sâmbătă, 26 decembrie 2015

Prajitura cu bezea cu nuca si crema de ciocolata


Pentru ca mi-au ramas niste albusuri pe care vroiam sa le folosesc cumva, (sigur ca primul meu gand a fost sa fac Pavlova, dar alor mei nu le place), am incropit o prajitura delicioasa cu blat de bezea cu nuca si o crema ganache de ciocolata. Am vazut pe blogul Lucky cake o prajitura numita "Sumegi cu nuca" pe care am modificat-o putin in functie de ingredientele pe care le aveam si mi-a iesit o prajitura de vis, singurul ei defect fiind cantitatea prea mica. :P  O prajitura asemanatoare are si Laura Laurentiu, doar ca ea a copt foi mai subtiri de bezea si a adaugat si cacao. Am sa incerc intr-o zi si prajitura Laurei pentru ca pare tare apetisanta.

Ingrediente blat de bezea cu nuca:
-5 albusuri
-150 g zahar
-110 g nuca macinata
-1 lingura rasa faina

Crema de ciocolata:
-150 g ciocolata neagra (Lidl)
-250 ml frisca lichida (Meggle)

Se bat albusurile spuma, apoi se adauga treptat zaharul si se bat in continuare pana se topeste zaharul si rezulta o bezea lucioasa si tare. Se lasa mixerul deoparte, apoi se adauga nuca macinata si faina si se amesteca usor cu o lingura, avand grija sa nu se lase bezeaua. Se toarna amestecul in tava de la aragaz tapetata cu hartie de copt si se coace blatul de bezea timp de 30 minute. Se lasa sa se raceasca apoi se taie in trei foi egale.
Pentru crema eu am preferat cea mai simpla varianta posibila. Am topit ciocolata in cuptorul cu microunde, apoi am adaugat frisca lichida si am amestecat cu o lingura. N-am facut varianta clasica de crema ganache si nu am batut crema, am pus doar ganache nebatut.





miercuri, 23 decembrie 2015

Cornulete de zapada


Cornuletele acestea sunt cele mai fragede, mai fine si mai delicate prajiturele pe care vi le puteti imagina. Dupa ce stau 2-3 zile, realmente se topesc in gura. Se umple de regula cu mac, dar la fel de bine se pot umple si cu nuca sau chiar magiun de prune. Eu le-am facut cu mac pe toate. Ce-i drept sunt cam migaloase dar sunt foarte spornice pentru ca ies destul de multe.

Ingrediente:
-380 g faina
-2 linguri gris
-200 g unt
-200 g smantana

Umplutura:
-200 g mac macinat
-110 g zahar pudra
-1 plic zahar vanilat
-100 ml lapte
-coaja rasa de la o lamaie

Pentru umplutura se amesteca macul macinat cu zaharul pudra, zaharul vanilat si coaja de lamaie apoi se adauga laptele cald si se omogenizeaza.
Faina se amesteca cu gris, apoi se adauga untul si se amesteca pana devine nisipos. Se adauga apoi smantana si se framanta un aluat elastic si nelipicios care se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider pentru o ora. Dupa acest timp se scoate aluatul si se intinde pe planseta infainata. Se decupeaza cercuri cu diametru 6 cm, se pune cate o lingurita din umplutura, se pliaza in forma de semicerc apoi se da forma de cornulet asa cum se poate vedea si in imagini. Se pun cornuletele in tava tapetata cu hartie de copt si se coc 25 minute, apoi se tavalesc fierbinti prin zahar pudra. Se pastreaza in cutii de tabla inchise ermetic.






luni, 21 decembrie 2015

Selectie dulciuri festive festive

 M-am gandit sa fac o selectie a prajiturilor, fursecurilor, torturilor si altor tipuri de dulciuri, pentru ca voi, cititorii mei sa le puteti gasi mai usor. Sub fiecare poza aveti linkuri la toate retetele in ordine cronologica. 

Prajituri


Lamaita
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2013/04/lamaita-sau-alba-ca-zapada.html#
Prajitura frantuzeasca
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2013/11/prajitura-frantuzeasca.html#
Prajitura bounty
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2014/01/prajitura-bounty.html#
Prajitura televizor
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2013/09/prajitura-televizor.html
Albinita (foi cu miere)
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2015/02/prajitura-cu-foi-cu-miere-albinita.html
Zserbo
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2012/11/prajitura-zserbo-sau-greta-garbo.html
Tosca
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2015/04/prajitura-tosca.html
Caciuli rusesti
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2014/06/caciuli-rusesti.html
Cabana (acoperis)
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2012/11/o-reteta-veche-din-caietul-mamei-dar-pe.html


Prajitura deliciu
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2014/04/prajitura-deliciu.html
Amandine
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2012/11/amandine.html
Cremsnit
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2013/12/cremsnit-ii.html#
Boema
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2012/04/prajitura-boema.html

Savarine
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2011/12/savarine-adevarate.html
Ochi de paun
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2012/12/ochi-de-paun.html
Rulada cu mascarpone si afine
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2013/01/rulada-cu-mascarpone-si-afine.html
Cosulete cu vanilie si mousse de fructe de padure
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2012/04/cosulete-cu-vanilie-si-mousse-de-fructe.html#
Cosulete cu nuca si gem
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2012/05/cosulete-cu-nuca-si-gem.html#
Choux a la creme
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2012/03/choux-la-creme.html
Indiene cu frisca
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2012/08/indiene-cu-frisca.html#
Cheesecake cu banane, lapte de cocos si ciocolata
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2015/10/cheesecake-cu-banane-lapte-de-cocos.html

Torturi


Tort ceas
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2014/01/tort-ceas.html#
Tort caucazian
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2012/09/tort-caucazian.html#
Tort buturuga
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2012/09/tort-caucazian.html#
Tort tiramisu
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2011/04/tort-tiramisu.html
Tort stea
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2015/01/tort-stea.html
Tort rasfat de ciocolata
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2014/08/tort-rasfat-de-ciocolata.html
Tort cu nutella si cocoa
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2015/09/tort-cu-nutella-si-cocos.html?utm_source=BP_recent
Tort cu crema de zahar ars si crantz
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2010/11/tort-cu-crema-de-zahar-ars-si-crantz.html
Tort Kilimanjaro
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2015/01/tort-kilimanjaro.html
Tort cu crema de branza si jeleu de piersici
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2015/10/tort-cu-crema-de-branza-si-piersici-sun.html
Tort cu mousse de mure si nuci pralinate
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2010/10/tort-inima-cu-mousse-de-mure-si-crantz.html
Pavlova cu mure
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2015/09/pavlova-cu-mure.html

Cozonaci


Cozonac floare cu rahat
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2014/11/cozonac-floare-cu-rahat.html
Cozonac fara framantare
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2014/12/cozonac-fara-framantare.html
Cozonac inima cu ciocolata
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2015/10/cozonac-inima-cu-ciocolata.html
Baigli cu mac si nuca
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2012/04/baigli-cu-mac.html#
Coronita cu nuca si cacao
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2015/12/coronita-cu-nuca-si-cacao.html
Cozonac cu fructe uscate si rahat
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2013/03/cozonac-cu-fructe-uscate-si-rahat.html#
Coronita impletita cu ciocolata
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2014/04/coronita-impletita-cu-ciocolata.html
Cozonac pufos cu ciocolata
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2013/02/cozonac-pufos-cu-ciocolata.html
Coronita cu ciocolata si stafide
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2014/05/coronita-cu-ciocolata-si-stafide.html

Fursecuri


Alfajores
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2013/01/alfajores-ii.html
Ghoriba
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2013/01/ghoriba-ii.html
Boabe de cafea
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2011/12/boabe-de-cafea.html
Nuci cu crema de ciocolata
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2013/03/nuci-cu-crema-de-ciocolata.html#
Turta dulce
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2013/12/turta-dulce.html#
Piersici
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2013/12/piersici.html#
Fursecuri spritate
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2014/07/fursecuri-spritate.html
Islere cu nuca
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2013/07/islere-cu-nuca.html#
Fursecuri fragede cu nuca si gem
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2012/01/fursecuri-fragede-cu-nuca-si-gem.html
Non plus ultra
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2011/02/non-plus-ultra.html
Fursecuri fine cu nuci
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2013/12/fursecuri-fine-cu-nuci.html#
Paleuri cu ciocolata
http://criss75-despremine.blogspot.ro/2011/02/paleuri-cu-ciocolata.html

marți, 15 decembrie 2015

Prajitura cu spuma si jeleu de capsuni


Azi va aduc o prajitura cu iz de vara, o prajitura cu fructele mele preferate. Si pentru ca mi s-au adunat din nou o multime de albusuri si am si o multime de capsuni congelate, am facut o prajitura cu blat din albusuri, cu spuma de capsuni si jeleu de capsuni. Un deliciu. :)

Blat:
-14 albusuri
-14 linguri zahar
-14 linguri faina
-1 plic praf de copt
-5 linguri ulei
-coaja rasa de la o lime
Albusurile se spumeaza, se adauga apoi zaharul si se bat in continuare pana cand zaharul se topeste si bezeaua e lucioasa si tare. Se adauga uleiul, coaja de lime, apoi in final, amestecand cu lingura de sus in jos, se adauga faina cu praful de copt. Se toarna compozitia intr-o tava  20/30 tapetata cu hartie de copt si se coace blatul pana cand trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca apoi se taie in trei foi cat se poate de egale.
Spuma de capsuni:
-600 g capsuni
-400 ml frisca lichida Meggle
-2 plicuri gelatina
-4 linguri zahar (sau dupa gust) 

Capsunele se lasa sa se decongeleze. In sucul de la capsuni se hidrateaza gelatina. Capsunele se mixeaza cu blenderul vertical si piureul rezultat se amesteca cu zaharul si se incalzeste pana atinge punctul de fierbere. Se ia vasul de pe foc si se adauga gelatina hidratata. Se amesteca pana se dizolva gelatina, apoi se lasa sa se raceasca dar atentie, sa nu se intareasca de la gelatina. Frisca se bate spuma apoi peste frisca batuta se adauga 2/3 din jeleul de capsuni. Se omogenizeaza. Peste primul blat se pune jumatate din crema, apoi al doilea blat, restul de crema si al treilea blat. Peste al treilea blat se toarna restul de 1/3 din jeleul de capsuni si se pune prajitura in frigider.  Se poate orna cu frisca sau crema. Eu am pastrat 3 linguri de crema cu care am facut mici aveline pe prajitura.
  

vineri, 11 decembrie 2015

Coronita cu nuca si cacao

 

In ultimul timp pot spune ca am devenit fani cozonac, in mare parte datorita masinii de paine care e absolut fabuloasa si ma scuteste de multa treaba dar mai ales ma scuteste de framantat. Altfel, daca ar trebui sa framant aluatul cu mana, as spune pas, in primul rand din cauza lipsei de timp. Bebelusa mea imi ocupa 95% din timp, poate si mai mult, astfel ca sunt zile cand abia reusesc sa incropesc ceva de mancare pana vine Alex de la scoala. Nici vorba de retete mai elaborate. Asa ca din cand in cand mai arunc niste ingrediente in masina de paine si ea isi face treaba de minune dupa cum se poate vedea si in poze. :D Azi am facut un cozonac cu nuca si cacao, dar i-am dat o alta forma, diferita de clasicul cozonac binecunoscut.

Ingrediente:
-500 g faina
-100 g zahar
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
-3 linguri ulei
-50 g unt
-3 galbenusuri
-200 ml lapte
-7 g drojdie uscata (1 plic)
-un praf de sare 

Umplutura:
-3 albusuri
-100 g zahar
-200 g nuca macinata
-1 lingurita esenta de rom
-1 lingura cacao

In cuva masinii de paine se pun ingredientele exact in ordinea enumerata de mine. Mai intai laptele caldut, untul topit, uleiul, galbenusurile, zaharul, sarea, zaharul vanilat, coaja de lamaie, faina si in final drojdia. Se seteaza masina pe programul de framantare si crestere (la masina mea e programul 8) si lasam masina sa-si faca treaba. Daca aluatul e prea moale si se lipeste de cuva, se mai adauga o lingura de faina. La finalul programului, aluatul meu arata asa:


Pentru umplutura, se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se topeste zaharul si rezulta o bezea lucioasa si tare. Se adauga apoi nuca macinata, cacao si esenta de rom. Feliile se pun intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt. Se ung cu galbenus de ou si se mai lasa o jumatate de ora sa mai creasca, apoi se coace cozonacul 40-45 minute.







duminică, 6 decembrie 2015

Semilune cu nuca


Cred ca aceasta e cea mai simpla prajitura pe care am facut-o vreodata. Adevarul e ca nu pot spune ca ma dau in vant dupa astfel de prajituri. Cand eram copil nu-mi placeau deloc prajiturile acestea simple, fara crema, carora eu le spuneam "prajituri taranesti". Dar mai nou, sotul meu imi cere tot astfel de prajituri, asa ca mai iau din cand in cand la rasfoit caietul vechi cu retete si mai scot de la naftalina cate o prajitura de mult uitata.

Ingrediente:
-200 g unt moale
-100 g zahar pudra
-4 oua
-200 g faina
-1/2 plic praf de copt
-1 plic zahar vanilat
-coaja rasa de la o lamaie
-100 g nuca 

Nucile se rumenesc intr-o tigaie sau in cuptor. Eu prefer sa le pun intr-o tigaie de teflon si sa le rumenesc putin la foc mic. Dupa ce s-au rumenit, se toaca grosier cu un cutit.
Ouale se separa si albusurile se bat spuma.
Untul moale se spumeaza cu zaharul pudra. Se adauga apoi galbenusurile si se mixeaza in continuare pana se inglobeaza perfect fiecare galbenus. Se adauga apoi faina amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza, dupa care se lasa mixerul deoparte. Compozitia va fi destul de vartoasa dar dupa adaugarea albusurilor, va deveni pufoasa si aerata. Asadar, se adauga albusurile, amestecand usor . Se toarna compozitia intr-o tava 20/30 tapetata cu hartie de copt. se presara deasupra nucile prajite si tocate si se coace prajitura aproximativ 35-40 minute, dar obligatoriu se verifica cu o scobitoare. Prajitura se pudreaza cu zahar si se taie asa calda cu un pahar.








Tort cu ciocolata si visine


In week-end Alex a vrut un tort cu ciocolata, de fapt mi-a dat toate indicatiile. Sa aiba trei blaturi (mie mi-au iesit 4 :D), crema de ciocolata cu visine si glazura de ciocolata. I-am respectat cerintele si i-am facut un tortulet asa cu si-a dorit.

Blat:
-6 oua
-6 linguri zahar
-2 linguri ulei
-1 lingura apa
-6 linguri faina
-2 linguri cacao
-1 plic praf de copt

Ouale se separe si albusurile se bat spuma. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, apa si uleiul si se mixeaza pana se albesc si isi dubleaza volumulsi zaharul se topeste. Faina se amesteca cu cacao si praful de copt si se adauga peste galbenusurile spumate. Se omogenizeaza, apoi se lasa mixerul deoparte si se adauga albusurile spuma amestecand cu o lingura de lemn de jos in sus, astfel incat sa nu se lase compozitia. Amestecul se toarna int-o forma de tort detasabila cu diametru 20 cm si se coace blatul 35-40 minute, sau se face testul cu scobitoarea. Dupa racire sa taie in 4 foi.

Mousse de ciocolata
-300 g ciocolata neagra
-600 ml frisca lichida
-1 plic gelatina
-3 linguri apa rece
 +
-250 g visine

Gelatina se hidrateaza in putina apa.
Intr-un vas, pe bain marie se pun 300 ml frisca si ciocolata rupta si se amesteca pana se topeste ciocolata, Se adauga gelatina hidratata. Se amesteca pana se dizolva gelatina, se ia vasul deoparte si cand crema s-a racit putin, se adauga 300 ml frisca batuta.
 
Glazura oglinda
  -150 g zahar
-50 g cacao
-115 ml apa
-5 g gelatina
-100 ml frisca lichida

Se amesteca zaharul cu cacao apoi se adauga frisca si apa din care vom lua o lingura pentru a hidrata gelatina. Se pun pe foc amestecand continuu timp de 10 minute. Se strecoara pentru a nu mai avea nici un bulgare de cacao si se adauga gelatina . Se lasa sa se raceasca putin, apoi se trece la glazurarea tortului. Eu am pus tortul pe un gratar, gratarul peste o cratita mare in care sa se scurga surplusul de glazura. Turnam cu polonicul pe mijlocul tortului si lasam sa curga singura. Dupa care colectam toata glazura din cratita mare si turnam din nou. Repetam operatiunea pana nu mai ramane glazura. Eu am glazurat de 2 ori. Nu mi-a iesit perfecta, nici nu era nevoie pentru ca tortul a fost facut pentru noi asa ca nu m-am strofocat foarte tare. :P

Asamblare:
 Pe un platou sau o farfurie se aseaza inelul formei de tort, se pune primul blat, crema, peste crema se adauga visine, apoi se pune urmatorul blat si tot asa pana la ultimul blat, ultimul strat fiind de crema, apoi se pune tortul in frigider pentru 2 ore, dupa care se scoate inelul si se glazureaza tortul. Se orneaza dupa preferinta.