sâmbătă, 28 martie 2015

Prajitura din albusuri cu crema de lime



Desertul de azi e o improvizatie, una foarte reusita as zice. Am constatat ca mi s-au adunat o multime de albusuri in congelator si o parte din ele le-am folosit la aceasta prajitura. Crema e fina si aromata, cu suc si coaja de lime, sora mai mica, mai verde si mai prietenoasa a clasicelor lamai. Dar pentru ca n-am facut suficienta crema de lime, deasupra am pus o crema fina de vanilie si am presarat fulgi de cocos. 

Blat:
-14 albusuri
-14 linguri zahar
-14 linguri faina
-1 plic praf de copt
-5 linguri ulei
-coaja rasa de la o lime

Albusurile se spumeaza, se adauga apoi zaharul si se bat in continuare pana cand zaharul se topeste si bezeaua e lucioasa si tare. Se adauga uleiul, coaja de lime, apoi in final, amestecand cu lingura de sus in jos, se adauga faina cu praful de copt. Se toarna compozitia intr-o tava  20/30 tapetata cu hartie de copt si se coace blatul pana cand trece testul cu scobitoarea. Se lasa sa se raceasca apoi se taie in trei foi cat se poate de egale.
 

Crema de lime:
-3 galbenusuri
-1 lingura cu varf amidon 
-400 ml lapte
-180 g zahar
-coaja de la o lime
-zeama de la 2 lime
-1 plic gelatina
-400 ml frisca lichida

Mai intai se storc cele doua lime si se hidrateaza gelatina in sucul rezultat. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, amidonul, coaja rasa de lime si laptele si se fierb pana capata consistenta unei budinci. Cand budinca e gata se lasa sa se racoreasca putin, apoi se adauga gelatina hidratata in sucul de lime. Se amesteca pana se dizolva gelatina, apoi sa lasa crema sa se raceasca complet si se amesteca cu frisca batuta. Crema astfel obtinuta se imparte in doua parti egale si se pune intre cele trei foi.

Crema de vanilie:
-200 ml lapte
-1 ou
-2 plicuri zahar vanilat
-2 linguri zahar 
-1 lingura amidon
-150 ml frisca

Pentru crema de vanilie procedam intocmai ca la crema de lime, cu diferenta ca n-am mai adaugat gelatina.
Crema se intinde peste prajitura si se presara fulgi de cocos. 






joi, 26 martie 2015

Somon prajit


 Aceasta nu e o reteta propriu-zisa, e doar o idee pentru un pranz usor si sanatos. Pestele imi place insa numai prajit, desi am incercat si la cuptor, si in folie si cu sos dar nu merge.... Astfel ca pe blogul meu nu veti gasi prea multe preparate din peste.

Ingrediente:
-medalion de somon
-sare
-piper
-ulei pentru prajit
-zeama de lime

Garnitura:
-rondele de cartofi prajiti
-salata asortata

Somonul se spala, se sterge cu un prosop de hartie, se sareaza si pipereaza apoi se prajeste in ulei uncins. Se serveste stropit cu zeama de lamaie, alaturi de garnitura preferata si o salata. 
Enjoy!




miercuri, 25 martie 2015

Milkshake cu banane si capsuni


Am vazut ca deja au inceput sa apara capsunile in piata. Sigur ca la pretul de 25 lei/kg nu te prea poti apropia de ele. Dar tocmai mi-am amintit ca am inca suficient de multe capsuni (romanesti, aromate si gustoase chiar daca nu atat de mari si frumoase ca si cele care tocmai au aparut) in congelator, astfel ca mi-am permis sa ma rasfat cu un mic dejun delicios si sanatos compus din fructele mele preferate (capsuni, banane) si lapte.

Ingrediente:
-1 banana
-cateva capsuni
-250 ml lapte
(daca vreti mai dulce, puteti adauga o lingurita miere de albine)

Se pun toate ingredientele in vasul mixerului vertical si se mixeaza 3 minute pana cand bautura capata o consistenta spumoasa. Simplu, rapid, delicios, sanatos.

Enjoy!





luni, 23 martie 2015

Prajitura cu mascarpone si mousse de mure


Pentru acest week-end am ales o reteta simpla, fara coacere, o prajitura cu piscoturi, crema mascarpone si mousse de mure. Si pentru ca murele si in general fructele de padure sunt printre preferatele mele, mai urmeaza si alte retete, pentru ca tocmai am descoperit ca mai am mure suficiente in congelator. :)
Revin cu reteta.





sâmbătă, 21 martie 2015

Musaca de cartofi


Bine v-am regasit! N-am mai postat de o luna insa asta nu inseamna ca mi-am abandonat blogul sau pe voi, cei care ma urmariti si imi apreciati retetele, dar in ultimul timp din mai multe motive (santier in casa + bebe pe drum), n-am mai avut timpul si dispozitia necesara sa fac poze decente si sa postez retetele pe blog. Dar am sa incerc sa postez totusi cat de cat regulat, desi in ultimul timp m-am axat pe retete simple, care nu ma obliga sa stau mult in bucatarie si mai ales sa tau in picioare. Pentru moment va propun o reteta delicioasa de musaca de cartofi putin mai altfel, asemanatoare cu o lasagna, doar ca in locul pastelor am folosit cartofi. Rezultatul e unul peste asteptari.

Pentru sosul bolognez:
-500 g carne tocata
-300 g ciuperci
-1 ceapa
-1 morcov
-2 bucati usturoi
-1 cutie rosii in bulion
-2-3 linguri pasta de rosii
-oregano
-sare, piper, ulei de masline

Ceapa se toaca marunt si impreuna cu morcovul ras pe razatoarea mare, se calesc in ulei de masline. Se adauga ciupercile taiate cubulete si carnea tocata. Ciupercile vor lasa suficienta apa cat sa fiarba si carnea si legumele. Cand s-a evaporat apa, se adauga rosiile din conserva, taiate cubulete si bulionul.

Sos bechamel:
-4 linguri unt moale
-4 linguri faina
-500 ml lapte
-cascaval ras
-nucsoara macinata
sare dupa gust
 
  Pentru sosul bechamell, se topeste untul, se adauga faina si laptele si se fierbe pana devine ca o smantana nu foarte groasa. Se condimenteaza cu sare, piper, nucsoara dupa gust si se adauga cascavalul ras.
 
Un vas termorezistent se unge cu ulei de masline, se pune un strat de sos bechamell, apoi un strat de cartofi, sos bolognez, din nou cartofi, sos bolognez, cartofi si deasupra sos bechamell + cascaval ras. Se pune tava in cuptor la foc mic pentru aproximativ 45 minute, dupa care se stinge focul si se lasa tava in cuptor pana se raceste suficient cat sa se poata taia frumos. Daca e fierbinte nu se va putea taia frumos ci se va imprastia in farfurie.