vineri, 3 septembrie 2010

Gulas de cartofi cu carnati


O mancare superusoara, ieftina, de "toata ziua". Cand nu stii ce sa gatesti, iata reteta salvatoare.
-1 kg cartofi
-3 cepe
-1 ardei si 1 gogosar rosu
-1 morcov
-2 rosii decojite
-2 buc. usturoi
-4 carnati usor afumati
-bulion
-sare, piper
-verdeata (marar, patrunjel, busuioc) doar putin sa nu vada Alex ca nu mai mananca :)


Se taie ceapa solzisori, ardeii feliute si se pun la calit in putin ulei. Se adauga si rondelele de morcovi, apoi se pune apa si se lasa sa fiarba. Se adauga bucatile de carnati, usturoiul si cartofii. Cand aproape au fiert cartofii se pu rosiile cubulete si daca mai e nevoie, si bulionul. Se adauga condimentele si verdeata dupa gust.








Ciorba ardeleneasca cu usturoi (aita)


-1 piept de pui
-3 morcovi
-1 bucata de telina
-1 ceapa
-1 ardei
-4-5 catei de usturoi (se poate si mai mult)
-1 rosie decojita
-1 cescuta orez
-2 galbenusuri
-300 g smantana
-patrunjel verde
-putin otet


Pieptul de pui taiat cubulete, se pune la fiert in apa. Cand incepe sa fiarba, se aduna spuma, dupa care se adauga ceapa tocata marunt, ardeii cubulete, morcobii si telina cubulete sau date pe razatoarea mare si orezul spalat. Se pune sare dupa gust sau delikat. La final se adauga usturoiul zdrobit, galbenusurile frecate cu smantana si otetul dupa gust.
Aceasta e o varianta mai dietetica a ciorbei, insa legumele se pot cali in ulei si apoi sa se puna la fiert. Eu nu le-am calit, nici n-am pus ulei pentru ca imi place sa fie cu cat mai putina grasime.