vineri, 4 aprilie 2025

Prajitura frageda cu mac si visine

 


 
Treaba cu macul sta cam asa: ori il iubesti, ori il urasti. Nu prea exista cale de mijloc. Ei bine, eu il iubesc. Si prefer pricand o prajitura , un cozonac, un beigli, un cornulet umplut cu mult mac in locul celor umplute cu nuca. 
Aceasta prajitura a fost un adevarat rasfat, avantd umplutura bogata de mac, un strat de gem de caise dulce-acrisor si cateva visine (mergeau si mai multe 😀). Si evident fiind atat de frageda incat se topeste in gura, la propriu.
 
Ingrediente aluat: (tava 30/20 cm)
-450 g faina
-1 plic praf de copt Dr.Oetker
-100 g zahar pudra
-200 g unt
-3 linguri smantana
-2 galbenusuri
-coaja rasa de la o jumatate de lamaie
-1 lingurita esenta de vanilie

Faina se pune intr-un bol incapator impreuna cu zaharul pudra si praful de copt. Se adauga untul rece taiat cubulete si cu varfurile degetelor se amesteca pana capata un aspect nisipos. Se adauga apoi galbenusurile, smantana, coaja rasa de lamaie si esenta de vanilie. Se omogenizeaza si se formeaza o bila de aluat relativ moale si nelipicios, care se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider pentru o ora.  Intre tip se pregateste umplutura.

Ingrediente umplutura.
-250 g mac
-150 g zahar
-1 plic zahar vanilat Dr.Oetker
-coaja rasa de la o lamaie
-50 g gris
-300 ml lapte 
-2 albusuri batute spuma
+
-250 g visine (din congelator)
 -2-3 linguri gem de caise

Macul se macina. Eu folosesc o rasnita de cafea, veche, cu care fac si zaharul pudra. Laptele se pune la foc mic impreuna cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie. In momentul in care incepe sa fiarba, se adauga macul macinat si grisul. Se amesteca pana cand incepe sa se ingroase, apoi se stinge focul, se ia vasul deoparte si se lasa sa se raceasca. In timp ce se raceste, se mai ingroasa si va absorbi tot laptele.
Dupa ce crema de mac s-a racit, se amesteca cu albusurile batute spuma.

Aluatul se imparte in doua parti egale. Se intinde prima foaie si se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se unge foaia cu gemul de caise, umplutura de mac si peste crema de mac, din loc in loc, visinele. Se acopera cu cea de-a doua foaie. Prajitura se inteapa cu o scobitoare sau o furculita din loc in loc si se pune in cuptorul preincalzit la 180 C. Se coace timp de 35-40 minute, apoi se lasa sa se raceasca complet, dupa care se pudreaza cu zahar. 
Enjoy!
 
 
 

 
 











marți, 18 martie 2025

Pui cu legume la cuptor - reteta turceasca

 

Va aduc azi o reteta simpla si foarte buna, un fel de comfort food. Am văzut pe Instagram o rețetă turcească simplă și rapidă. Un fel de "adunare generală". 😄 Se va repeta, cu siguranță, dar data viitoare voi face mai mult sos si voi folosi pulpe dezosate in locul pieptului de pui. Pieptul de pui nu e tocmai pe placul meu. .

Ingrediente:

-1 piept de pui 

-1 ceapa (am pus ceapa verde)

-1 ardei verde

-1 kapia rosu

-4 cartofi medii

-2 morcovi

Pentru sos:

-1 lingura pasta de ardei

-3 catei de usturoi

-30 ml ulei

-30 ml apa

-sare

-piper 

-cimbru 

-boia de ardei dulce (si iute, daca va place mancarea picanta)

-50 g unt 


Modul de preparare este unul extrem de simplu. Se curata legumele si se taie cubulete. Morcovul l-am taiat in jumatati de rondele. Pieptul de pui, la fel, se taie in cubulete. Se pun toate legumele impreuna cu carnea intr-o tava termorezistenta.

Se amesteca toate ingredientele pentru sos (mai putin untul) si se toarna sosul peste legumele si puiul din tava. Se amesteca bine astfel incat legumele si carnea sa fie acoperite cu sosul. Din loc in loc se pun bucatele de unt si se presara putin patrunjel (eu am avut patrunjel uscat). Se acopera tava cu folie de aluminiu si se pune in cuptorul preincalzit la 180 C pentru 45 minute, dupa care se indeparteaza folia, se amesteca ingredientele din tava si se mai lasa in cuptor 15 minute, fara folie.







vineri, 14 martie 2025

Szabo galler leves

 


Aceasta supa cu o denumire putin ciudata, face parte din bucataria ungureasca veche, uitata chiar. (Denumirea ei s-ar traduce cumva in "gulerul croitorului". Si asta de la pastele de tip ravioli, umplute cu un amestec de ceapa putin prajita, amestecata cu boia de ardei si gris. Aceste paste ar trebui taiate cumva triunghiular, pentru a semana cu niste gulere de camasa, dar eu le-am taiat patrate, ca si asa am pierdut destul timp cu ele. 😀)
 Bunica mea o pregatea pentru ca bunicului meu ii placea foarte tare. Eu o stiu de la bunica, pentru ca mama mea nu a pregatit-o deloc. Sotul meu imi spunea ca si el isi aminteste ca bunica lui gatea aceasta supa si ca si lui ii placea foarte tare.
E ceva de munca cu ea, mai mult cu pregatitul pastelor de tip ravioli, ca altfel, baza pentru supa e una simpla, de legume si in mod traditional se pregatea din morvovi, patrunjel radacina si frunze si telina. Eu cred ca mai poate fi imbogatita si cu alte legume si va fi chiar mai gustoasa. Spre exemplu, ar merge si o gulie taiata cubulete, sau cateva buchetele de conopida, poate si o mana de mazare proaspata. 
Dar reteta traditionala, asa cum spuneam mai sus, se face cu morcovi, patrunjel si telina. 

Ingrediente supa:

-3 l apa
 -3 morcovi
-2 radacini de patrunjel (sau pastarnac, daca nu gasiti patrunjel)
-1 bucata telina
-2 cuburi concentrate de legume (acum am vazut ca multa lume le pregateste, el le-am facut prima data in 2012)
(sau 2 linguri vegeta naturala )
-2 linguri ulei
 
Paste tip ravioli

-1 ou
-100 g faina (+1 lingura in functie de marimea oului)
-1 ceapa medie
-2 linguri gris
-boia de ardei dulce
-1 lingura ulei
 
 Mai intai se pregatesc pastele. Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei. Peste ceapa calita se adauga grisul si boia de ardei si se amesteca.
 Din ou si faina se framanta un aluat pentru taietei. In functie de marimea oului, posibil sa mai fie nevoie de putina faina.
Se intinde o foaie dreptunghiulara si se taie in doua . Din loc in loc se pune cate o lingurita de umplutura si se acopera cu cea de-a doua foaie. Cu o rola, se taie patrate de tipul pastelor ravioli. (Cum spuneam mai sus, in mod traditional, se taie triunghiuri, pentru a fi cat mai asemanatoare cu niste gulere de camasa. Pastele se lasa sa se usuce pe planul de lucru infainat.
Intre timp se prepara o supa din apa si legume.  Cum spuneam, in mod traditional, supa se prepara din morcovi, patrunjel si telina. Dar pentru mai multa savoare, se pot adauga si alte legume. 
Eu am taiat legumele cubulete, le-am calit in putin ulei, apoi am pus apa fierbinye peste legumele calite am adaugat sare si piper si le-am fiert timp de 10 minute, dupa care  am adaugat 2 cuburi de concentrat de legume si am pus si pastele. Am mai fiert pastele timp de 8 minute si cam asta e tot. 



 





miercuri, 5 martie 2025

Prajituri cu crema de fistic

 

Duminica dimineata m-am trezit cu dorinta de a pregati un desert delicios cu ce aveam prin camara si prin frigider, ceva ce sa fie pe placul tuturor. Si m-am gandit la niste prajituri cu blat cu fistic, crema cu fistic, putina ciocolata si frisca. O combinatie castigatoare, zic eu. Initial Alex a zis ca nu mananca, pentru ca evident, contine oua, frisca naturala, ingrediente cu care veganii nu se prea inteleg. Dar daca duminica s-a abtinut, luni mi-a zis ca sunt mai bune decat si-a imaginat el, astfel ca a mancat trei prajituri . 😀

Eu am folosit o forma de mini guguluf pentru aceste prajituri, dar se pot face si in forme de briose, doar ca trebuie scobite pentru a putea fi umplute cu crema. 

Ingrediente:

-3 oua
-150 g zahar
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
-100 g unt topit
-70 ml lapte
-250 g faina
-50 g fistic macinat
-1 plic praf de copt

  Ouale se bat spuma impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, pana cand isi dubleaza volumul si se albesc. Se adauga apoi laptele, untul topit, faina amestecata cu fistic si praful de copt si coaja de lamaie. Se omogenizeaza, apoi cu o lingurita se repartizeaza compozitia in formele de guguluf. Mi-au iesit 12 bucati, cat are forma mea de gugulufuri. Mie imi plac tare mult aceste forme de silicon, pentru ca nu trebuie unse, nu se lipesc, prajiturile se pot scoate frumos, deci sunt foarte practice. Asadar, se coc prajiturile timp de  30 minute, la 170 C, caldura sus-jos, fara ventilatie. Pentru ca fiecare cuptor e diferit, verificati cu o scobitoare daca s-au copt. Se scot cu grija, se lasa sa se raceasca .
 
Sirop:

-200 ml apa
-100 g zahat
-coaja rasa de la o lamaie (eu am coaja rasa in borcan si am pus o lingurita)

Se fierbe apa cu zaharul si coaja de lamaie, aproximativ 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca.
 

 Glazura:

-50 g ciocolata neagra

-3 linguri smantana lichida pentru frisca

Se topeste ciocolata si se amesteca cu smantana lichida pentru frisca.

Crema de fistic:

-70 g fistic

-250 g lapte condensat indulcit (cel in conserva)

Fisticul se fierbe timp de 1-2 minute, dupa care se scurge apa si se indeparteaza coaja maro de pe fiecare fistic. Trebuie sa va spun ca daca nu folositi colorant, crema nu va avea culoarea aceea verde, frumoasa pe care o vedeti la cremele de fistic din comert. Eu nu am folosit colorant, se poate vedea culoarea naturala a cremei. Dupa ce fisticul a fost curatat, se pune intr-un choper si se marunteste pana devine ca o pasta. Peste pasta de fistic se adauga laptele condensat indulcit si se omogenizeaza.

Decor:

-250 g smantana pentru frisca (Pilos 36% grasime) 

-1 lingura zahar pudra

-1 lingura crema de fistic

-20 g fistic tocat grosier

 

Prajiturile se insiropeaza, apoi  se ia fiecare prajitura si se inmoaie in ciocolata, astfel incat sa aiba acel "inel" de ciocolata , dupa cum se poate vedea in poze. In fiecare prajitura se pune cate o lingurita de crema.  Eu am pastrat o lingura de crema pe care am adaugat-o in frisca batuta.

Se bate frisca cu o lingura zahar pudra (daca vreti sa fie mai dulce, adaugati mai mult zahar).  Se adauga si crema de fistic si va rezulta o spuma ferma cu o usoara aroma de fistic. Se formeaza aveline pe fiecare prajitura si se presara peste ele fisticul tocat grosier. 

Sunt absolut delicioase.
















vineri, 21 februarie 2025

Salam de biscuiti cu ciocolata

 

Salamul de biscuiti este desertul care a facut parte din copilaria noastra, a tuturor. Eu l-am facut de foarte multe ori, in forma clasica, rotund, in forma de tort sau in tava de chec. 

Acum am incercat o alta reteta si mi s-a parut cel mai bun, ciocolator si cremos salam de biscuiti, nici un pic uscat si sec. Asadar, am vrut sa salvez reteta, pentru ca de acum, clar, voi pregati doar astfel salamul de biscuiti. 

Mai vreau sa spun ca am vazut mai multe retete in care apar stafidele sau rahat. Eu nu ma dau in vand nici dupa stafide, nici dupa rahat, deci dupa parerea mea, acestea nu au ce cauta in salamul de biscuiti. 

Dar voi puteti adauga, daca vreti.

Ingrediente:

-500 g biscuiti petit beure (de la Lidl)

-150 g nuca prajita si tocata grosier

Pentru sosul de ciocolata

-350 ml lapte

-150 g zahar 

-80 g cacao

-100 g unt

-100 g ciocolata neagra cu minim 50% cacao

 -1 fiola esenta de rom

-1/2 fiola esenta de vanilie


Mai intai se prajeste nuca , apoi se toaca grosier.

Biscuitii se rup in bucatele nu foarte mari si se amesteca cu nuca prajita si tocata.

Pentru sos, se pun intr-un vas laptele, zaharul si pudra de cacao. Se amesteca si se fierbe sosul pana se topeste zaharul. Se adauga ciocolata maruntita si se amesteca pana se topeste toata ciocolata, apoi se adauga untul si esentele. Sosul rezultat se toarna peste biscuiti si se amesteca bine. 

Se pregateste foilia alimentara pe care se pune compozitia de biscuiti si se formeaza salamul de biscuiti, ruland strans si legand cele doua capete. Se pune salamul de biscuiti in frigider minim 3 ore, dupa care se poate taia. Mie mi-au iesit doua bucati de aproximativ 40 cm.