sâmbătă, 26 februarie 2011

Kodrit Kadir

 
Am vazut aceasta reteta pe multe bloguri si pe multe site-uri culinare si fiind o fana a cremei de zahar ars dar si a retetelor arabesti, am zis ca trebuie neaparat sa o incerc. Si mai e ceva. Zilele trecute se discuta la Europa fm despre programul "cornul si laptele", despre eficienta acestui program si despre faptul ca de cele mai multe ori laptele , cornul/biscuitii se arunca si copiilor nu nu le place nici laptele si nici cornul. Ei bine, nici Alexutul meu nu e fan, adevarul e ca acele cornuri sunt oribile, fara gust, tari si parca ar avea cauciuc in ele. :)) Dar laptele il utilizam la ceva bun de fiecare data (clatite de cele mai multe ori). Acum, din laptele adunat toata saptamana, am facut acest minunat desert.
Un desert arabesc/turcesc, nu stiu exact. Oricum o reteta orientala absolut delicioasa, pe care va sfatuiesc sa o incercati.
Pentru crema:

- 800 ml lapte
- 5 ouă
- 200 g zahăr (e suficient si 150)
- 1 zahar vanilinat
- 1 esenta de rom
Pentru blat:

- 1 ou
- 100 grame zahar
- 100 ml lapte
- 100 ml ulei
-1 plic praf de copt (cred ca ajunge o jumatate)
- 100 grame faina
- 3 linguri de cacao
- 1 plic nesscafe

Pentru caramel, 7-8 linguri zahar.
Caramelizam zaharul si tapetam o cratita cu acest caramel.


Pentru blat, amestecam oul cu zaharul, uleiul, laptele si in final adaugam faina amestecata cu praful de copt, cacaoa si plicul de cafea.


Pentru crema, batem ouale cu zaharul, vanilia, romul si adaugam laptele.
In cratita turnam mai intai amestecul pentru crema, apoi imediat in mijloc turnam amestecul pentru blat. Aici chiar n-am crezut ca va iesi ceva, insa in timpul coacerii blatul se va ridica la suprafata.


Coacem 35-40 minute, dar e bine sa facem testul cu scobitoarea.

Lasam sa se raceasca, apoi punem in frigider cateva ore, dupa care rasturnam tortuletul.  


Si servim fara mila. :)) E delicios, superinsiropat, cu usoara aroma de cafea.
 


14 comentarii:

  1. Arata minunat.il trec pe lista.
    Sa aveti weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci Micul. Week-end placut si voua.

    RăspundețiȘtergere
  3. Que delicia, tiene muy buena pinta.

    Saludos

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte fain desert. merita incercat.
    Weekend fain

    RăspundețiȘtergere
  5. Gracias Jose Manuel. Me alegro que te gusta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu am remarcat aceasta reteta si chiar ma intrebam cum sa pui doua fluide fara sa se amestece. Bine ca ai specificat ca chiar daca cade blatul, la cuptor crema il ridica in sus. Asa da... cred ca am sa-l fac si eu. Week-end placut. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata tare bine... si daca sfatul tau este sa il incercam, asa am sa fac... E trecut pe lista!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sara, dupa cum vezi nu e tocmai de dus la expozitie insa reteta iese sigur si e delicioasa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Felis, incearca cu incredere. Se face foarte usor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Vlad, multumesc pentru vizita. Am intrat pe site insa n-am vazut niciun articol de-al meu care sa fi fost promovat. Poate n-am stiut eu unde sa ma uit. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari Criss. Uite ceva ce merge repede si sigur este bun. Zilele astea o sa-l fac. Multumesc pentru idee.

    RăspundețiȘtergere
  12. eu asa fac crema de zahar ars, pun blatul peste lapte si nu se amesteca

    RăspundețiȘtergere

Multumesc pentru sfaturi, sugestii, comentarii decente. Mesajele anonime, indecente, injurioase nu vor fi publicate.