Blat pandispan :
-5 oua
- un praf de sare
- 5 linguri zahar
- 5 linguri faina
- 2 linguri ulei
Bezea cu nuci :
- 6 albusuri
- 6 linguri zahar
- 150 g nuci prajite si macinate
- 2 linguri faina
Crema de ciocolata :
- 6 galbenusuri
-10 linguri zahar
-5 linguri lapte
-2 linguri faina
-2 linguri cacao
-200 g unt cu 80% grasime (eu folosesc untul Unicarm rosu, de obicei)
Sirop :
-80 ml apa
-2 linguri zahar
-1fiola esenta de rom
Glazura :
-200 g ciocolata neagra
-100 ml smantana pentru frisca
- 30 g ciocolata alba
Mod de preparare blat:
Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu praful de sare si zaharul, pana se topeste zaharul si rezulta o bezea ferma si lucioasa. Se adauga galbenusurile, uleiul si in final, faina, amestecand cu o spatula de sus in jos, avand grija sa nu iasa aerul din compozitie. Se toarma compozitia pentru blat, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se coace blatul timp de 20 minute la 180 C. Dupa ce se raceste blatul, se taie in doua parti egale. Eu am folosit un fierastrau pentru blat de tort si astfel am taiat blatul foarte usor.
Mod de preparare bezea cu nuca:
Se bat albusurile spuma cu zaharul, pana se topeste zaharul. Se adauga nuca prajita si macinata si faina. Se amesteca usor, cu o spatula, avand grija sa nu iasa aerul din compozitia de bezea. Se pune compozitia de bezea in tava tapetata cu hartie de copt si se coace 15 minute la 170 C.
Mod de preparare crema:
Se mixeaza galbenusurile cu zaharul, pana isi dubleaza volumul si se topeste zaharul. Se adauga laptele, faina si cacao si se mixeaza pana se omogenizeaza compozitia pentru crema. Apoi se pune vesul pe baie de aburi si se fierbe crema pe baie de aburi 10-15 minute, pana incepe sa se ingroase. Se ia de pe baia de aburi si se lasa sa se raceasca.
Se spumeaza untul, apoi se adauga cate o lingura din crema de ciocolata, pana se incorporeaza toata crema de ciocolata.
Sirop:
Se fierbe apa cu zaharul, pana se topeste zaharul. Se adauga esenta de rom.
Asamblare prajitura:
Pe un platou se pune jumatate din blatul de pandispan. Se insiropeaza cu jumatate din siropul obtinut. Peste blat se pune jumatate din cantitatea de crema. Peste crema se une bezeaua cu nuca, apoi restul de crema si cea de-a doua jumatate din blatul de pandispan, insiropat.
Ciocolata neagra se topeste pe baie de aburi, se amesteca cu frisca lichida si se intinde peste blat. Apoi peste glazura de ciocolata, se rade putina ciocolata alba.
Se lasa prajitura in frigider cateva ore, sau peste noapte, dupa care se poate felia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.