vineri, 14 martie 2025

Szabo galler leves

 


Aceasta supa cu o denumire putin ciudata, face parte din bucataria ungureasca veche, uitata chiar. (Denumirea ei s-ar traduce cumva in "gulerul croitorului". Si asta de la pastele de tip ravioli, umplute cu un amestec de ceapa putin prajita, amestecata cu boia de ardei si gris. Aceste paste ar trebui taiate cumva triunghiular, pentru a semana cu niste gulere de camasa, dar eu le-am taiat patrate, ca si asa am pierdut destul timp cu ele. 😀)
 Bunica mea o pregatea pentru ca bunicului meu ii placea foarte tare. Eu o stiu de la bunica, pentru ca mama mea nu a pregatit-o deloc. Sotul meu imi spunea ca si el isi aminteste ca bunica lui gatea aceasta supa si ca si lui ii placea foarte tare.
E ceva de munca cu ea, mai mult cu pregatitul pastelor de tip ravioli, ca altfel, baza pentru supa e una simpla, de legume si in mod traditional se pregatea din morvovi, patrunjel radacina si frunze si telina. Eu cred ca mai poate fi imbogatita si cu alte legume si va fi chiar mai gustoasa. Spre exemplu, ar merge si o gulie taiata cubulete, sau cateva buchetele de conopida, poate si o mana de mazare proaspata. 
Dar reteta traditionala, asa cum spuneam mai sus, se face cu morcovi, patrunjel si telina. 

Ingrediente supa:

-3 l apa
 -3 morcovi
-2 radacini de patrunjel (sau pastarnac, daca nu gasiti patrunjel)
-1 bucata telina
-2 cuburi concentrate de legume (acum am vazut ca multa lume le pregateste, el le-am facut prima data in 2012)
(sau 2 linguri vegeta naturala )
-2 linguri ulei
 
Paste tip ravioli

-1 ou
-100 g faina (+1 lingura in functie de marimea oului)
-1 ceapa medie
-2 linguri gris
-boia de ardei dulce
-1 lingura ulei
 
 Mai intai se pregatesc pastele. Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei. Peste ceapa calita se adauga grisul si boia de ardei si se amesteca.
 Din ou si faina se framanta un aluat pentru taietei. In functie de marimea oului, posibil sa mai fie nevoie de putina faina.
Se intinde o foaie dreptunghiulara si se taie in doua . Din loc in loc se pune cate o lingurita de umplutura si se acopera cu cea de-a doua foaie. Cu o rola, se taie patrate de tipul pastelor ravioli. (Cum spuneam mai sus, in mod traditional, se taie triunghiuri, pentru a fi cat mai asemanatoare cu niste gulere de camasa. Pastele se lasa sa se usuce pe planul de lucru infainat.
Intre timp se prepara o supa din apa si legume.  Cum spuneam, in mod traditional, supa se prepara din morcovi, patrunjel si telina. Dar pentru mai multa savoare, se pot adauga si alte legume. 
Eu am taiat legumele cubulete, le-am calit in putin ulei, apoi am pus apa fierbinye peste legumele calite am adaugat sare si piper si le-am fiert timp de 10 minute, dupa care  am adaugat 2 cuburi de concentrat de legume si am pus si pastele. Am mai fiert pastele timp de 8 minute si cam asta e tot. 



 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.