata cu ulei de masline. Deliciu!