Toamna si-a intrat in drepturi si a adus cu ea si fructele specifice acestui anotimp. Ce-i drept, prunele ca atare nu sunt tocmai preferatele mele, dar deserturile cu prune, DA. Azi va aduc o placinta absolut delicioasa, frageda, aromata, parfumata, intr-un cuvant D E L I C I O A S A.
Va invit si pe voi sa incercati aceasta reteta. Sunt sigura ca nu veti fi dezamagite/dezamagiti, ba dimpotriva.
Reteta e una simpla, asa cum v-am obisnuit, cu retete simple si destul de rapide.
Ingrediente aluat:
-500 g faina
-120 g zahar pudra
-1 lingurita praf de copt
-200 g unt
-2 galbenusuri de ou
-2 linguri smantana
-1 plic zahar vanilat bourbon
+
-1 galbenus de ou
-fulgi de migdale
Umplutura:
-700 g prune (cantarite fara samburi)
-4 linguri zahar (sau dupa gust)
-1 plic zahar vanilat bourbon
-2 linguri amidon
-2 linguri gris
-1 lingurita pudra de scortisoara
Pentru aluat, se amesteca faina cu praful de copt si indulcitorul pudra, se adauga untul rece si se amesteca cu varfurile degetelor pana cand capata consistenta si aspectul unor firimituri. Se adauga smantana si galbenusurile si se framanta aluatul rapid, pana se leaga si devine o bila nelipicioasa. Nu trebuie framantat mult, pentru ca nu ne dorim sa activam glutenul si sa obtinem un aluat elastic. Se inveleste aluatul in folie si se pune in frigider o jumatate de ora.
In acest timp ne ocupam de umplutura. Prunele se spala, se sterg cu hartie absorbanta, se scot samburii si se pun intr-o cratita. Eu le-am lasat jumatati, dar se pot taia si mai mici. Peste prune se adauga zaharul, zaharul vanilat, pudra de scortisoara si amidonul si se amesteca. In cateva minute prunele vor incepe sa lase putin suc. Se pune cratita pe foc mic si se amesteca pana cand sucul prunelor va incepe sa se ingroase de la amidon, formand un sos. Nu vom lasa mult timp prunele pe foc, pentru ca ele nu trebuie sa fiarba. (Eu am avut doua mere care incepeau sa se strice si le-am pus si pe acestea.)
2/3 din aluatul obtinut se intinde intr-o forma de tarta . Peste aluat se presara o lingura de gris, care are rolul de a absobi sucul lasat de prune. Se pun prunele, peste prune se presara inca o lingura de gris si se acopera cu restul de 1/3 din aluat.
Placinta se cresteaza din loc in loc, pentru a lasa aburii sa iasa si sa nu riscam sa se umfle si sa crape urat. Ungem cu galbenus de ou si presaram deasupra fulgii de migdale, pe care i-am rumenit inainte intr-o tigaie antiaderenta.
Coacem placinta timp de 45 minute (dar timpul de coacere difera in functie de cuptor). Ea trebuie sa fie usor aurie deasupra. Dupa racire se poate pudra cu zahar. E perfecta langa o ceasca de cafea, sau de ce nu, merge cu un glob de inghetata de vanilie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.