joi, 22 august 2024

Placinta cu iaurt si afine

 

Aceasta placinta cu iaurt si afine e atat de rapida si buna incat cu siguranta o sa se ceara repetata cat de curand. Eu as adauga niste zmeura in loc de afine. Dar ai mei nu prea iubesc zmeura si nici murele din cauza semintelor.

Ingrediente: (tava 20/30)

-1 pachet foi de placinta

-800 g iaurt grecesc

-8 oua

-180 g zahar

-coaja rasa de la o lamaie

-coji de lamaie confiate

-1 fiola esenta de vanilie

-100 g unt topit

-150 g afine

 

Mai intai se topeste untul si cu o pensula se unge tava cu unt. Eu am folosit o tava de yena, pe care o folosesc de obicei la astfel de placinte , la baclavale, la lasagna, etc. 

Foile se taie in fasii de 1 cm. si se pun in tava unsa cu unt. Se stropesc cu restul de unt topit si se presara peste ele cojile de lamaie confiat. 

Ouale, zaharul, iaurtul, vanilia si coaja de lamaie se amesteca iar crema rezultata se toarna peste foi. Se amesteca cu o furculita, astfel incat crema de iaurt sa se repartizeze uniform peste foile de placinta. Se presara afinele si se coace placinta in cuptorul preincalzit la 170 C - 180C (in functie de cuptor), timp de 30-35 minute.

Dupa ce se raceste, se pudreaza cu zahar.













marți, 20 august 2024

Cremvursti vegani fara gluten

 

 
 
In week-end am pregatit cei mai buni cremvursti vegani , pentru Alex. Este a doua reteta de cremvursti pe care o incerc dar cred ca ma opresc aici. Acesti cremvursti au iesit aproape perfecti, atat gustul cat si textura fiind foarte apropiata de cea a cremvurstilor din carne.Reteta e una extrem de simpla, mai mult dureaza impachetatul lor in folie, dar si acest procedeu merge destul de repede. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm. 

Ingrediente:
-300 g tofu(eu am folosit doua bucati de tofu de la Lidl)
-1 felie sfecla cruda
-3 linguri faina de naut
-2 linguri amidon
-1 lingurita sare
-1 lingurita boia dulce
-1 lingurita piper
-1/2 lingurita turmeric
-1 lingurita pudra de usturoi
-5 linguri sos de soia
-2 linguri fulgi de drojdie inactiva
Se pun toate ingredientele in vasul robotului. (Sfecla e bine sa o dati pe razatoare inainte, pentru a se face pasta.) Compozitia rezultata se imparte in 10 bucati cat de cat egale si se modeleaza cremvurstii, care se invelesc strans in folie alimentara si se leaga bine capetele. Mie mi-au iesit 10 bucati de aproximativ 12-13 cm.
Partea cu inloliatul va va lua mai mult timp, dar altfel se prepara destul de rapid. Se pun cremvurstii in apa clocotita si se fierb 25-30 minute. Dupa ce se racesc putin, se scot din folie. Eu am congelat unul, de curiozitate, sa vad cum se comporta dupa decongelare si daca merita sa pregatesc mai multi si sa-i congelez. Altfel in frigider, stau 2-3 zile in folie. E bine sa-i pastrati in folie, pentru a putea fi incalziti mai usor inainte de a-i manca. Doar puneti apa la fiert si puneti cremvurstii 1-2 minute sa se incalzeasca. Dar pot fi mancati si reci, pentru ca nu contin niciun fel de grasime si nu sunt gretosi.











joi, 18 iulie 2024

Prajitura cu prune si iaurt

 

Am cumparat sambata niste prune frumoase, dar atat de acre incat nu se puteau manca. Asa ca am facut rapid o prajitura simpla, de vara, cu prune. Desi am facut de multe ori astfel de prajituri, abia acum a descoperit-o si Daria, care a fost foarte incantata. A si mancat cu pofta trei bucati dintr-o data. 

Aceasta prajitura se poate face cu orice fructe (cirese, visine, caise, piersici, prune, afine, etc)

Reteta e extrem de simpla, astfel ca orice incepator in ale bucatariei o poate pregati fara probleme.

Ingrediente: (tava 20/30)

-4 oua

-1 praf sare

-200 g zahar

-1 fiola esenta de vanilie

-coaja rasa de la o lamaie

-200 g iaurt (de preferat cel grecesc)

-100 ml ulei

-300 g faina

-1 plic praf de copt

-500 g prune

-1 lingurita scortisoara

-fulgi de migdale (optional)


Mai intai se spala prunele si se sterg cu hartie de bucatarie. Se scot samburii si se taie prunele in sferturi. Peste prune se presara scortisoara.

Se bat ouale cu praful de sare si zaharul, pana se albesc si se topeste tot zaharul. Se adauga uleiul, iaurtul, esenta de vanilie, coaja de lamaie si faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca pana se omogenizeaza. Se toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt. 

Peste compozitia de prajitura se pun prunele. Se presara si fulgii de migdale si se introduce tava in cuptorul preincalzit la 170C. Se coace prajitura timp de 45-50 minute ( in functie de cuptorul fiecareia). 

Dupa ce se raceste, se pudreaza cu zahar si se poate taia. Un deliciu foarte usor de facut.










miercuri, 17 iulie 2024

Rulada cu mere

 

Aveam niste mere "obosite" in cosul de fructe. Si pentru ca nu erau suficiente pentru o prajitura sau placinta cu mere, am facut aceasta rulada pe care am vazut-o pe pagina lui Sebi.

S-a dovedit a fi o reteta de succes, pentru ca s-a mancat jumatate imediat dupa ce s-a racit. 

E o rulada foarte usor de facut si foarte buna. Gustul aduce cu prajitura turnata cu mere.

Ingrediente:
-4 oua
-100 gr zahar
-120 gr faina 
-1 plic zahar vanilat
-un praf de sare
-5 mere
-1 lingura zahar pudra
-1 lingura suc de lamaie
-1 lingura gris
-1 lingurita scortisoara
-1 lingurita zahar pudra
 
Mai intai se curata de coaja merele si se rad pe razatoarea mare.  Peste mere se pune sucul de lamaie, zaharul pudra, scortisoara si o lingura de gris, care va absorbi umiditatea in exces. Se tapeteaza cu hartie de copt tava cuptorului si se repartizeaza uniform merele rase.
 
Se separa ouale si albusurile se bat spuma cu praful de sare, pana rezulta o spuma ferma. Se adauga zaharul si zabarul vanilat si se bat in continuare pana se topeste zaharul si vom obtine o bezea ferma si lucioasa. Se adauga si galbenusurile si dupa ce s-au incorporat acestea, se adauga si faina, amestecand usor cu o spatula. Se toarna compozitia in tava peste merele rase. Se niveleaza compozitia, astfel incat rulada noastra sa iasa frumoasa si uniforma. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 C, timp de 15 minute. Dupa ce s-a copt, se scoate cu grija din tava, eventual pe gratarul cuptorului, sa se raceasca mai usor. Se lasa 5 minute sa se racoreasca, apoi se pune inapoi in tava, peste prajitura se pune o foaie de copt si inca o tava sau un platou de marimea tavii si se intoarce rapid prajitura. Apoi se pune prajitura cu tot cu foaia de copt pe un prosop si se ruleaza strans. Se lasa rulada invelita in hartia de copt si prosop pana se raceste. Se serveste pudrata cu zahar. 














duminică, 7 iulie 2024

Prajitura cu branza si visine

 


Aceasta prajitura este practic o improvizatie, dar una foarte reusita. Aveam in frigider ceva branza de vaci ramasa de la un cheesecake si aveam si visine proaspete, asa ca rapid am pregatit o prajitura pufoasa, aromata, delicioasa si extrem de simpla.

Ingrediente blat (tava 25/25)

-3 oua

-150 g zahar

-100 ml ulei de floarea soarelui

-70 ml lapte

-1 fiola esenta de vanilie

-200 g faina

-1 plic praf de copt

-1 varf de cutit sare


Crema de branza:

-300 g branza de vaci cremoasa 

-1 ou

-1 lingura cu varf amidon

-2 linguri zahar

-1 plic zahar vanilat

+

-200 g visine (sau cirese, afine, zmeura, caise, etc.)


Mai intai se tapeteaza cu hartie de copt, o tava de 25/25 cm. 

Se spala visinele si se scot samburii.

Pentru blat, se bat ouale cu sarea si zaharul, pana isi dubleaza volumul si zaharul se topeste. Se adauga vanilia, uleiul, laptele si faina amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza compozitia si se toarna in tava tapetata cu hartie de copt. 

Pentru crema de branza, se amesteca toate ingredientele pana rezulta o crema d branza fina . Se pune crema de branza intr-un posh si se traseaza niste linii peste compozitia pentru blat. Peste prajitura, se pun visinele din loc in loc. 

Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 C si se coace prajitura 30-35 minute, pana se va rumeni frumos. 

Se lasa sa se raceasca si se pudreaza cu zahar vanilat.