joi, 26 decembrie 2013

Sarmale in vas roman


De curand am primit cadou un vas roman si prima data am gatit in el niste pulpe de pui cu legume. Sincer nu m-au incantat, am fost usor dezamagita de el. Dar a venit momentul sa gatesc si sarmale. Si pot sa spun ca sunt cele mai bune sarmale pe care le-am facut si mancat pana acum. De aceasta data am facut sarmalele din varza dulce  pentru ca nu prea ne plac cu varza murata. Si mi-am amintit de un truc invatat de la o doamna de pe un forum culinar (Maria Huzum), si anume acela de a pune varza intr-o punga in congelator pentru 24 ore. Dupa care, seara se scoate varza, se lasa sa se decongeleze pana dimineata si frunzele se desprind foarte usor, sunt moi si foarte usor de rulat si nu ma mai chinui cu oparitul. Merita incercat. :) 
Acum, fiecare gospodina stie sa faca sarmale si le face in felul ei, dupa reteta ei, dar am sa scriu totusi cum le-am facut eu. 

-1 varza proaspata de aproximativ 1,5 kg
-750 g pulpa de porc nu foarte grasa
-1 cescuta orez
-2 cepe
-1 morcov
-sare
-piper
-boia de ardei dulce
-marar verde
-cimbru
-1 lingura ulei
-300 ml suc de rosii
-apa
+
-1 ciolan mic afumat

Vasul roman se scufunda in apa rece si se tine asa 30 minute inainte de a fi folosit. Aceasta operatiune este obligatorie pentru ca altfel se poate crapa in cuptor. Si o alta regula de baza e ca se introduce in cuptor si abia apoi se aprinde focul, nu se pune in cuptorul preincalzit.
Ceapa se toaca si se caleste in ulei. Morcovul se rade pe razatoarea mica, se adauga peste ceapa calita, se adauga si orezul spalat in mai multe ape, apoi carnea tocata. Se amesteca bine, se adauga sare, piper, boia de ardei dupa gust, cimbru si marar. Se umple si se ruleaza fiecare frunza de varza. Cele care raman in plus se toaca marunt ca pentru salata si se pun pe fundul vasului. Se aseaza sarmalele, canea afumata (sau costite, jambon sau ce va place). Eu am pus un ciolan pe care l-am dezosat dar am pus si osul sa dea gust. Sucul de rosii se amesteca cu apa si sare, se toarna peste sarmale astfel incat sa le acopere, se pune capacul vasului si se introduce vasul in cuptor pentru 2-3 ore. Eu le-am lasat fix 3 ore si au fost perfecte. Se servesc cu smantana si paine proaspata (eu am facut o paine cu cartofi ) sau mamaliga.







3 comentarii:

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.