miercuri, 28 septembrie 2022

Tarta cu smochine si frangipane

 


Imi plac foarte tare tartele dulci, cu fructe, cu diferite creme (vanilie, ciocolata, caramel) sau cum ar fi aceasta cu o crema frangipane. Si pentru ca am gasit smochine ieftine la Kaufland, am pregatit aceasta tarta delicioasa. Reteta e una simpla, nu necesita foarte mult timppetrecut in bucatarie, iar ezultatul e unul delicios.

Ingrediente crusta:

-125 g unt rece

- lingura zahar pudra

--1 galbenus de ou

-250 g faina

-1 praf de sare

-2 linguri apa rece

 

Crema frangipane:

-100 g unt moale

-120 g zahar

-50 g faina de migdale

-70 g nuca prajita si macinata fin

-2 oua

-cateva picaturi esenta de migdale

+

-8-10 smochine taiate in sferturi

-50 g nuca tocata grosier

Mod de preparare:

Petru aluatul fraged, punem intr-un bol faina, sarea, zaharul pudra si adaugam untul rece taiat cubulete. Cu varfurile degetelor amestecam pana cand obtinem un amestec nisipos. Adaugam galbenusul si cele doua linguri de apa rece si framantam rapid, fara a insista prea mult, un aluat nelipicios, pe care il invelim in folie alimentara si il punem in frigider pentru o ora. 

Intre timp pregatim crema frangipane. Punem intr-un bol untul moale si zaharul si mixam. Adaugam pe rand ouale si in final faina de migdale, nuca macinata si esenta de migdale. Crema obtinuta o pastram in frigider, pana cand ii va veni randul sa fie folosita la tarta noastra. 

Smochinele se spala si se taie in sferturi.

Incalzim cuptorul la 190C , functia cu ventilatie. Ungem pe margini o forma de tort detasabila, de 22 cm diametru. Pe fundul formei punem hartie de copt.  Intindem aluatul in forma detort si in intepam cu o furculita. Acoperim aluatul cu hartie de copt si punem boabe de fasole pe hartia de copt, care au rolul de a impiedica umflarea crustei. Coacem crusta 10 minute, apoi scoatem tava si punem crema frangipane peste crusta si nivelam. Punem smochinele, presaram nuca tocata grosier si introducem tava in cuptor la 170 C si coacem tarta 30 minute. Mie dupa 20 de minute mi s-a parut ca e prea rumena deasupra, astfel ca am acoperit-o cu hartie de copt si ultimele 10 minute am copt-o acoperita cu hartie de copt. 

Lasam tarta sa se raceasca, o pudram cu zahar si o putem servi pofticiosilor.E foarte buna si se poate face si cu alte fructe, ca de exemplu pere sau prune. De asemenea, putem folosi doar migdale sau doar nuca macinata sau chiar fistic.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.