sâmbătă, 29 octombrie 2016

Baba au rum


Baba au rum, sunt un fel de savarine. Sau mai bine zis predecesoarea savarinelor. ( Cam lesinate babele mele, ca le-am umplut cu frisca naturala si nu sta atat de teapana ca si frisca vegetala.)

Ingrediente:

-250g de făină
-2 linguri de zahăr

-4g de drojdie uscată
-50 ml de lapte
-3 ouă
-30 g stafide inmuiate in rom
-90 g unt moale
+
-300 ml frisca lichida
-1 lingura zahar pudra
-1 plic zahar vanilat

Sirop:
-400 ml de apă
-200 g de zahăr
-1 fiola esenta de rom

Modul de preparare, precum si reteta in sine, nu difera prea mult de cea a savarinelor. Intr-un bol se pune faina, drojdia uscata si zaharul. Se adauga laptele caldut si se amesteca totul cu o paleta. Apoi se adauga ouale si untul topit si se amesteca totul si in final se adauga si stafidele scurse si  omogenizeaza compozitia, care va fi destul de moale, dar nu va speriati, asa trebuie sa fie. Se acopera bolul cu un prosop si se lasa aluatul sa creasca pana cand isi dubleaza volumul. Cand aluatul a crescut suficient, cu ajutorul unei linguri se repartizeaza in formele pentru savarine, unse in prealabil cu unt si tapetate cu faina, sau cum am procedat eu, se pune in forme de silicon. Formele de silicon sunt foarte practice pentru ca nu trebuie unse si nu se lipesc. Reteta originala prevede ca "babele" sa se coaca in niste forme tubulare, dar neavand asa ceva, improvizam. ;)
Se coc "babele" pana cand devin aurii, apoi se scot pe un gratar sa se raceasca .
Pentru sirop, se fierbe apa cu zaharul, apoi se adauga esenta de rom. Se ia fiecare prajitura si cu o lingura se scufunda in sirop, apoi se pune pe un platou. In final, siropul ramas se repartizeaza in orificiile prajiturilor.
Frisca se bate impreuna cu zaharul pudra, pana cand devine ferma. Eu am folosit frisca naturala Sanlacta, dar tot nu a fost atat de ferma pe cat ar fi fost daca foloseam frisca vegetala. Dar gustul e mult mai bun. In fine, eu inca n-am descoperit frisca naturala care sa stea teapana si sa ma multumeasca pe deplin.Se decoreaza prajiturile cu fructe proaspete sau congelate. Eu am pus zmeura congelata.









joi, 20 octombrie 2016

Fursecuri cu pasta de curmale


Aceste minunate fursecuri le-am vazut pe blogul Simonei Callas si mi-au placut foarte tare cum arata. Asa ca le-am trecut pe lista de asteptare....si in final am reusit sa le fac, dar am modificat umplutura. Am folosit o pasta de curmale, ceva in genul celei folosite la fursecurile arabesti maamoul. Si bine am facut, pentru ca am obtinut niste fursecuri absolut minunate, cu iz oriental. Singura problema e ca au iesit mai "palide", dar daca le-as fi lasat sa se "bronzeze" mai mult, ar fi iesit uscate si tari.

Ingrediente aluat:
-150 g unt
-125 g zahar pudra
-1 plic zahar vanilat
-1 ou
-coaja rasa de la o lamaie
-350 g faina
-1 lingurita praf de copt

Ingrediente umplutura:
-200 g curmale fara samburi
-sucul de la o portocala
-coaja rasa de la o portocala
-miezul de la 5-6 nuci

Mod de preparare:
Mixam untul moale impreuna cu zaharul pudra, oul, zaharul vanilat si coaja de lamaie, apoi adaugam faina amestecata cu praful de copt si amestecam cu mana pana inglobam toata faina. Vom obtine un aluat fin, nelipicios.
Pentru umplutura scoatem samburii curmalelor si punem sucul de portocale peste fructele uscate. Lasam cateva minute sa se hidrateze, apoi cu blenderul vertical vom face o pasta. Adaugam coaja de potocale si cateva nuci tocate grosier.
Capacul storcatorului de citrice il ungem cu putin ulei, il punem pe un pahar, apoi punem o folie alimentara inauntru, asa cum se observa in imagini. Aluatul il impartim in 14-16 bile egale si fiecare bila de aluat o introducem in orificiul storcatorului, intinzand aluatul pe margini si lasand o gaura in mijloc. Eu m-am ajutat de coada rotunjita a unei linguri de lemn, dar puteti face acest procedeu si cu degetele. Apoi, in orificiul creat punem o lingurita de umplutura si acoperim cu aluat. (Sper ca imaginile postate va vor fi de ajutor.)
Scoatem fursecul cu tot cu folie si il punem in tava pe hartie de copt. Coacem prajiturile 25 minute (sau in functie de cuptor, mai mult sau mai putin). Simona spunea ca le-a copt 15 minute si ale ei erau rumene si frumoase. Ale mele dupa 15 minute erau necoapte, asa ca le-am lasat 25. Dar atentie, nu trebuie lasate mai mult, pentru ca devin uscate si tari. Cand sunt gata, se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca, apoi se pudreaza cu zahar.










sâmbătă, 15 octombrie 2016

Prajitura cu mousse de ananas


Azi va propun o reteta de prajitura usoara, aromata, racoroasa, o reteta ideala pentru vara, dar nu numai, ci pentru orice ocazie in care vreti sa va delectati cu ceva bun impreuna cu cei dragi. E atat de buna incat cu greu va veti opri la o singura bucata. Pentru aceasta reteta am folosit din nou una din conservele sanatoase de la Sun Food.

Ingrediente blat: (tava 20/30 cm)
-6 oua
-6 linguri zahar
-1 lingura ulei
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
-7 linguri faina
-1/2 plic praf de copt 

Mod de preparare blat:
Ouale se separa si albusurile se bat spuma tare. Galbenusurile se amesteca cu uleiul, zaharul si zaharul vanilat si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumul si zaharul se topeste. Se adauga faina amestecata cu praful de copt, coaja rasa de la o lamaie si se amesteca, apoi se lasa mixerul deoparte si de inglobeaza albusurile spuma, amestecand usor de jos in sus. Se toarna amestecul in tava tapetata cu hartie de copt si se coace blatul 30-35 minute. Dupa ce s-a racit, se taie in doua foi pe orizontala.

Ingrediente mousse de ananas:
-1 conserva ananas bucati Sun Food
-250 g mascarpone
-200 ml frisca naturala Pilos
-100 ml frisca lichida Meggle
-4 linguri zahar pudra
-1 plic gelatina
-50 ml apa rece

Ananasul se pune intr-o strecuratoare si se scurge, apoi bucatile de ananas se pun intr-un bol si cu ajutorul mixerului vertical, se mixeaza pana rezulta un piure. Eu nu am facut chiar un piure fin, se si poate observa in crema, am vrut ca ananasul sa se simta in textura cremei.
Frisca se bate spuma. Separat se bate crema mascarpone cu zaharul, apoi se adauga frisca batuta si se omogenizeaza. Se adauga acum si piureul de ananas, apoi, gelatina. Gelatina se topeste pe baie de aburi, apoi se adauga la crema si se omogenizeaza. (Din crema am oprit 2 linguri, inainte de a adauga gelatina si ananasul, pe care le-am folosit la decor.)

Decor:
-100 ml frisca Meggle
-2 linguri crema

Frisca se bate spuma, apoi se adauga cele 2 linguri de crema si se omogenizeaza. 
In tava in care s-a copt blatul, se pune folie alimentara, se pune prima foaie de blat, care se insiropeaza cu 2-3 linguri din sucul de la compotul de ananas, se pune jumatate din crema, cel de-al foilea blat usor insiropat, apoi restul de crema. Se pune prajitura in frigider pentu minim doua ore, dupa care se taie in cuburi si se decoreaza. Apoi se savureaza cu placere, din farfuriutele preferate. :) Be happy!





Sigara borek - placinte tigarete turcesti


Sigara borek sunt de fapt niste placinte turcesti rulate sub forma de tigarete. P Se stie ca turcii sunt maestri in ale patiseriei si au tot felul de retete care mai de care mai bune si cu mai multe calorii.  Dar cine mai sta sa numere caloriile ca doar nu facem placinte in fiecare zi. :D Aceste tigarete se pot umple cu branza (cum am facut eu) sau cu carne tocata . Am vazut ca ei pun foarte mult patrunjel verde in compozitia de branza. Eu am pus putin patrunjel, sa nu strambe Alex din nas. :D Traditional, aceste placinte se fac cu foi youfka, dar pentru ca aici nu se gasesc, am folosit foi de placinta Edenia. Vreau sa spun ca din cele folosite pana acum, mi s-au parut cele mai bune. O foaie de placinta am taiat-o in 4 bucati, obtinand astfel 4 tigarete.

Ingrediente:
-6 foi de placinta
-300 g telemea de vaca
-200 g cascaval
-patrunjel verde
-1 albus de ou
-ulei pentru prajit

Telemeaua si cascavalul se dau pe razatoarea mare, se adauga patrunjelul tocat (eu am pus congelat) si se amesteca. Nu e nevoie sa adaugati sare pentru ca telemeaua e oricum sarata (chiar prea sarata pentru gustul meu). 
In imaginile de mai jos vedeti cum se ruleaza tigaretele, aproximativ la fel ca si sarmalele, dar capatul se inmoaie in albus de ou, acesta avand rolul de a lipi si sigila tigaretele. Cand sunt gata toate tigaretele, se prajesc in ulei incins, apoi se scot pe hartie absorbanta, se lasa putin sa se raceasca, apoi se servesc cu mare pofta. 
Enjoy!





joi, 13 octombrie 2016

Placinte cu prune


Vremea urata de afara ne indeamna sa aprindem focul in cuptor, sa profitam de ultimele prune care se mai gasesc in piata si sa facem niste placinte pufoase, delicioase si aromate cu scortisoara. Si daca mai punem si masina de paine la munca, treaba noastra devine simpla de tot. ;)

Ingrediente 12 bucatia
-500 g faina
-1 plic drojdie uscata dr. Oetker
-100 g zahar
-100 g unt topit
-1 ou
-1 galbenus
-200 ml lapte
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie

Umplutura:
-1 kg prune
-3 linguri zahar
-1/2 lingurita scortisoara
-1 lingura gris sau pesmet
-1 galbenus pentru unsa placintele
-zahar pudra pentru pudrat placintele

In cuva masinii de paine se pun mai intai laptele caldut, untul topit, oul, galbenusul, zaharul, vanilia, coaja de lamaie, faina si in final drojdia, avand grija sa nu intre in contact cu ingredientele lichide. Se seteaza masina de paine pe programul de framantare si dospire, care la masina mea e programul 8 si timp de 1 ora si 30 minute ea isi va face treaba. Intre timp ne ocupam de prune.
Spalam prunele si le stergem cu prosoape de hartie, scoatem samburii si taiem prunele in sferturi. Adaugam zaharul, scortisoara si grisul, care are rolul de a absorbi surplusul de suc lasat de prune. 
Cand aluatul e gata, il intindem intr-o foaie dreptunghiulara cam de jumatate de cm grosime si il impartim in 12 patrate. In mijlocul fiecarui patrat punem cate o lungura de prune, apoi pliem colturile asa cum se poate vedea in poza. 
Punem placintele in tava pe hartie de copt, le ungem cu galbenus de ou si acoperim tava cu un prosop si mai lasam placintele sa creasca 20 minute, apoi le introducem in cuptorul preincalzit si le coacem aproximativ 30-35 minute, pana devin aurii.Le lasam sa se raceasca, apoi le pudram cu zahar.





Nohutlu pilav - Pilaf turcesc cu naut


Cred ca v-am mai spus eu ca nu sunt foarte prietena cu orezul, dar pentru ca imi plac tare mult retetele orientale (turcesti si arabesti ), am fost tentata sa incerc aceasta reteta simpla de pilaf turcesc cu naut. Pilaful cu năut (nohutlu pilav) este probabil cea mai cunoscută și mai ieftină mâncare stradală turcească, o mancare ieftina si foarte simpla. Ce-mi place la retetele turcesti este ca din putine si banale ingredient, reusesc sa gateasca ceva gustos si destul de rapid. Nautul e foarte des folosit in bucataria turceasca si eu am inceput sa-l folosesc foarte des, mai ales de cand am descoperit si conservele sanatoase de la Sun Food. Asa nu mai pierd timpul cu inmuiatul si fiertul nautului, ci desfac o conserva si o folosesc la diverse retete cum e si cea de pilaf turcesc cu naut.

Ingrediente:
-2 pahare orez 
-1 conserva naut Sun Food 
-1 l supa de pui
-50 g unt
-1 lingura ulei de masline
-sare
-piper


Mod de preparare:

Se spala orezul in mai multe ape, pana cand apa ramane limpede. Eu am folosit un orez special pentru pilaf, pentru ca boabele nu se lipesc. Untul se topeste intr-o tigaie, apoi se adauga orezul spalat si scurs de apa si se caleste cateva minute, pentru ca boabele sa devina sticloase si sa nu se lipeasca. Se adauga apoi nautul scurs, uleiul de masline ,supa de pui si sarea, se acopera vasul cu un capac si se pune la fiert la foc mic. Se fierbe cam 10 minute, dupa care se ia vasul deoparte, se amesteca usor cu o furculita, se pune capacul inapoi si se lasa 10 minute vasul nemiscat, dupa care pilaful se poate servi ca atare, presarat cu putin piper si un strop de ulei de masline.
 




vineri, 7 octombrie 2016

Fursecuri cocostar


Azi va servesc cu niste fursecuri absolut delicioase, un biscuite cu cacao, umplutura de cocos si glazura de ciocolata.  Reteta e de la Pokha, e o reteta simpla dar cam migaloasa, insa rezultatul va va incanta papilele gustative. :) Sotul meu e mare amator de fursecuri si imi spune de multe ori ca prefera fursecurile in locul prajiturilor cu crema. (Asta pentru ca poate sa manance o farfurie plina in cateva minute. ) :)

Ingrediente biscuiti:
-400 g faina
-250 g unt
-4 linguri zahar pudra
-3 linguri cacao
-1 lingurita esenta de rom
-1 ou + 1 galbenus
-1 plic praf de copt

Ingrediente umplutura
-1 albus de ou
-200 g zahar pudra
-120 g fulgi de cocos (cred ca 100 g ar fi fost suficient) 

Decor:
-140 g ciocolata
-80 ml frisca lichida
-8 patratele ciocolata alba

(Din poza cu ingrediente lipseste cutia de cacao si esenta de rom. Am uitat sa le pun la pozat. :) )

Mod de preparare:


Mai intai se pregateste aluatul pentru fursecuri, urmand ca apoi sa pregatim umplutura. Pentru aluat, se topeste untul, apoi penste untul topit se adauga zaharul pudra, oul si galbenusul , cele 3 linguri de cacao si se amesteca cu mixerul. Se adauga apoi treptat faina amestecata cu praful de copt. Cand compozitia incepe sa devina mai tare, se lasa mixerul deoparte si se framanta cu mana un aluat nelipicios. 
Pentru umplutura se bate albusul ramas (nu trebuie sa fie spuma tare ca pentru bezea). Se adauga zaharul pudra si fulgii de cocos si se amesteca pana rezulta o compozitie usor umeda. Aici cred ca 100 g fulgi de cocos ar fi fost suficienti, dar depinde si de cantitatea de albus de ou. Eu am pus toti fulgii de cocos si compozitia a fost cam faramicioasa, nu era legata si cu greu am putut modela bilute de cocos pentru umplutura. Aluatul de biscuiti se imparte in bile de marimea unei nuci. (Mie mi-au iesit 25 bucati.) Fiecare bila se intinde in palma (asa mi s-a parut cel mai usor) si in mijloc se aseaza cate o biluta de cocos, se acopera cu marginile de aluat si bilutele formate se aseaza in tava pe hartie de copt.
Asa arata la final :


 Se coc 20-25 minute la foc mic, pe treapta a doua a aragazului, apoi se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca.


Pentru glazura am folosit 1 tabla de ciocolata cu lapte Primola, dar m-am gandit ca fiind doar de 80 g n-ar fi suficienta, asa ca am mai adaugat cateva patratele de ciocolata amaruie. Am avut in total 140 g ciocolata, pe care am topit-o la microunde si am adaugat cam 100 ml frisca lichida, pana cand am considerat ca ciocolata are consistenta potrivita pentru a glazura fursecurile. Am glazurat fiecare fursec si l-am pus din nou pe gratar sa se usuce glazura, apoi am topit 8 patratele de ciocolata alba Primola, am pus ciocolata intr-o punga careia i-am taiat un coltisor si am desenat dungile pe fursecuri. Delicioase langa cafeaua de dimineata.







miercuri, 5 octombrie 2016

Tort cu mascarpone si visine


Zilele acestea blogul meu implineste 7 ani. Waw, nu-mi vine sa cred ca a trecut atat de mult timp de cand am inceput acest proiect, daca se poate numi astfel. Sapte ani in care mi-am facut multi prieteni virtuali, care imi citesc si apreciaza blogul. Sapte ani in care am incercat sa postez retete simple si la indemana oricui, am incercat sa fac poze cat mai frumoase. Marea mea durere :D e ca nu-mi ies pozele frumoase, dar daca privesc in urma la primele postari...sa zicem ca se observa progrese...Am sters unele postari si multe ar mai trebui sterse...mi-am propus sa refac retetele si sa schimb pozele, cateva am reusit sa le schimb dar ar fi mult de lucru si timpul nu mi-e prieten. Stiu, ar fi cazul sa-mi cumpar domeniu si sa ma mut de pe blogspot asa cum au facut colegele mele bloggerite, am s-o fac si pe asta intr-o buna zi....Pana atunci insa, va multumesc tuturor celor care imi urmariti postarile si imi trimiteti mesaje si va invit sa ramaneti alaturi de mine si in continuare. Pentru voi am acest tortulet care seamana cu tortul "Padurea Neagra". Sa zicem ca e o reinterpretare a celebrului tort. :)

Blat: (20 cm diametru)
-5 oua
-5 linguri zahar
-2 linguri ulei
-5 linguri faina
-2 linguri cacao
-1 plic praf de copt

Ouale se separe si albusurile se bat spuma. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, apa si uleiul si se mixeaza pana se albesc si isi dubleaza volumulsi zaharul se topeste. Faina se amesteca cu cacao si praful de copt si se adauga peste galbenusurile spumate. Se omogenizeaza, apoi se lasa mixerul deoparte si se adauga albusurile spuma amestecand cu o lingura de lemn de jos in sus, astfel incat sa nu se lase compozitia. Amestecul se toarna int-o forma de tort detasabila cu diametru 20 cm si se coace blatul 35-40 minute, sau se face testul cu scobitoarea. Dupa racire sa taie in 3 foi.
 
Crema:
-300 ml frisca Pilos
-250 g mascarpone
-5 linguri zahar pudra
-1 plic gelatina
-200 g visine 
 
Sirop:
-sucul lasat de visine dupa decongelare
-2 lingurite zahar
-esenta de migdale

Decor:
-100 g ciocolata amaruie
-100 ml frisca lichida
-100 ml frisca batuta
-fulgi de ciocolata
-visine
 
Pentru ca am folosit frisca naturala Pilos (cu care incep sa ma imprietenesc, desi nu pot spune ca imi place in mod deosebit), am folosit si gelatina la crema pentru ca am vrut sa fie ferma si sa nu curga dintre blaturi.
Gelatina se hidrateaza in 50 ml apa rece. 
Frisca se bate spuma. Separat se bate crema mascarpone cu zaharul, apoi se adauga frisca batuta si se omogenizeaza. Gelatina se dizolva pe baie de aburi, apoi se amesteca cu crema.(Din crema am oprit cam 3 linguri pe care le-am folosit la decor.)
(Eu am asamblat tortul in cratita in care am copt blatul. In cratita se pune folie alimentara usor umezita, se aseaza primul blat, se insiropeaza, se adauga jumatate din crema, cateva visine, apoi al doilea blat insiropat, restul de crema, visine si al treilea blat insiropat. Se acopera tortul cu folie alimentara si se pune in frigider minim 2 ore. Dupa doua ore, se rastoarna pe un platou si se decoreaza. 100 ml frisca se bat spuma si se amesteca cu cele 3 linguri de crema. Se acopera tortul cu crema. Ciocolata se topeste impreuna cu frisca lichida si se toarna pe marginea tortului, lasand sa se prelinga. Pe mijloc se pun fulgi de ciocolata si de jur imprejur se fac rozete din frisca. Pe fiecare rozeta se pune cate o visina. Se mai tine tortul in frigider 2 ore, apoi se poate taia. Simplu si delicios. Ai mei m-au criticat ca am facut un tort prea mic, asa ca se cere repetat. :)