sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Tarta cu branza si visine


Aluat de tarta:
-300 g faina
-1 ou
-125 g unt rece
-3 linguri zahar pudra
-coaja rasa de la o lamaie
-2 linguri apa rece
-1/2 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu suc de lamaie
Umplutura :
-350 g visine (eu nu le-am cantarit)
-2 linguri zahar
-1 lingura amidon
Crema de branza:
-350 g branza dulce sau crema de branza
-200 g smantana
-150 g zahar pudra
-2 oua
-coaja rasa de lamaie
-esenta de vanilie

Pentru crusta, se amesteca faina cu zaharul pudra si se adauga cubuletele de unt rece. Cu degetele se amesteca untul cu faina, astfel incat sa capete un aspect faramicios. Se adauga coaja rasa de lamaie, oul batut, bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie si apa rece. Se formeaza o bila de aluat nelipicios, care se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider o ora.
Pentru umplutura am folosit un borcan de visine conservate pentru prajituri. Se pun visinele intr-o strecuratoare sa se scurga zema, se adauga zaharul si se amesteca.  Se adauga amidonul si se pune vasul pe foc, amestecand in continuu, pana cand se ingroasa ca o budinca.
Pentru crema, se bat ouale cu zaharul, pana cand isi dubleaza volumul si zaharul se topeste. Se adauga crema de branza, smantana, esenta de vanilie si coaja de lamaie.
Aluatul se intinde intr-o forma de tort, avand grija sa ajunga si pe margine. Se pune jeleul de cirese si peste cirese, crema de branza. Se coace tarta aproximativ 45-50 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se pune in frigider cateva ore. Eu am lasat-o pana dimineata. Se serveste pudrata cu zahar sau ornata dupa preferinta. Eu am ornat-o cu frisca batuta, ciocolata si visine. Cu frisca am dat-o-n bara pentru ca am folosit frisca Pilos de la Lidl si gustul mi s-a parut oribil. Se zice ca e frisca naturala, dar are un puternic gust de lapte praf, ceea ce nu mi-a placut deloc.





duminică, 25 ianuarie 2015

Ciorba de burechite


Pe siteul Laurei Laurentiu am descoperit o reteta de ciorba care mi s-a parut interesanta si am trecut-o pe lista de asteptare. :) Intre timp i-a venit randul si pot sa spun ca imi pare rau ca am asteptat cam mult pana sa gatesc aceasta ciorba. Am pregatit-o de doua ori in decurs de 3 saptamani, dar a doua oara am inlocuit carnea de vita cu carne de pui. O sa raman la varianta cu pui pentru ca lui Alex nu i-a placut carnea de vita si nici eu nu ma dau in vant dupa ea. Contrar aparentelor, se face destul de repede, bine, dureaza ceva pana faceti respectivele burechite, care sunt de fapt ca niste ravioli mai altfel. Dar eu zic ca merita efortul pentru ca rezultatul e unul delicios. 

Ingrediente pentru burechite:
-300 g carne tocata de vita/pui/porc dar fara grasime
-1/2 ceapa mica tocata fin
-patrunjel verde tocat
-putina sare
-1 ou
-aproximativ 3 linguri faina

Din ou si faina se face un aluat de taietei, care se intinde intr-o foaie subtire dreptunghiulara. Cantitatea de faina e relativa si depinde de marimea oului folosit. Aluatul trevuie sa fie mai tare si vartos, sa nu fie lipicios ci usor de intins. Carnea se amesteca cu ceapa tocata fin, patrunjelul tocat si sare. Aluatul se taie in patratele, in fiecare patratel se pune cate o biluta de carne si se pliaza aluatul dupa cum se poate vedea in imaginile de mai jos. Daca e cazul, colturile se pot unge cu putin albus de ou sau putina apa si se vor putea lipi mai usor. Cand sunt gata toate, se lasa pe planseta infainata sa se usuce putin si intre timp ne ocupam de legumele pentru ciorba. 

Ingrediente:
-1 ceapa
-1 ardei kapia
-2-3 morcovi
-1 radacina patrunjel sau pastarnac
-1 bucata radacina telina
-1 gulie
-1 cescuta bulion
-1 linguri ulei
-tarhon
-otet dupa gust
-sare
-1-2 frunzulite de dafin
-1 crengua de cimbru
-300 g smantana
-1 galbenus de ou

Legumele se taie cubulete si se calesc in ulei pana cand incep sa devina lucioase. Se adauga 3 l apa, o lingurita sare si se pun legumele la fiert impreuna cu crenguta de cimbru si foile de dafin. Cand legumele sunt fierte pe jumatate, se adauga bulionul si se mai lasa pana incepe sa fiarba ciorba, apoi se adauga burechitele. Acestea trebuie sa fiarba 8-10 minute, dar e bine sa verificati una dupa 8 minute si sa vedeti daca si carnea e fiarta. Se scoate crenguta de cimbru si foile de dafin si se arunca, apoi se adauga tarhonul, otetul dupa gust (Eu am in frigider un borcanel cu tarhon in otet cu sare si pun cam o lingura din acest otet, pentru ca nu-mi place daca ciorba e prea acra).
Intr-un bol se amesteca smantana cu galbenusul de ou si se adauga putina zeama de la ciorba, apoi acest amestec se toarna in ciorba si se amesteca. Eu am folosit o smantana slaba de 12% dar e bine sa folositi o smantana mai grasa si care sa nu se branzeasca atunci cand o turnati in oala. 
Cam asta e tot. Enjoy!
(Multumesc Laura pentru reteta.)






sâmbătă, 17 ianuarie 2015

Tort Kilimanjaro



Zilele trecute am vazut acest tort la o prietena de pe facebook, la draguta de Kock Iolanda si mi-a atras atentia aspectul, asa ca azi l-am facut si eu. Ea a facut o crema cu budinca de vanilie si frisca, dar eu am facut o alta crema, cu branza, smantana si frisca lichida pentru ca mi s-a parut ca se potriveste mai bine. Dar e chestiune de gusturi.  Pot sa va spun ca daca vreti un tort rapid si delicios cu care sa-i impresionati pe cei dragi, sa-l faceti negresit, pentru ca va fi cu siguranta pe placul tuturor. 

Blat:
-5 oua
-6 linguri zahar
-1 lingura apa
-1 lingura ulei
-3 linguri cacao
-4 linguri faina
-1 praf de copt

Crema:
-300 g branza de vaci
-250 g smantana 25% grasime
-400 ml frisca lichida
-4 linguri zahar pudra (sau dupa gust)
-1 plic gelatina
-piersici din compot, taiate cubulete

|Pentru blat, se separa ouale si albusurile se bat spuma.  Galbenusurile se amesteca cu zaharul, apa si uleiul si se spumeaza pana isi dubleaza volumul si se topeste zaharul. Se adauga faina amestecata cu cacao si praful de copt si se amesteca, apoi se lasa mixerul deoparte si se adauga albusurile, amestecand usor cu lingura de sus in jos. Compozitia se toarna in forma de tort tapetata cu hartie de copt. Se coace blatul 35-40 minute. Se lasa blatul sa se raceasca, apoi se taie in doua. Foaia de deasupra se taie in 16 felii. (Imi pare rau ca n-am avut timp sa fac poze si cu etapele.)

Pentru crema, mai intai se hidrateaza gelatina in zeama de la compot. Intr-un bol se amesteca branza cu smantana si zaharul si se bate cu mixerul pana se omogenizeaza. Separat se bate frisca lichida pana se intareste, apoi se adauga crema de branza si se amesteca. Se adauga si cubuletele de fructe (piersici din compot in cazul meu, dar voi puteti pune orice va place).Se incalzeste gelatina cat sa se dizolve, dar atentie, nu trebuie sa fiarba, doar sa se incalzeasca cat sa se dizolve, apoi asa calduta se adauga in crema si se amesteca repede.

Pe un platou se pune primul blat si se insiropeaza bine cu zeama de la compotul de piersici. Se pune apoi crema dandu-i o forma de cupola. De jur imprejur se aseaza feliile din al doilea blat iar deasupra restul de piersici taiate cubulete. Se pune tortul in frigider pentru minim doua ore, dupa care se pudreaza cu putin zahar si se poate felia. E delicios, fin, usor, racoros, nu foarte dulce, deci din partea mea are numai plusuri.
Enjoy!




Empanadas


Empanadas sunt niste placinte traditionale argentiniene, umplute indeosebi cu carne de vita sau cu legume. Eu am optat pentru p umplutura din carne de pui si ciuperci si le-am servit cu un sos de iaurt cu usturoi. Sunt absolut delicioase. Reteta e luata de pe Bucataras.

Pentru aluat:
-350 g faina
-200 g unt
-1 lingurita sare
-1 varf lingurita bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie
-2 oua

Umplutura:
-400 g carne tocata de pui
-300 g ciuperci
-1 ceapa
-1 morcov
-1 catel usturoi
-sare
-piper
-boia de ardei iute
-patrunjel verde (eu am avut doar uscat)
-ulei de masline
+
-1 galbenus de ou pentru uns deasupra
-pesmet
-boia iute

Sos:
-2 cutii iaurt cremos(Danone cremoso am folosit)
-1 catel usturoi
 
Pentru aluat, se pune faina intr-un bol, impreuna cu sarea si bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie. Se adauga untul taiat cubulete si se amesteca cu degetele. Se adauga ouale batutre si se framanta un aluat elastic si nelipicios, care se pune in frigider pana cand se prepara umplutura. 

Pentru umplutura se toaca ceapa marunt, morcovul se da pe razatoarea mare si se calesc in ulei de masline. Se adauga apoi carnea tocata si se calestre si aceasta pana cand isi schimba culoarea apoi se adauga ciupercile cubulete. Ciupercile vor lasa apa, astfel incat compozitia se caleste pana cand se evapora apa. Se adauca sare, piper, boia iute, usturoi, patrunjel si se amesteca . Se lasa sa se raceasca,

Aluatul se intinde cam de jumatate cm grosime si cu un castronel cu diametru de 10 cm se decupeaza cercuri. Pe fiecare cerc se pune o lingura de umplutura, se pliaza si se apasa cu o furculita sa se inchida cercul. Se pun placintele in tava pe hartie de copt, se ung cu galbenus, se presara deasupra pesmet si boia iute si se coc pana se rumenesc.






vineri, 2 ianuarie 2015

Tort stea



Bine v-am regasit si in 2015! Mai intai vreau sa va multumesc tuturor celor care imi urmariti blogul, imi apreciati postarile si imi trimiteti comentarii. De multe ori nu am timp sa va raspund tuturor, imi pare rau ca nu am suficient timp cat sa ma ocup mai mult de blog. De acum incolo probabil voi sta si mai prost cu timpul, dar am sa incerc sa postez retete noi pentru voi toti prietenii mei virtuali. Va doresc tuturor tot ce imi doresc si mie, adica tot binele din lume. Si va invit sa fiti alaturi de mine si in acest an.
Aceasta prima postare din an este un tort, un tort diplomat, putin diferit de vechea mea reteta de diplomat. Am umblat si la cantitati pentru ca am adaptat tortul la o forma de stea pe care am cumparat-o zilele trecute si care e mai mica decat forma de tort pe care o folosesc de obicei. Am uitat sa pozez forma, dar in zilele urmatoare voi face o poza si la steluta mea de silicon pentru ca probabil multe dintre voi ati cumparat aceasta forma care a aparut odata cu revista "Perfecte pentru cuptor".

Blat:
-4 oua
-6 linguri zahar
-2 linguri apa
-2 linguri ulei
-coaja rasa de la o lamaie
-6 linguri faina
-1 plic praf de copt

Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare.
 Galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, uleiul si apa si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Ideal e sa se bata pana se topeste zaharul.  Peste galbenusurile batute adaugam faina amestecata cu praful de copt. Amestecam cu mixerul, Compozitia e destul de vartoasa insa va deveni pufoasa de la albusuri.
Lasam mixerul deoparte si adaugam albusurile batute, amestecand cu lingura de jos in sus. Turnam compozitia in forma de silicon. Forma de silicon e foarte moale si trebuie pusa intr-o tava obisnuita de prajitura si asa se introduce in cuptorul preincalzit, la foc mic si se coace blatul 35 minute sau pana trece testul cu scobitoarea. Forma de silicon nu trebuie unsa cu nimic, blatul se va desprinde usor si nu se lipeste.


Crema:
-3 galbenusuri
-1 lingura rasa faina
-180 g zahar
-2 plicuri zahar vanilat
-1 lingurita coji de lamaie confiate
-300 ml lapte
-300 ml frisca
-1 1/2 plic gelatina
-1 cutie compot de ananas

Intr-o cescuta se pun 3-4 linguri de suc de la compotul de ananas si se pune gelatina (1 plic si jumatate) la hidratat.
Intr-un vas se pun galbenusurile amestecate cu zaharul, faina, laptele ci coaja de lamaie confiata si se fierbe crema pana se ingroasa. Se lasa apoi sa se racoreasca putin, apoi se adauga gelatina hidratata. Se amesteca pana se dizolva gelatina, apoi se lasa crema sa se raceasca. Dupa ce crema s-a racit, se adauga frisca batuta si se amesteca. Blatul se taie in doua, se insiropeaza cu siropul de la compotul de ananas. Se pune primul blat in forma de stea, se pune jumatate din crema peste care se pun cubuletele de ananas, restul de crema, al doilea blat insiropat si se pune tortul in frigider minim 4 ore. Eu l-am lasat peste noapte. Si pentru ca forma de tort nu e foarte inalta, m-am ajutat de folie de aluminiu si am pus pe margini pentru a nu se scurge crema.

Decor:
-200 ml frisca
-stelute din ciocolata neagra topita
-felii de lamai si portocale deshidratate

Pentru stelutele de ciocolata, am desenat pe hartie de copt conturul stelutelor ajutandu-ma de o forma de biscuiti.  Am topit cateva patratele de ciocolata neagra, am pus ciocolata topita intr-o punga careia i-am taiat un colt si am desenat dupa contur stelutele de ciocolata. Am presarat pe stelute bombonele aurii si argintii si am pus stelutele 10 minute in frigider.
Am taiat cateva rondele subtiri de lamaie si portocala, le-am pus intr-o tava pe hartie de copt si am pus tava in cuptor timp de o ora, cu usa cuptorului intredeschisa, apoi am intors rondelele si le-am mai uscat inca o ora.
Tortul l-am acoperit cu frisca batuta, am presarat fulgi de cocos si am ornat cu stelute si felii de lamaie si portocale.