sâmbătă, 13 februarie 2021

Tarta cu afine si crema de migdale

 

 

 

Aceasta minunata tarta am gasit-o tot pe blogul La cuisinne de Djouza si tot ce pot sa va spun depre ea e ca e absolut senzationala. Nu e nevoie sa ma credeti pe cuvant, e suficient sa incercati reteta si sa va convingeti. Fata de reteta originala, am facut mici modificari. Am facut o singura tarta mare. Din ce am inteles eu dupa traducerea facuta de Google translate, Djouza a facut trei tarte mai mici. Am multiplicat ingredientele pentru crema si bine am facut, pentru ca aluatul era destul de mult. Si in loc de branza Philadelphia am folosit mascarpone, pentru ca il aveam in frigider. 

Ingrediente aluat fraged:

-200 g faina

-120 g unt

-90 g zahar pudra

-30 g faina de migdale

-1 ou mic

-2 g sare

Pentru aluatul fraged, punem intr-un bol faina, sarea, zaharul pudra si faina de migdale. Adaugm untul rece taiat cubulete. Amestecam cu varfurile degetelor pana capata un aspect de firimituri. Adaugam oul si framantam pana obtinem o bila de aluat. Nu insistam prea mult, pentru ca nu vrem un aluat elastic. Invelim aluatul in folie alimentara si il punem in frigider pentru 30 minute. (Eu l-am pus 10 minute in congelator, pentru ca ma grabeam.)

In timp ce aluatul sta in frigider, pregatim crema de migdale.

Ingrediente crema de migdale:

-100 g Philadelphia sau mascarpone

-120 g zahar

-120 g faina de migdale

-2 oua mici sau 1 ou mare

-esenta de vanilie  

-150 g afine (am avut congelate)

-2 linguri gem de caise pentru topping

Pentru crema, punem intr-un bol crema de branza (mascarpone in cazul meu) si zaharul pudra. Amestecam cu mixerul si adaugam ouale. Batem cu mixerul pana obtinem o crema neteda. Adaugam vanilia si faina de migdale. 

Intindem foaia de aluat intr-un cerc si punem aluatul intr-o forma de tort cu diametru 22 cm. Intindem aluatul astfel incat sa acoperim si marginea formei de tort pana la jumatate. Intepam aluatul cu o furculita. Punem crema de migdale si deasupra punem afinele. 

Preincalzim cuptorul la 170 C. (Aici fiecare isi cunoaste cuptorul.) Introducem tarta in cuptor pe treapta din mjloc si coacem tarta pana devine aurie pe margini. Eu am lasat 10 minute la 170 C si mi s-a parut prea mult, asa ca am scazut temperatura la 160 si am mai lasat tarta 15 minute. 

Cand e gata coapta, se scoate tarta si se lasa sa se raceasca, apoi se scoate inelul detasabil si se unge tarta deasupra cu gem de caise. E senzationala.

Multumesc Djouza !












luni, 1 februarie 2021

Cozonac cu ciocolata si stafide

 

Nu obisnuiesc sa fac foarte des cozonaci si niciodata nu fac mai mult de un singur cozonac, pentru simplul motiv ca nu ne place decat cozonacul proaspat. Daca sta doua zile, cu siguranta nu-l va mai manca nimeni. De cand am masina de paine, cozonacul si in general aluaturile dospite dulci sau sarate, si-au facut loc pe masa noastra, pentru ca nu necesita prea mult efort si nici timp. Masina de paine isi face treaba perfect in ceea ce priveste framantarea si dospirea. 

Ingrediente aluat cozonac:
-500 g faina
-120 g zahar
-3 galbenusuri de ou
-200 ml lapte caldut
-50 g unt topit
-3 linguri ulei
-1 lingura smantana
-coaja rasa de la o lamaie
-1 plic zahar vanilat 
-1 plic drojdie uscata Dr.Oetker

Cum va spuneam, eu am facut aluatul la masina de paine, astfel ca singura conditie pentru reusita unui aluat, este sa respectati ordinea introducerii ingredientelor in cuva masinii de paine. 
In cuva masinii de paine se introduc ingredientele in aceasta ordine: -laptele, untul topit, smantana, uleiul, galbenusurile, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, faina si deasupra drojdia uscata. Se seteaza masina de paine pe programul de framantare si dospire si ea isi va face treaba singura si dupa o ora si jumatate aveti un aluat pufos, crescut.
Daca nu aveti o masina de paine, preparati aluatul astfel:
Intr-un vas se amesteca faina cu zaharul si drojdia uscata. Separat se amesteca laptele caldut cu untul lichefiat si uleiul. Peste faina adaugam galbenusurile batute cu o furculita, apoi laptele cu untul si uleiul, smantana si  se framanta un aluat elastic si nelipicios, pe care il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit o ora.
 
Ingrediente crema de ciocolata:
-50 g unt moale
-4 linguri zahar pudra
-2-3  linguri cacao
-esenta de rom
-2 albusuri
-3-4 linguri amidon alimentar
+
-100 g stafide 
 
Amestecam untul moale cu zaharul pudra ,cacao, esenta de rom. Adaugam cele doua albusuri nebatute si amidonul. Amestecam bine pana rezulta o crema potrivita, nu foarte moale, sa nu curga.
 
Aluatul il impartim in doua bucati egale. Intindem fiecare bucata intr-o foaie dreptunghiulara, peste care punem jumatate din cantitatea de crema de ciocolata. Rulam, apoi rasucim cele doua rulouri. Introducem cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt. Acoperim cu un prosop si mai lasam sa creasca 20-30 minute. Ungem cozonacul cu galbenus de ou si presaram deasupra fulgi de migdale si putin zahar tos. In ceea ce priveste timpul de temperatura de coacere, trebuie sa va spun ca fiecare cuptor difera si fiecare isi cunoaste cuptorul. Pana cand am copt cozonaci in cuptorul aragazului (fara termometru, fara alte functii) stiam ca trebuie sa incalzesc cuptorul, sa dau focul la minim si sa coc fix o ora. De cand am trecut la cuptoru electric, am tot experimentat si pot sa va spun ca procedez astfel. Preincalzesc cuptorul la 170C. Introduc tava cu cozonacul si coc 10 minute, dupa care scad temperatura la 160 C. Mai las 20 minute, apoi acopar tava cu hartie de copt, pentru ca in cuptorul electric, cozonacul se "bronzeaza" mai tare decat in cuptorul aragazului. Astfel, acoperit cu hartie de copt il mai la 15-20 minute, apoi il scot si fac testul cu scobitoarea.  Il las sa se raceasca de tot, apoi il feliez. Urasc pozele si filmuletele in care se prezinta cozonacii rupti, sfasiati. Mi se pare o "moda" total aiurea.