sâmbătă, 8 iunie 2013

Tarta cu crema de vanilie si capsuni II



Cred ca sunt ultimele capsuni din acest an si o spun cu parere de rau, pentru ca sunt fructele mele preferate. Dar si preferatele lui Alex, asa ca i-am pregatit o tarta dulce si aromata cu capsuni si crema de vanilie, sa aiba parte de o surpriza dulce cand se intoarce din excursie. 
O tarta asemanatoare am mai facut si anul trecut, insa pana acum am preferat aluatul tip pandispan. Aveam impresia ca e mai bun insa m-am inselat. Combinatia de blat crocant, crema de vanilie si capsuni e senzationala. De aceasta data am folosit (cu mici modificari) reteta Antoninei careia ii multumesc pentru toate retetele incantatoare si delicioase pe care le are pe blog.
 Inainte de a trece la reteta, cu gandul la vara care se lasa prea mult asteptata, cel putin in zona noastra, va ofer un buchet de maci rosii si....dulci. :)


Sa trecem asadar la reteta.

Aluat de tarta:
 -200 g faina
-100 g unt
-1 ou
-1 plic zahar vanilat
-1 lingura nuca macinata
-1 lingura apa rece
-1 praf sare
Din toate aceste ingrediente se framanta un aluat elastic si nelipicios, care se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider cel putin o ora.
Se scoate apoi, se intinde o foaie rotunda, care se pune intr-o tava de tarta. Eu de cand am forma de yena, n-am mai folosit tava de tabla, pentru ca aceasta forma din yena nu trebuie unsa cu nimic, nu se lipeste si e foarte practica. Se intinde foaia de tarta si se inteapa cu furculita. Se pune o hartie de copt si se pun boabe de fasole, orez, etc. pentru a impiedica tarta sa se umfle la copt. Se coace tarta pana cand incepe sa se rumeneasca usor. Se lasa sa se raceasca, timp in care se prepara crema de vanilie.

Crema:
-4 oua
-180 g zahar
-500 ml lapte
-80 g faina
-2 plicuri zahar vanilat/1 pastaie de vanilie

Se pune laptele la fiert cu pastaia de vanilie . Ouale se bat cu zaharul si faina pana se spumeaza. Se toarna laptele fierbinte peste oua, se amesteca bine, apoi se fierbe crema pana se ingroasa ca o budinca. Se toarna crema in crusta de tarta si peste crema se pun felii de capsuni. Deasupra se poate pune o glazura din tort gelee transparent. 





marți, 4 iunie 2013

Pandispan cu cirese si capsuni


Ciresele se pare ca nu au niciun gust. Sau numai eu nu le simt gustul? Am cumparat saptamana trecuta cirese bistritene de la Ciresoaia, care se presupune ca ar trebui sa fie dulci si aromate. Alex adora ciresele, dar abia daca a mancat un bol mic de cirese, pe cand altadata nu-i ajungea jumatate de kg. Asa ca decat sa sfarseasca la gunoi, am facut un pandispan simplu si foarte pufos, in care am aruncat si cateva capsuni (ca tot am facut si dulceata :D ). 
O reteta simpla dar extrem de pufoasa si aromata.

-6 oua (ar fi fost suficiente 5, sau ar fi mers o tava mai mare)
-6 linguri zahar
-6 linguri faina
-1 lingura ulei 
-2 plicuri zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
-cirese, capsuni (merge si mai bine cu visine sau caise)

Se bat albusurile spuma tare. Se adauga zaharul si vanilia si se bat in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga apoi galbenusurile, uleiul, coaja rasa de lamaie si in final, amestecand usor cu lingura, faina si praful de copt. Se toarna compozitia in tava de tort tapetata cu hartie de copt, se adauga ciresele fara samburi, capsunile si se coace prajitura pana trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca, apoi se pudreaza cu zahar si se serveste alaturi de o ceasca de cafea..