joi, 11 august 2016

Muffins cu afine


Azi e o zi urata, ploioasa, care te duce cu gandul la un inceput de toamna (o, nuu, as vrea sa mai tina vara, macar pana-n decembrie...) asa ca am aprins focul in cuptor si le-am facut copiilor niste muffinsuri delicioase , pufoase si aromate si care se cer repetate cu siguranta, pentru ca pitica mea se tot invarte pe langa ele si repeta "papa, papa". A, mi- au iesit 12 bucati, dar pana sa ajung sa le pozez, Alex a mancat trei pe nerasuflate asa ca mi-au ramas doar 9 pentru pozat. Indraznesc sa spun ca e reteta perfecta pentru muffinsuri, sau in orice caz, aproape perfecta. 

Ingrediente:
-3 oua
-150 g zahar
-120 g unt topit
-140 g iaurt gras (Olympus 10%)
-1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
-300 g faina
-1 plic praf de copt
-1 zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
-200 g afine 

Intr-un bol se pun untul topit, ouale, iaurtul, zaharul, bicarbonatul de sodiu si se mixeaza. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt, vanilia si coaja de lamaie si se amesteca cu mixerul pana cand compozitia devine omogena si capata consistenta unei smantani groase. Se adauga afinele si se amesteca usor cu o lingura. Daca folositi afdine congelate (cum am folosit eu), nu le decongelati in prealabil, pentru ca se vor zdrobi si vor colora tot aluatul de muffins. Daca folositi afine proaspete, le spalati intr-o strecuratoare pe care o cufundati intr-un vas cu apa rece, apoi le puneti pe hartie absorbanta , apoi adaugati afinele in compozitia de muffins. In tava pentru muffins se aseaza cosuletele de hartie, apoi se pune cate o lingura din compozitie. Pentru a obtine muffinsuri frumoase, nu umpleti de tot formele, puneti cam 2/3 doar, pentru ca ele vor creste destul de mult. Eu le-am umplut cam prea tare pentru ca am vrut sa intre toate in cuptor din prima serie. Altfel, probabil mi-ar fi ramas compozitie pentru inca 1-2 muffinsuri. 
Se coc 30 minute, apoi se scot din forme, se pun pe un gratar sa se raceasca si se servesc pudrate cu putin zahar. 

  





marți, 2 august 2016

Tocanita picanta de naut cu ardei copti


In ultima luna mi-am cam neglijat blogul, am postat doar retete usoare, de vara, inghetate, spume, chestii usoare care nu implica mult efort si timp petrecut in bucatarie. Reteta de azi e tot una simpla si destul de rapida, o reteta de sezon, as zice, o reteta absolut delicioasa, vegetariana sau de post daca vreti, o reteta pe care v-o recomand cu toata caldura, mai ales daca va plac mancarurile fara carne. Eu am mai spus-o, prefer oricand o mancare facuta din legume proaspete in locul unei fripturi. Conservele sanatoase de la SunFood mi-au fost de mare ajutor. De aceasta data am folosit conserva de naut si dupa cum puteti observa, am mai multe retete cu naut de la Sun Food. De fiecare data cand merg la cumparaturi, intru si pe randurile cu conserve si obligatoriu cumpa conserva de naut. Din pacate pe la noi nu se gasesc toate tipurile de conserve Sun Food. De exemplu, nu am gasit niciodata conserve de ciuperci, rosii, mazare, ton, doar porumb, naut, fructe exotice, ananas si piersici.

Ingrediente:
-1 conserva de naut Sun Food
-3 cepe
-3 ardei kapia
-3  rosii
-usturoi
-ardei iute
-sare
-piper
-patrunjel verde
-ulei

Mai intai se coc ardeii si se curata de coaja si seminte. Ceapa se toaca marunt si se caleste in 2 linguri de ulei. Se adauga apoi ardeii taiati fasii si se lasa sa fiarba cateva minute, timp in care se oparesc rosiile si se curata de pielita, apoi se toaca cubulete si se pun peste ardei si ceapa. Se mai lasa la fiert 5 minute, apoi se adauga ardei iute (eu am pus doar doua rondele, sa fie doar putin picanta tocanita) si nautul scurs. Se adauga sare, piper, usturoi si se mai lasa 5 minute sa fiarba, apoi se stinge focul si se presara patrunjel verde deasupra. Se serveste cu paine proapsata (tocmai facuta la masina de paine :) ) sau mamaliga.