sâmbătă, 6 iulie 2013

Islere cu nuca


Am mai facut islere dupa o alta reteta insa aveam de la mama si o varianta de islere cu nuca. Ma refer la compozitia biscuitilor. Ambele variante sunt bune, insa aceasta mi-a placut mai mult.

-300 g faina
-100 g zahar pudra
-150 g nuca macinata
-200 g unt/margarina
-1 plic zahar vanilat/esenta de vanilie

Intr-un castron se adauga toate ingredientele de mai sus si se framanta usor pana cand se face un aluat nelipicios, asemeni compozitiei acestor fursecuri . Se inveleste aluatul in folie alimentara si se pune in frigider 30 minute, dupa care se intinde, se decupeaza cu un pahar , se pun biscuitii in tava pe hartie de copt si se coc 15 minute. Nu trebuie lasati mai mult pentru ca devin tari si uscati.

Crema:
-200 g ciocolata neagra
-300 ml frisca lichida
-esenta de rom

Am peferat sa folosesc o crema ganache pentru ca am mai spus, nu agreem cremele cu unt.
Asadar, ciocolata se rupa in bucatele, se pune intr-un vas pe baie de aburi, se adauga frisca lichida si se amesteca pana devine o crema lucioasa. Se lasa la rece, minim 2 ore in frigider, dupa care se bate cu mixerul pana devine o crema spumoasa. Se adauga esenta de rom dupa gust. Se lipesc biscuitii doi cate doi cu aceasta crema, se lasa pana a doua zi dupa care se glazureaza . 
Eu m-am grabit si am glazurat islerele imediat ce le-am lipit. Glazura e ciocolata neagra amestecata cu frisca. Mie mi-a cam crapat glazura si s-a matuit pentru ca am pus prajiturile imediat in frigider. Pentru a nu crapa, trebuie lasate sa se intareasca intai glazura si sa fie perfect uscata. Dar fiind foarte cald ieri, am preferat sa le pun in frigider.





Si cum spuneam, s-a crapat glazura,


dar nu-i nimic, daca nu va place, serviti un chec din albusuri (cu nuci, merisoare, ciocolata).



11 comentarii:

  1. Chiar mi-ai facut pofta!!!Arata super bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. nu am mancat de mult islere, nici nu am facut ,mereu le cumparam, dar sa sti ca trebuie sa fac ,plus cu varianta ta cred ca vor fi si mai bune:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu contează că a crăpat glazura, sunt convinsă că-s foarte bune. Se numără printre preferatele mele. Eu mai fac iscuitele cu alune pentru că nu-s topită după nuci.

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place tot ce ai facut aici :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie imi plac si islerele si checul...pot sa iau din amandoua? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Va multumesc tuturor pentru comentarii si aprecieri. Nu stiu de ce nu pot raspunde fiecaruia in parte. E o problema cu blogul meu si nu stiu inca ce .

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu am in plan islere, nu am facut demult! Toate sunt foarte bune!

    RăspundețiȘtergere
  8. Citind reteta vad ca glazura are aceleasi ingrediente cu crema. De ce difera culoarea?

    RăspundețiȘtergere
  9. Crema este un ganache mai lejer, am pus 200 g ciocolata si 300 ml frisca. Crema ganache e batuta cu mixerul, pe cand glazura e tot un soi de ganache dar nebatut. Am folosit 100 g ciocolata neagra si aproximativ 80 ml frisca lichida, am topit ciocolata si am adaugat apoi frisca lichida si am amestecat pana cand am considerat ca are consistenta potrivita pentru glazurat.

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.